به گزارش می متالز، در سال مالی 97 و با تداوم بهرهبرداری از کوره فلش، سیاست شرکت ملی صنایع مس ایران بر تولید بیشتر کاتد و فروش کمتر کنسانتره متمرکز گردید. طی سال مالی گذشته «فملی» بیش از 546 هزار تن کنسانتره مس به فروش رساند؛ فروش این محصول در 9 ماهه ابتدایی سال جاری کمتر از 86 هزار تن بوده است؛ در مقابل میزان تولید کاتد که در 9 ماهه ابتدایی سال گذشته در حدود 105 هزار تن بوده، در 9 ماهه ابتدایی امسال با رشد 70 درصدی به نزدیکی 179 هزار تن رسیده است. تولید کنسانتره نیز طی این مدت با رشد ملایم همراه بوده و این آمار از پیشرفت مناسب «فملی» در زمینه تولید محصولات خبر میدهد.
به نظر نمیرسد قیاس مبالغ فروش سال 97 با ارقام ثبت شده برای سال گذاشته در رابطه با شرکتهای تولیدی و بهخصوص صادراتمحور چندان داده قابلاتکا و مفیدی به دست بدهد. نوسانات ارزی سال جاری حتی سبب شده تا تنش بازارهای جهانی در نرخ فروش این شرکتها چندان دیده نشود.
با این حال در رابطه با مقادیر فروش «فملی» این قیاس میتواند نکات جالب توجهی از استراتژیهای شرکت بدست بدهد. از آن جا که فروش صادراتی کنسانتره در شرایط تحریمی با سهولت بیشتری نسبت به فروش صادراتی کاتد همراه است، تاکید بر تولید کاتد و عدم فروش کنسانتره از سیاستهای جالب توجه این شرکت است.
ثبات سطح تولید و رویکرد بلندمدت در رابطه با فروش سبب شده است تا این شرکت سطوح قابلتوجهی از موجودی مس، چه به شکل کاتد و چه به شکل کنسانتره، داشته باشد. انتظار میرود موجودی مس کاتدی «فملی» که در انتهای تابستان 33700 تن بوده در انتهای پاییز به بیش از 60 هزار تن برسد. همچنین موجودی کنسانتره مس این شرکت که در ابتدای پاییز در حدود 147 هزار تن بوده احتمالا در انتهای پاییز به حدود 190 هزار تن رسیده است.
اگر چه این ارقام احتمالا در صورتهای مالی فصل پاییز در کاهش بهای تمامشده و تحت سرفصل افزایش بهای موجودی قرار خواهند گرفت، با این حال به نظر میرسد سودآوری فصل پاییز «فملی» به نسبت دیگر شرکتهای بزرگ صادراتی کشور جذاب نباشد.
«فملی» در فصل بهار نزدیک به 62 هزار تن کاتد مسی به فروش رساند، که این عدد در فصول بعدی به ترتیب 32 و 30 هزار تن بوده است. بنابراین اگر چه نرخهای فروش شرکت رشد محسوسی را نسبت به دو فصل نخست سال تجربه کرده است افت شدید مقادیر فروش مانع از رشد قابلتوجه سودسازی خواهد بود.
از دیگر نکات قابلتوجه، شناسایی سود بیش از 850 میلیارد تومانی این شرکت از محل تسعیر داراییهای ارزی در گزارش 6 ماهه است که خود میتواند تا حدود زیادی پایین بودن نرخهای فروش در ماههای ابتدایی سال را (در خصوص فروشهای صادراتی) جبران کند.
به نظر میرسد سود هر سهم «فملی» در پاییز در حدود 20 تومان باشد. اجماع تحلیلگران سود 28 تومانی را برای هر سهم «فملی» در پاییز پیشبینی کرده بود؛ با این حال عقبنشینی در گزارش آذر ماه نسبت به آبان میتواند این میانگین را تا حدودی تخفیف دهد.
با این وجود به نظر میرسد پتانسیلهای این سهم برای قدرتنمایی در نخستین فرصت ممکن بسیار ارزشمند باشند. در این رابطه میتوان تاکید کرد که کل حجم فروش کاتد این شرکت در سال مالی 96، در حدود 120 هزار تن بوده و اکنون نیمی از این حجم در موجودی شرکت قرار گرفته است. با فرض سطح 6 هزار دلاری هر تن مس و نرخ تسعیر 8 هزار تومانی هر دلار میتوان ارزش فروش این موجودی را در حدود 3 هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
همچنین در رابطه با کنسانتره نیز میتوان ارزش فروش این محصول را در حدود 2800 میلیارد تومان تخمین زد. لازم به تاکید است که دو محصول کنسانتره و کاتد مس تنها نیمی از ارزش موجودی این شرکت را در پایان گزارش 6 ماهه تشکیل میدادند. به عنوان قیاسی دیگر باید در نظر داشت که کل فروش «فملی» در 9 ماه نخست سال 97 برابر با 6540 میلیارد تومان بوده است.
برخی گمانهها از تسهیل امکانات صادرات برای شرکتهایی از این دست در آیندهای نهچندان دور خبر میدهد. حضور هندیها در بندر چابهار و یا راهاندازی SPV راهحلهایی هستند که میتوانند سد صادراتی «فملی» را در کوتاه مدت از میان بردارند و در این صورت به نظر میرسد باید در انتظار رشد جهشوار سودآوری «فملی» و همچنین قیمت سهام آن باشیم. از دیگر سو پایان جنگ تجاری نیز میتواند تحریک تقاضا و رشد قیمت در بازارهای جهانی را در پی داشته باشد. از این منظر رصد متغیرهایی که میتواند به حضور پررنگتر «فملی» در بازار این محصول منجر شود حائز اهمیت است.