تاریخ: ۰۹ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۱۱
بازدید: ۸۵
کد خبر: ۳۰۴۷۵۴
سرویس خبر : انرژی

چالش ناترازی ۵۰۰ میلیون متر مکعبی گاز تا دو دهه آینده

چالش ناترازی ۵۰۰ میلیون متر مکعبی گاز تا دو دهه آینده
‌می‌متالز - رئیس انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی با توجه به مطالعات مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد: تا دو دهه آینده با ناترازی ۵۰۰ میلیون متر مکعبی گاز روبه‌رو خواهیم بود.

به گزارش می‌متالز، رئیس انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی گفت: طبق مطالعه مرکز پژوهش‌های مجلس چنانچه فکری برای مصرف گاز در کشور نکنیم تا دو دهه آینده با ناترازی ۵۰۰ میلیون متر مکعبی روبه‌رو خواهیم بود. در حالی که بهینه‌سازی مصرف گاز در کشور ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد و بازگشت سرمایه آن حداکثر ۳ تا ۳.۵ سال خواهد بود.

آرش نجفی، رئیس انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی درباره ناترازی گاز در کشور گفت: طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال ۱۴۲۰ میزان کل عرضه گاز طبیعی به ۸۹۸.۷ میلیون متر مکعب در روز می‌رسد، این در حالی است که میزان مصرف همه بخش‌ها برابر با ۱۴۱۰.۸ خواهد بود که نشان از ناترازی ۵۱۲ میلیون متر مکعبی در روز دارد و اگر با همین روش بدمصرفی ادامه دهیم، کشور به سمت بحران می‌رود.

وی افزود: بزرگترین استراتژی باید بهینه‌سازی مصرف انرژی و گاز باشد که ظرفیت آن وجود دارد. چنانچه در حوزه کنترل مصرف گاز روی تعویض بخاری‌های گازی، اصلاح موتورخانه‌ها و عایق‌های حرارتی ساختمان‌ها و بهره‌گیری از انرژی خورشیدی برنامه‌ریزی کنیم به راحتی از شرایط بحران عبور خواهیم داشت.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: بهینه‌سازی مصرف گاز در کشور ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار هزینه و اعتبار نیاز دارد و بازگشت سرمایه آن نیز حداکثر ۳ تا ۳.۵ ساله خواهد بود، بنابراین برای جبران ناترازی باید استراتژی کاهش مصرف انرژی را به طور جدی دنبال کنیم.

وی تاکید کرد: باید برنامه‌ریزی کرده و مدل‌ها و مکانیزم‌های مالی تعریف کنیم که چگونه تغییر ساختار مصرف در کشور ایجاد شود، همچنین باید نوع تکنولوژی مصرف متفاوت شود تا کار به سرانجام برسد.

نجفی با بیان اینکه با روند کنونی مصرف ما تا چند سال آینده به یک واردکننده بزرگ گاز تبدیل خواهیم شد، گفت: راهکار اینکه به جای اینکه گاز وارد کنیم تکنولوژی و بخاری وارد کشور کنیم تا این موضوع حل شود، هرگونه بدمصرفی باعث می‌شود همه ثروت را از دست بدهیم، اما آیا پول واردات گاز داریم، امکانات مالی کشور اجازه می‌دهد که واردات داشته باشیم؟ باید بدانیم ما بابت این موضوع چالش جدی داریم و در صورت واردات کشور را با چالش‌های جدی‌تری مواجه خواهیم کرد.

وی در ادامه با اشاره به چالش مصرف گاز در بخش نیروگاهی خاطرنشان کرد: در صنعت نیروگاهی کشور حتما باید بازنگری جدی صورت گیرد، یکی از مباحث اصولی بهره‌گیری از پنل‌های خورشیدی و انرژی‌های تجدیدپذیر است، یکی از نات دیگر اصلاح ساختار نیروگاهی و خطوط انتقال نیرو است که از جمله پارامتر‌های حائز اهمیت است و باید به عنوان استراتژی اقتصاد کلان کشور به آن نگریسته شود، باید روی ساختار کلان مدیریت انرژی کشور برنامه‌ریزی کنیم وقتی به صورت منطقه‌ای به این مساله نگاه کنیم باعث می‌شود ظرفیت‌های زیادی در کشور به علت موازی‌کاری و عدم تمرکز در استراتژی کلان به چالش بربخورد.

رئیس انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی تاکید کرد: اکنون گاز را بدون برنامه‌ریزی در اختیار نیروگاه‌ها قرار می‌دهند و نیروگاه‌ها بدون برنامه در مدار قرار دارند، به طوری که اکنون نیروگاه‌ی داریم که با ۲۵ درصد راندمان در مدار فعال است، چون گاز را جزء هزینه به حساب نمی‌آورد.

منبع: پایگاه خبری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

عناوین برگزیده