تاریخ: ۱۱ آذر ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۰:۵۳
بازدید: ۱۱۰
کد خبر: ۲۸۲۷۲۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

اضافه برداشت ۳۰ هزار میلیارد تومانی ۱ بانک برای تامین نقدینگی خواهی ۲ شرکت دولتی

اضافه برداشت ۳۰ هزار میلیارد تومانی ۱ بانک برای تامین نقدینگی خواهی ۲ شرکت دولتی
‌می‌متالز - با توجه به حذف ارز ترجیحی و نیاز جدی دو شرکت دولتی جهت تامین منابع ریالی لازم برای خرید ارز نیمایی و واردات کالا‌های اساسی به کشور، به نظر می‌رسد که بانک کشاورزی به عنوان بانک عامل تامین کننده منابع ریالی اضافه برداشت‌هایی به این دلیل داشته است.

به گزارش می‌متالز، اوایل سال جاری بود که دولت تصمیم به حذف ارز ترجیحی گرفت، با توجه به اجرایی شدن این تصمیم ارز ۴۲۰۰ تومانی که تا پیش از این برای واردات کالا‌های اساسی مورد استفاده قرار می‌گرفت حذف شد.

به این ترتیب متولیان اصلی واردات کالا‌های اساسی که شامل چند شرکت محدود به ویژه شرکت بازرگانی دولتی و شرکت پشتیبانی امور دام بودند پس از حذف ارز ترجیحی باید ارز مورد نیاز خود را به جای ۴۲۰۰ تومان با نرخ ارز نیمایی تهیه می‌کردند. این موضوع به معنای نیاز ریالی حداقل پنج برابری این شرکت‌ها بود.

در نتیجه میل نقدینه خواهی این دو شرکت دولتی افزایش یافته است. به نظر می‌رسد این دو شرکت دولتی به منظور جبران کسری شدید نقدینگی مورد نیاز خود پس از حذف ارز ترجیحی اقدام به دریافت وام از بانک کشاورزی کرده‌اند.

اضافه برداشت ۳۰ هزار میلیارد تومانی بانک کشاورزی

سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص تسهیلات بانک کشاورزی با اشاره به اضافه برداشت حدود ۳۰ هزار میلیارد تومانی این بانک از بانک مرکزی گفته بود که این اقدام به منظور پرداخت تسهیلات به متقاضیان انجام شده و پرداخت تسهیلات ۷۸ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.

این موضوع در جلسه مشترک با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به سوالی یکی از نمایندگان در خصوص پرداخت تسهیلات به کشاورزان مطرح شده بود و روابط عمومی وزارت اقتصاد آن را منتشر کرد.

پرداخت ۷۸ درصد تسهیلات جاری بانک کشاورزی به دو شرکت دولتی

بررسی اطلاعات مربوط به تسهیلات بانک کشاورزی طی ۶ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که در بخش تسهیلات جاری از مجموع ۵۳ هزار و ۳۶۶ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده این بانک ۳۵ هزار میلیارد تومان معادل ۶۵.۵ درصد کل تسهیلات پرداخت شده را به دو شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران و شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور پرداخت کرده است.

در این بین سهم شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران ۳۰ هزار و ۳۸۷ میلیارد تومان و سهم شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور ۴ هزار ۶۳۲ میلیارد تومان بوده است.

همچنین حجم کل تسهیلات غیرجاری بانک کشاورزی حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان است که از این رقم ۴ هزار میلیارد تومان مربوط به شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور و ۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان مربوط به شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران بوده است.

گفتنی است که رقم تسهیلات ارائه شده به دو شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران و سهامی پشتیبانی امور دام کشور در بخش تسهیلات جاری برابر ۶۵.۵ درصد و در بخش غیر جاری برابر با ۷۸ درصد کل تسهیلات این بانک است در نتیجه می‌توان گفت که بخش عمده تسهیلات بانک کشاورزی به این شرکت‌ها پرداخت شده و سهم بسیار کمی به کشاورزان و فعالان حاضر در این حوزه اختصاص پیدا کرده است؛ بنابراین شاید بتوان گفت که یکی از دلایل اصلی رشد ۷۸ درصدی پرداخت تسهیلات توسط بانک کشاورزی و اضافه برداشت ۳۰ هزار میلیارد تومانی این بانک حذف ارز ترجیحی و نیاز شرکت‌های واردکننده بزرگ کالا‌های اساسی به تامین سرمایه در گردش بوده است.

گفتنی است، فراهم نمودن امکان اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی در شرایط ایجاد کسری نقدینگی، یکی از مهمترین ابزار‌های بانک مرکزی جهت ساماندهی و مدیریت بازار پول است که در نظام بانکی کشور نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع بانک‌ها می‌توانند با پرداخت مازاد با درصد بسیار بالا از منابع پرقدرت بانک مرکزی استفاده کنند.

طی سال‌های گذشته نیز بانک‌ها وقتی به دلایل مختلف مانند تأمین مالی سرمایه‌گذاری‌های غیراقتصادی خاص یا به هر دلیل دیگر دچار ناترازی می‌شدند، برای تراز کردن منابع مالی و پشتیبانی از سپرده‌های مردم به اضافه برداشت از بانک مرکزی روی می‌آوردند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده