تاریخ: ۲۶ بهمن ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۳:۴۱
بازدید: ۴۷۴
کد خبر: ۲۸۸۶۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

دلار و سکه در ایستگاه پایانی 97/ تشدید نوسانات ارز روی موج اخبار؟

می متالز - نرخ دلار و قیمت سکه در هفته گذشته مسیر صعودی را در پیش گرفتند. دلار رشد نزدیک با رشد 200 تومانی وارد کانال جدید شد. سکه نیز به پشتوانه سطوح بالاتر از 1300 دلاری قیمت اونس طلای جهانی و حمایت نرخ دلار در بازار داخل رشد 90 هزار تومانی را تجربه کرد. هفته‌های پیش رو با توجه به اخبار موجود می‌توان انتظار تشدید نوسان را در بازار ارز و سکه داشت.
دلار و سکه در ایستگاه پایانی 97/ تشدید نوسانات ارز روی موج اخبار؟

به گزارش می متالز، اخبار مانند اظهارات تحلیل‌گران اقتصادی از گواهی سپرده‌های ریالی، واکنش رئیس بانک مرکزی به اظهارات تحلیل‌گران در خصوص آینده نرخ دلار در اقتصاد کشور، تعیین تکلیف برخی لوایح مرتبط با FATF، احتمال افزایش عرضه از سوی بانک مرکزی و همچنین طرح تشویقی بانک مرکزی برای عرضه صادرکنندگان در بازار از مواردی است که می‌تواند بر نرخ دلار موثر باشد. قیمت سکه نیز اثر مستقیم از نوسانات نرخ دلار می‌پذیرد و علاوه بر این نوسانات قیمت طلای جهانی نیز می‌تواند بر روند قیمتی سکه موثر باشد.

ادامه حرکت دلار در کانال جدید؟

هر دلار آمریکا طی معاملات هفته گذشته 200 تومان افزایش یافت و در سطح 12 هزار و 150 تومان قرار گرفت. فضای نیمه تعطیل معاملات هفته قبل به کام نوسان‌گیران تمام شد و آنها توانستند مرز مقاومتی 12 هزار تومان را بشکنند و نرخ ارز را در کانال مذکور حفظ کنند. استفاده از شایعات در خصوص ناکارآمدی سازوکار مالی ایران و اروپا (SPV) منجر به شکل‌گیری تقاضای احتیاطی در بازار شد که محرک رشد قیمت‌ها بود. از طرف دیگر برخی انتظار داشتند تا بازارساز با انبساط عرضه از طریق صرافی‌های خود، دلار را به کانال 11 هزار بازگرداند؛ امری که در هفته گذشته محقق نشد. با نزدیک شدن به نوروز در روزهای آتی به صورت سنتی تقاضای دلار زیاد شده و افزایش قیمت‌ها را ممکن می‌سازد.

علاوه بر این برخی از عوامل سیاسی مانند اخبار پیرامون لوایح مرتبط با FATF نیز بر نوسانات دلار اثرگذار خواهد بود. مدیران دولتی خطاب به نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام در ماه‌های اخیر بر این موضوع تاکید داشته‌اند که اگر مجمع با FATF مخالفت کند باید عواقب این تصمیم را در اقتصاد کشور بپذیرد. با توجه به حساسیت بازار ارز نسبت به این موضوع (عدم انزوا اقتصاد کشور در بازار بین‌المللی)، رد یا تصویب لوایح مرتبط می‌تواند به موج نوسانی کوتاه‌مدت در بازار ارز دامن بزند. در اخبار به این موضوع اشاره شده که بررسی نهایی لایحه پالرمو شنبه (فردا) در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام است. به گفته محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از پایان بررسی پالرمو لایحه CFT در دستور کار مجمع قرار می‌گیرد. بر این اساس فعالان بازار باید نیم‌نگاهی به خروجی جلسه فردا داشته باشند.

در حالی‌ افزایش نرخ دلار به دنبال تقاضای فصلی از سوی عده‌ای مطرح می‌شود که بانک مرکزی در هفته‌های اخیر از طرق مختلف به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بار دیگر برای دلالان ارز خط و نشان کشیده است. نخست این‌که بانک مرکزی احتمال افزایش عرضه را در ماه‌های پایانی به منظور پرداخت مطالبه مالیاتی و سود ویژه دولت (مصوبه اخیر مجلس) را مطرح کرد. بسته تشویقی بانک مرکزی برای صادرکنندگان نیز به منظور امکان عرضه ارز در بازار حواله و اسکناس (به جای نیما) تقویت سمت عرضه را به دنبال خواهد داشت.

برخی از تحلیل‌گران اقتصادی به سررسید شدن گواهی سپرده‌های ریالی یک ساله با سود 20 درصد (سال گذشته از سوی بانک مرکزی به منظور کاهش التهاب اقتصادی منتشر شد) به عنوان عاملی که می‌تواند تورم و نوسان قیمتی در بازارها را به دنبال داشته باشد اشاره می‌کنند. ریسک گسیل این نقدینگی به بدنه اقتصاد و خروج از سپرده‌ها وجود دارد و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. با این حال باید گفت از نقدینگی حدود 1765 هزار میلیارد تومانی اقتصاد کشور حدود 1520 هزار میلیارد تومان به صورت شبه پول و سپرده‌های میان‌مدت است. ریسک گسیل نقدینگی از سپرده‌های بانکی موضوعی است که اقتصاد کشور را تهدید می‌کند. با این حال به نظر می‌رسد احتمال چرخش نقدینگی حاصل از گواهی سپرده‌ها بیش از ریسک کل شبه پول نیست. علاوه بر این بانک‌ها در شرایط کنونی سود 20 درصد و بیش از 20 درصد را برای سپرده‌ها پرداخت می‌کنند و سپرده‌گذاری که در اوج تلاطم ارزی از خروج سپرده خودداری کرده است چندان توجیهی ندارد در شرایط کنونی و با کاهش تلاطم دلار سپرده‌های خود را خارج کند.

رئیس بانک مرکزی نیز در آخرین پست اینستاگرامی خود به پتانسیل‌های پنهان در اقتصاد کشور اشاره داشته که به دلیل جنگ اقتصادی کشور امکان رونمایی از آن‌ها نیست. به عقیده همتی همان‌طور که تحلیل‌های جهش ادامه‌دار دلار در ماه‌های پیش ناکام ماند در شرایط کنونی نیز تحلیل‌گرانی که بدون آگاهی از وضعیت کنونی اقتصاد کشور به تحلیل شرایط می‌پردازند به اعتبار خود در ماه‌های آتی لطمه می‌زنند. شاید بتوان گفت رئیس بانک مرکزی نیز به صورت ضمنی بر کاهش هر چه بیشتر تلاطم دلار و احتمال نزول نرخ در هفته‌های آتی تاکید دارد.

بر این اساس طی روزهای آتی رفتار بازارساز، احتمال تشدید عرضه از سوی بانک مرکزی و صادرکنندگان، اخبار سیاسی به خصوص پیرامون لوایح FATF و تقاضای فصلی از مواردی هستند که می‌توانند بر نرخ دلار اثرگذار باشند. اگر سیگنال منفی سیاسی صادر نشود شاید بتوان با وجود تقاضای موجود انتظار افت نرخ دلار را داشت. در این میان بعضا احتمال افت دوباره دلار تا کانال 10 هزار تومانی نیز با انتظار برای پررنگ شدن عوامل فشار قیمتی وجود دارد.

هشتمین هفته صعود سکه

هر سکه طرح جدید طی داد و ستدهای هفته قبل 90 هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و در معاملات پنجشنبه به بهای 4 میلیون و 250 هزار تومان به فروش رفت. رشد 7/1 درصدی شاخص ارزی کشور در هفته گذشته عامل اصلی صعود سکه بود و برای هشتمین هفته متوالی رشد قیمتی سکه را رقم زد. سکه با توجه به ثبات نسبی قیمت جهانی اونس طلا همچنان با دلار همراه است. به نظر می‌رسد در هفته‌های پیش رو نیز همچنان دلار مهم‌ترین عامل اثرگذار بر قیمت سکه باشد.

عناوین برگزیده