به گزارش می متالز، با توجه به اینکه سیمان، کاشی و سرامیک ازجمله تولیدات خراسان جنوبی است، این ممنوعیت ضررهایی به تولیدکنندگان این حوزه وارد کرده است.
گسترش صادرات به رونق اقتصادی، اشتغالزایی، سرمایهگذاری و بهطور کلی توسعه اقتصادی یک کشور کمک میکند.
با توجه به تلاشهای روزافزون کشورهای منطقه و جهان برای افزایش صادرات، بهنظر میرسد کوچکترین کوتاهی در این زمینه میتواند به اقتصاد کشور ضررهای غیرقابلجبرانی تحمیل کند.
از اینرو اجرای سیاستهای خرد و کلان و برنامهریزیهای کارشناسی دولت برای توسعه صادرات کشور امری لازم است. هممرزبودن استان خراسان جنوبی با افغانستان و استفاده از ظرفیت صادرات به این کشور، همواره مورد تاکید کارشناسان بوده است.
محمدصادق معتمدیان، استاندار خراسانجنوبی در شورای اداری خراسانجنوبی که با حضور رئیس دیوان محاسبات کشور برگزار شد، با بیان اینکه خراسانجنوبی سومین استان پهناور کشور و بیستوهشتمین استان از نظر جمعیت است، گفت: خراسانجنوبی با کشور افغانستان بیش از ۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد.
وی اظهار کرد: درحالحاضر از ۴ بازارچه مرزی در خراسانجنوبی ۳ بازارچه تعطیل و یک بازارچه نیمهفعال است. استاندار خراسان جنوبی افزود: سال گذشته از بازارچه مرزی ماهیرود حدود یکمیلیارد دلار صادرات انجام شده است.
معتمدیان با اشاره به ممنوعیت صادرات ۴نوع کالای اساسی در امسال در ۲ نوبت از مرز ماهیرود گفت: انجام صادرات از این مرز برای رونق اقتصادی منطقه و استان بسیار موثر است از اینرو دنبال این هستیم با راهاندازی گمرکات شاهد بازگشایی مرزها باشیم.
ممنوعیتی که استاندار خراسان جنوبی به آن اشاره کرد، در شهریور ۱۳۹۷ ایجاد شد که براساس آن، دولت افغانستان، واردات ۴ نوع کالا از ایران به افغانستان را ممنوع کرد یعنی صادرات برخی محصولات ایرانی متوقف شد. مواد نفتی، سیمان، آهنآلات، کاشی و سرامیک جزو این ابلاغ دولت افغانستان بوده است. سیمان، کاشی و سرامیک از مهمترین تولیدات استان خراسان جنوبی است و اگر صادرات آنها متوقف شود، ضرر بسیاری به صنعت استان وارد شده و حتی ممکن است کارگران زیادی بیکار شوند.
قبل از ابلاغ این ممنوعیت، ابتدای شهریور امسال، والی فراه افغانستان به خراسان جنوبی سفر و با مسئولان استانی درباره موضوعهای مختلف بحث و رایزنی کرد. بعد از این سفر بود که ممنوعیت ورود ۴نوع کالای ایرانی به افغانستان صادر شد و این پرسش در ذهن مردم بهوجود آمد که چرا با وجود این سفر، این ممنوعیت ایجاد شده است؟
رایزنیهای مسئولان باعث شد صادرات این محصولات به کشور افغانستان برقرار شود اما از ابتدای دی ۱۳۹۷، دوباره دولت افغانستان ورود این ۴ نوع کالا از ایران را ممنوع کرد.
مسئولان افغانستان وعدههایی برای رفع این مشکل دادهاند اما تاکنون به مرحله عملیاتیشدن نرسیده است.
حسین موهبتی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در گفتوگویی اظهار کرد: پیگیری مسئولان استان برای بازگشایی مرز ماهیرود به روی این ۴ نوع کالا که بیش از ۹۰درصد صادرات استان را تشکیل میدهد، همچنان ادامه دارد.
وی افزود: نامه بازگشایی مرز ماهیرود را جمعی از تاجران افغانستانی در سفر رئیسجمهورشان به نیمروز به او ارسال کردهاند که عنوان شده بعد از بازگشت رئیسجمهوری از سفر خارجی، این نامه بررسی و نتیجه اعلام خواهد شد.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی گفت: در سفر استاندار خراسان جنوبی به افغانستان قول داده شد در مدت ۳ هفته مرز بازگشایی شود که محقق نشد و در آخرین پیگیریها مقامات افغانستان قول ۲هفتهای دادهاند که نمیتوان آن را معتبر دانست.
موهبتی افزود: براساس اطلاعات رسیده، کارمندان گمرک و کمیساریا که در گمرک ابونصرفراهانی عهدهدار انجام مراودات تجاری با گمرک ماهیرود و استان خراسان جنوبی هستند، بعد از ترک این پست، بار دیگر به محل کارشان برگشتهاند و منتظر ابلاغ رسمی برای شروع کار هستند.
وی تصریح کرد: دولت افغانستان اعلام کرده بر بخشی که با خراسان جنوبی هممرز است و مراودات تجاری انجام میدهد تسلط کافی ندارد و عوایدی از این فعالیتهای تجاری به دولت برگشت نمیشود، به همین دلیل باز بودن مرز برای دولت افغانستان نفعی ندارد.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی گفت: تاجران افغانستان درحالحاضر پذیرفتهاند عواید دولت را بپردازند و پیگیر هستند این مرز باز شود.
موهبتی تاکید کرد: اگر قرار باشد مرز ماهیرود برای همیشه روی این ۴ نوع کالا بسته باشد، هزینه ما بیشتر از عوایدمان خواهد بود بنابراین بازبودن مرز بهجز ترانزیت، صرفه اقتصادی دیگری برایمان نخواهد داشت.
اهمیتدادن به مرز، ایجاد اشتغال و رونقبخشیدن به بازارچههای مرزی و گمرکات میتواند عاملی برای نگهداشت مردم در محل زندگیشان باشد چراکه با مهاجرت مردم و خالیشدن مرز، مشکلات امنیتی برای استان و کشور بهوجود میآید.
ازطرفی مهمترین تولیدات صنایع خراسان جنوبی، سیمان، کاشیوسرامیک است که در صورت ادامهدار بودن صادرات این محصولات به کشور افغانستان، ممکن است برخی کارخانهها با خطر تعطیلی روبهرو شوند و بیکاری کارگران را درپی داشته باشد.
اکنون که بعد از یکسال، ۹ اسفند ۱۳۹۷ برای دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان جنوبی با پیگیریهای نماینده مردم بیرجند در مجلس شورای اسلامی و استاندار خراسان جنوبی، مدیر منصوب شد، امید است با رایزنیهای این دفتر در کنار پیگیریهای دیگر مسئولان استان بهویژه مسئولان حوزه اقتصادی و گمرک، راه صادرات محصولات ایرانی به کشورهای همسایه بهویژه افغانستان هموار شود و شاهد صادرات تولیدات استان ازجمله سیمان، کاشی و سرامیک به افغانستان باشیم.