به گزارش میمتالز، اولین همایش تخصصی انرژی در صنعت فولاد (چالشها و راهکارها)، با حضور معاونین وزارتخانههای نفت، نیرو و همچنین مدیران وزارت صمت و شرکتهای بزرگ فولادی و معدنی و تشکلها و فعالان حوزه انرژی، ۳۰ آذرماه به همت انجمن تولید کنندگان فولاد ایران در محل هتل هما تهران برگزار شد.
مهندس ایرج رخصتی مدیرعامل ذوب آهن اصفهان نیز در اولین پنل این همایش تحت عنوان ابعاد تامین پایدار و سرمایه گذاری صنعت فولاد در حوزه انرژی که با حضور معاونین وزارتخانههای نفت و نیرو و همچنین تنی چند از مدیران عامل شرکت بزرگ فولادی برگزار شد، به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی گفت: در زمان تاسیس ذوب آهن اصفهان در دهه ۴۰به عنوان نخستین کارخانه تولیدکننده فولاد کشور که از روش کوره بلند استفاده میکند با دوراندیشی، کلیه زیرساختهای زنجیره تولید شامل کارخانههای پشتیبانی تولید، نیروگاه، کارخانه پخت آهک، کارخانه تولید آجر و جرم نسوز، کارگاههای قطعهسازی و ریختهگری قطعات سنگین و... برای تولید فولاد به طور کامل در یک مجموعه صنعتی برای آن در نظر گرفته شد.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان اضافه کرد: این امکانات همان طور که همگان واقف هستند برای ساخت و بهره برداری از سایر صنایع فولادی در اقصی نقاط کشور نیز به کار گرفته شد.
این مقام مسوول ادامه داد: حدود ۸۵ درصد از قطعات و تجهیزات مورد نیاز ذوب آهن اصفهان در کارگاههای مجهز همین کارخانه ساخته میشوند، کارگاههایی که هم اکنون با تهدید قطعی گاز مواجه هستند.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان تصریح کرد: در بخش تولید برق ذوب آهن اصفهان چهار نیروگاه شامل: مرکزی (دهه ۵۰ با ظرفیت ۲۴ مگاوات)، حرارتی (دهه۶۰ با ظرفیت ۱۱۵ مگاواتی است)، نیروگاه هاربین (دهه ۸۰ با ظرفیت ۱۱۰ مگاوات) و نیروگاه گازی که هماکنون به دلیل کمبود گاز در مدار نیست، را با دور اندیشی تمام برای تامین انرژی مورد نیاز خط تولیدش احداث کرد.
این مقام مسوول خاطر نشان کرد: در حال حاضر سه نیروگاه حرارتی، مرکزی و هاربین برای مصرف ذوب آهن اصفهان در مجموع حدود ۱۵۰ تا ۱۸۰ مگاوات برق در ساعت تولید میکنند، در صورتی که اگر این سه نیروگاه با ظرفیت کامل در مدار تولید قرار بگیرند، ظرفیت اسمی آنها بالغ بر ۲۴۰ مگاوات برق در ساعت است و بنابراین تولید سالانه آنها بیش از ۸۵۰ هزار مگاوات ساعت افزایش مییابد.
مهندس رخصتی اظهار کرد: این مجتمع عظیم صنعتی به دلیل شیوه تولید کوره بلند (روش تولید فولاد روز در دنیا) از یارانه انرژی برخوردار نیست، کارخانهای که توانایی یاری رسانی به شبکه برق سراسری در اوج پیک مصرف را دارد، هم اکنون متاسفانه به دلیل افزایش قابل توجه قیمت گاز و عدم تخصیص گاز با نرخ نیروگاهی با بحران انرژی و خطر توقف فعالیت نیروگاهها مواجه شده است.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان ادامه داد: متاسفانه عدم وحدت رویه در قانونگذاری بین سه وزارتخانه نیرو، نفت و صمت، تضاد در مصوبات را برای ذوب آهن اصفهان در پی داشته است و در این پیچ و خم سیاستگذاری، تولید برق به واقع در ذوب آهن اصفهان صرفه اقتصادی ندارد در صورتی که با اصلاح قیمت گاز ذوب آهن اصفهان بر اساس قانون و نوع محصولات (مقاطع ساختمانی)، تولید برق برای این شرکت توجیه پذیر خواهد بود.
وی بیان کرد: ۷۵ درصد گاز مصرف شده در صنعت فولاد کشور در روش احیا مستقیم بعنوان روش تولیدی که از یارانه انرژی برخوردار است استفاده میشود و لذا این عامل در سودآوری آن نقش قابل توجهی دارد. در حالیکه هزینههای تولید فولاد به روش کوره بلند در کشور ۹۴ درصد هزینههای جهانی تولید فولاد است یعنی ما ۶ درصد از انرژی یارانهای استفاده میکنیم در مقابل هزینههای سایر روشهای تولید از جمله قوس ۳۲ درصد هزینه جهانی است یعنی ۶۸ درصد از انرژی یارانه استفاده میکنند که امیدواریم شاهد جبران این مهم درتصمیم گیریها باشیم.
مهندس رخصتی گفت: ذوب آهن اصفهان از سالیان گذشته پیگیر تولید فولاد به روش احیا مستقیم بوده است، اما بدلیل رعایت الزامات پدافند غیرعامل و برخورداری کشور از هر سه روش تولید فولاد، از این رویکرد صرف نظر کرده و اگر قرار است این کارخانه برای رعایت اصول پدافند غیرعامل کشور زیان ده شود، صحیح نیست.
منبع: شبکه شرق