تاریخ: ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۰۸
بازدید: ۲۱۹
کد خبر: ۲۹۸۵۲
سرویس خبر : مسکن و ساختمان

مصالح ساختمانی در انتظار مذاکره برای ورود به سوریه

می متالز - برخی منابع هزینه بازسازی سوریه را حدود ۳۸۸ میلیارد دلار برآورد کرده‌اند؛ برآوردی که می‌تواند بازار مصالح ساختمانی داخلی را در صورت صادرات به این کشور به تحرک وادارد.
مصالح ساختمانی در انتظار مذاکره برای ورود به سوریه

به گزارش می متالز، البته این فرصتی است که از یک‌سو می‌تواند تولید مصالح ساختمانی در ایران را رونق بخشد و از سوی دیگر مصالح ساختمانی با نرخ تمام‌شده کمتر در اختیار سوری‌ها قرار دهد.
در راستای بازسازی کشور سوریه، ۲۴ مرداد امسال، حسین عرنوس، وزیر مسکن سوریه در نشستی با هیات اقتصادی ایران از ورود بخش خصوصی کشور در روند بازسازی مناطق ویران‌شده خبر داد و پیرو این نشست مقرر شد، بخش خصوصی ایران پروژه ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی در استان‌های حُمص، اَدلَب و دمشق را در دستورکار قرار دهد.
البته اصناف مختلف در زمینه مصالح ساختمانی کم‌وبیش در انتظار گشایش بازار سوریه هستند و معتقدند در عمل اقدامی برای ورود به این بازار انجام نشده است و همچنین ورود کشوری مانند ترکیه به‌عنوان رقیب ما در این بازار را نباید نادیده گرفت.


ممکن است از راه عراق وارد شویم

درباره ورود صنف تولیدکنندگان سیمان به این بازار، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اظهار کرد: هنوز به‌‌شکل مشخص تکلیف بازار سوریه برای ما معلوم نیست که چه‌زمانی و با چه مکانیزمی قرار است تولیدکنندگان ایرانی وارد این بازار شوند. البته شرکت‌های سیمانی از هم‌اکنون درحال تلاش هستند که بازار سیمان سوریه را در دست بگیرند.
عبدالرضا شیخان در ادامه خاطرنشان کرد: هرچند باید کرایه حمل‌ونقل برای صادرات سیمان به سوریه را نیز درنظر گرفت.
وی در پاسخ به این پرسش که برای صادرات به سوریه ممکن است بخواهید از ترکیه وارد عمل شوید، عنوان کرد: ترکیه یکی از مدعی‌های ما برای گرفتن این بازار به‌شمار می‌رود و قصد صادرات به این کشور را دارد.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان ادامه داد: از این‌رو بهترین راه برای راهیابی ایران به بازار سوریه در زمینه سیمان، کشور عراق است که البته دست‌اندرکاران در سطوح بالا در این زمینه رایزنی‌هایی را انجام داده‌اند.
شیخان ادامه داد: یک راه ورود از طریق کشور عراق است هرچند عراق در زمینه سیمان درحال تبدیل شدن به کشوری تولیدکننده است، بنابراین می‌تواند کشور سوریه را پوشش دهد و ما نیز عراق را پوشش دهیم که از این طریق هزینه‌های حمل‌ونقل را به حداقل برسانیم.


آجر سفالی در بی‌خبری از بازار سوریه

همچنین درباره ورود صنف تولیدکنندگان آجر سفالی به بازار سوریه، رئیس اتحادیه صنف فخاران استان تهران عنوان کرد: سوریه بازار مناسبی برای مصالح ساختمانی به‌شمار می‌رود اما مذاکرات برای راه‌یافتن به بازار سوریه باید از طریق اتاق بازرگانی انجام شود و ممکن است بعدها در این‌باره نشست‌هایی نیز برگزار شود و ما را در جریان این تصمیم‌ها قرار دهند. تاکنون برای بازسازی سوریه سازمان یا نهادی از ما دعوت به عمل نیاورده و اتحادیه ما را در جریان قرار نداده است، درحالی‌که اتحادیه ما تولیدکننده انواع آجر به‌شمار می‌رود.
مرتضی منبع‌چی ادامه داد: ما آمادگی صادرات به این کشور را داریم. البته باید دید نرخ تمام‌شده ما برای آنها چه میزان خواهد بود.
 شاید کشورهای هم‌مرز سوریه با نرخ تمام‌شده پایین‌تری مصالح ساختمانی سوریه را تامین کرده و این موضوع را سامان‌دهی کنند و این راه برای آنها به‌صرفه باشد اما در کل، نسبت به جهان ارزان‌ترین قیمت‌ها را داریم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: این موضوع را باید درنظر گرفت که کشور ترکیه قصد ورود به بازار سوریه را دارد و در بسیاری از زمینه‌ها از ما پیشی گرفته و علت آن واضح است که سازمان‌های مردم‌نهاد آنها در بازار سوریه بسیار خوب عمل می‌کنند.


تشکیل شورای مشترک بازرگانی در دستورکار

چندی‌پیش رئیس شورای بازرگانی ایران و سوریه اظهار کرد: برای بهبود وضعیت و شروع فعالیت‌ها، تشکیل شورای مشترک بازرگانی در دستورکار قرار گرفته است زیرا شرکت‌های قوی با یکدیگر (میان‌دوطرف)، مراودات چندانی نداشته‌اند.
کیوان کاشفی افزود: مقرر شده در ۶ تا ۸ ماه آینده نسبت به شکل‌گیری اتاق مشترک ایران و سوریه نیز اقدام‌های لازم اجرایی شود. وی افزود: درحال‌حاضر کمیسیون اقتصادی یادشده شکل گرفته و تشکل‌های تخصصی همچون خدمات فنی و مهندسی، لوازم ساختمانی، مواد غذایی، برق و... آمادگی خود را اعلام کرده‌اند که در این کشور، حضور موثر و سازنده‌ای داشته باشند. آنچنان‌که این مقام مسئول عنوان کرده، طرف‌های سوری نیز ۱۰ تاجر را معرفی کرده‌اند تا این افراد فعالیت مداوم اقتصادی لازم را با اتاق بازرگانی در دستورکار قرار دهند. کاشفی با اشاره به ۳ عرصه مبادلات بانکی، حمل‌ونقل و راه‌اندازی خطوط هوایی بیان کرد: در بخش حمل‌ونقل، کالاهای ایرانی از طریق خاک ترکیه یا از طریق دریا به سوریه صادر می‌شوند که این امر هزینه‌بر است و مقرر شده تدابیر لازم برای ارسال و صدور کالا از خاک عراق با هزینه کمتر در دستورکار قرار گیرد. وی گفت: در ارتباط با مبادلات بانکی نیز مقرر شد تعدادی از بانک‌های ایرانی در خاک سوریه مشغول فعالیت شوند تا این امر (مبادلات بانکی) با سهولت هرچه بیشتری انجام شود. لازم به یادآوری است، انعقاد پیمان پولی دوجانبه میان ایران و سوریه نیز از دیگر مواردی است که از مدت‌ها پیش مطرح شده اما تاکنون عملیاتی نشده است. در این‌باره حسن دانایی‌فرد، دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی با عراق و سوریه اعلام کرده که آماده استفاده از پول‌های ملی و تاسیس بانک مشترک با سوریه هستیم.
وی نیز معتقد است، ظرفیت تجاری و اقتصادی میان ایران و سوریه بیش از رقم فعلی است و ‌باید از این ظرفیت به شکل شایسته و هرچه مطلوب‌تری استفاده شود.


ساخت گچ با فناوری‌های پیشرفته

موضوع کیفیت محصولات ایرانی هم می‌تواند در زمینه صادرات مصالح ساختمانی به این کشور بسیار تاثیرگذار باشد. در این‌باره عضو هیات‌مدیره انجمن صنایع و معادن گچ ایران در پاسخ به این پرسش که ورود به بازار سوریه تا چه اندازه می‌تواند برای بازار گچ ایران رونق ایجاد کند، گفت: عراق و سوریه می‌توانند بازار مناسبی برای صادرات گچ قلمداد شوند اما گچی که به‌طور معمول در ایران تولید می‌شود، دارای استانداردهای جهانی نیست و فناوری تولید آنها به‌روز نشده است و درحال‌حاضر گچ‌های پیش‌ساخته که در جهان تولید می‌شوند، خواهان بیشتری دارند.
ابوالفضل اقبالیون در ادامه گفت: با استفاده از فناوری جدید نه به عنوان دانش فنی که به عنوان ماشین‌آلات، باید گچ‌های به‌روزتری تولید کنیم تا قادر به تسخیر این بازارها باشیم. بنابراین ضروری است که دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت به کارخانه‌های گچ تسهیلاتی ارائه دهند تا ماشین‌آلات آن را بتوان وارد کرد. وی همچنین یادآور شد: درحال‌حاضر به‌طور محدود صادرات گچ به عراق انجام می‌شود اما این میزان صادرات چندان مطلوب نیست، ازاین‌رو با توجه به این موضوع که فناوری کارخانه‌های گچ ما چون در سطح پایینی قرار دارد، اگر بخواهیم وارد کشور سوریه شویم، چندان مورداستقبال قرار نمی‌گیریم. وی با اشاره به این موضوع که بازار ترکیه در حال تصرف بازار سوریه است، گفت: در برابر فناوری قدیمی در صنعت گچ، ترکیه و برخی کشورهای همسایه فناوری جدیدتری در اختیار دارند و در حال تصرف بازار سوریه هستند. این عضو هیات‌مدیره انجمن صنایع و معادن گچ ایران در پایان خاطرنشان کرد: سوریه دسترسی به بازارهای بین‌المللی و محصول باکیفیت با نرخ مناسب را می‌تواند در اختیار داشته باشد، بنابراین باید با قیمت‌های پایین‌تری وارد این کشور شویم.

عناوین برگزیده