تاریخ: ۰۶ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۳:۲۰
بازدید: ۳۱۶
کد خبر: ۲۹۳۷۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

احیای معادن پس از استخراج، مهم‌ترین چالش منابع طبیعی

می متالز - اجرای طرح‌های عمران و آبادی، از ساخت فرودگاه تا ساخت شهرک‌های صنعتی و معادن، اثرات خود را بر محیط‌زیست می‌گذارد؛ این پیامدها از تخریب زیستگاه‌های جانوری و گیاهی تا فرسایش آب و خاک و... قابل مشاهده است.
احیای معادن پس از استخراج، مهم‌ترین چالش منابع طبیعی

به گزارش می متالز، صنایع معدنی و ارتباط آن با محیط‌زیست از جمله مهم‌ترین مواردی است که باید به آن توجه شود. صاحبان صنایع استخراج و صنایع معدنی معتقدند محیط‌زیست و سازمان‌هایی که متولی حفاظت از طبیعت هستند، سختگیری‌های بیش ‌از حد معمول دارند و قوانین دست‌و پا گیر این سازمان‌ها همواره مشکلاتی برای محدوده‌دارها ایجاد می‌کنند. از طرفی حافظان محیط‌زیست نیز در مقام پاسخ معتقد هستند که معدنی‌ها گاهی پای خود را از گلیم اختیارات خود درازتر می‌کنند و صدمات جبران‌ناپذیری به طبیعت وارد می‌کنند.
استفاده از فناوری نوین در صنایع اکتشافی و معدنی برای کاهش صدمه به طبیعت، ارتباط دو سویه معدنداران و متولیان حفاظت از محیط‌زیست و تعامل مثبت از جمله راهکارهایی است که می‌تواند بسیاری از مشکلات مربوط به این عرصه زیربنایی را حل کند.


فعالیت معدنی خواه ناخواه با تخریب همراه است

 در همین زمینه، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری گفت: باید حرکت صنعت، معدن، محیط‌زیست و منابع طبیعی را هماهنگ کنیم تا اهداف توسعه پایدار محقق شود.
مسعود منصور، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در پاسخ به این پرسش که بخش معدنی عنوان می‌کند، محیط‌زیستی‌ها یک‌سری قوانین و آیین‌نامه‌های دست و پاگیر دارند که در شرایط مختلفی اعمال می‌شوند، بیان‌ کرد: سازمان‌ها و بخش‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی همین موارد را به معدنی‌ها می‌گویند و نسبت به برخی عملکردهای معدنی‌ها اعتراض دارند. موضوع احیا پس از استخراج از اهمیت بسیاری برخوردار است. این همان مسئله‌ای است که باید در قالب هماهنگی‌ها برطرف شود.
این مقام مسئول همچنین افزود: به نظر من قوانین، شفافیت لازم را تا حدود زیادی دارند و آنچه باعث می‌شود نتوانیم در اجرا چندان موفق باشیم تلقی و برداشتی است که از قانون داریم. با همین قوانین می‌توان به گونه‌ای اقدام کرد که هم مشکل یک بخش حل شود و هم آسیب جدی به محیط‌زیست وارد نشود. البته فعالیت معدنی خواه ناخواه با تخریب همراه است. باید فکری شود تا با استفاده از فناوری‌های جدید، تخریب طبیعت به پایین‌ترین حد ممکن برسد و همین کمترین تخریب نیز از سوی معدنکاران رها نشود و کار احیا و بازسازی محدوده‌ها به پایان برسد.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور درباره این پرسش که حضور نمایندگانی از محیط‌زیست و حفاظت از اراضی در فعالیت‌ حوزه معدن چه تاثیری می‌تواند بر صنعت اکتشاف، صنایع معدنی و محیط‌زیست کشور داشته باشد، گفت: با توجه به بنیادین بودن حوزه معدن و صنایع اکتشاف، وجود تعامل بین بخش‌های مختلف صنعت و دانشگاه می‌تواند دانش متخصصان فن اکتشاف و صنایع معدنی را افزایش دهد.
حضور سازمان زمین‌شناسی، حفاظت از محیط‌زیست و حفاظت از مراتع و جنگل‌ها در همایش‌های معدنی می‌تواند همگرایی بین بخش‌های مختلف را بیشتر کند. به عنوان مثال استخراج منابع معدنی یک ضرورت است. دانستن اینکه پهنای معدنی کجاست و بهترین وسیله برای اکتشاف که به طبیعت کمترین آسیب را برساند، کدام است و حفاظت از محیط‌زیست با چه رویکردی بهتر می‌تواند انجام شود، از جمله مهم‌ترین موضوع‌هایی است که با هماهنگی تمام بخش‌ها امکان‌پذیر است.
وی درباره مهم‌ترین اهداف معاونت حفاظت از امور اراضی و جنگل‌ها در سال ۹۸ تصریح ‌کرد: مهم‌ترین برنامه‌ معاونت حفاظت از امور اراضی و جنگل‌ها برای سال جدید، این است که زمینه فعالیت معدنی را در بخش‌ها و محدوده‌های واجد شرایط فراهم کنیم.


تعامل مناسب بین معدن و محیط زیست

همچنین در این زمینه، عزیز فیلی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویر احمد، با بیان اینکه ما می‌توانیم یک تلفیق و تعامل خوب بین معدن و محیط‌زیست ایجاد کنیم، خاطرنشان کرد: تعارضات بین معدن و محیط‌زیست باید به تعامل و هم‌زیستی تبدیل شوند و از بروز مشکلات جلوگیری شود.
وی گفت: باطله‌های معادن را باید مدیریت و هدایت کرد، نباید آنها را در طبیعت رها کرد و چهره ناخوشایندی از طبیعت به ارمغان گذاشت.
این مقام مسئول با بیان اینکه باید به سمت استخراج معادن زیرزمینی برویم، افزود: معادن زیرزمینی از بسیاری مسائل و مشکلات زیست‌محیطی فارغند. جلوگیری از فعالیت معادن به صورت روباز و حرکت به سمت معادن زیرزمینی هم می‌تواند در هم‌زیستی معدن و محیط‌زیست موثر باشد. وی گفت: سازمان نظام مهندسی باید خود را در مباحث فنی، تصمیم‌ها و مشورت‌های استانی دخیل بداند؛ علاقه‌مندیم از این ظرفیت مشورتی و فکری در جلسه‌ها و کارگروه‌های زیربنایی و شورای فنی و حفاظت منابع آبی استان بهره گیریم.

عناوین برگزیده