تاریخ: ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۵:۱۳
بازدید: ۲۰۱
کد خبر: ۳۰۵۱۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
در آستانه فرارسیدن موعد تمدید فعالیت معدن تاش

اعتراض‌های منطقه‌ای به فعالیت معدن بوکسیت در شاهوار

می متالز - مهلت مجوز برداشت از معدن شاهوار، اسفند ۹۷ به پایان می‌رسد. ثانیه‌ها در گذرند و مردم شاهرود در استان سمنان چشم به پیامی دارند که رهایی همیشگی شاهوار از تیغ تیز معدنکاوی را نوید دهد.
اعتراض‌های منطقه‌ای به فعالیت معدن بوکسیت در شاهوار

به گزارش می متالز، اسفند ۹۷ به نیمه رسید و نوبت تمدید چند ساله فعالیت معدن بوکسیت تاش فرارسید. معدنی که بنا بر اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی از همان ابتدای کار، بسیاری از ملاحظه‌های زیست‌محیطی را رعایت نکرده و ادامه کارش نه تنها تهدیدی برای گونه‌های گیاهی و جانوری است بلکه حیات چند هزار تن از اهالی شاهرود و بسطام را با چالش‌های جدی روبه‌رو می‌کند.


خسارت‌ها جبران‌شدنی نیستند

رئیس شورای شهر شاهرود، خسارت‌های وارد شده به شاهوار را غیرقابل جبران دانست و گفت: روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ کامیون از معدن بارگیری می‌کنند یعنی به طور میانگین سالانه ۶۰۰ هزار تن خاک از شاهوار برداشت می‌شود که جایگزین ندارد.
حسینعلی سمیعی با بیان اینکه معادل حجم برخی سدهای بزرگ کشور، آب در شاهوار ذخیره شده، تصریح کرد: تصاویری وجود دارد که نشان می‌دهد بیل‌های مکانیکی با خاک همراه با تکه یخ‌های بزرگ پر می‌شوند و این تهدیدی جدی برای کانون آب‌ساز منطقه است.
وی، به نمونه‌گیری و انجام آزمایش روی آب منطقه شاهوار در خرداد امسال نیز اشاره کرد و افزود: نتیجه این آزمایش، بیانگر افزایش ۵ برابری آلومینیوم و سرب است و وجود بیش از حد آلومینیوم موجب پوکی استخوان، زوال عقل و تولد نوزادان نارس می‌شود.


بی‌فایده است

دبیر جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود نیز با اشاره به برگزاری نشست جمعی از موثران و کارشناسان با فرماندار شاهرود برای پیگیری موضوع معدن بوکسیت، یادآور شد: هم‌اکنون مهم‌ترین مطالبه مردم شاهرود تعطیلی این معدن است.
امیرحسین ولیان با بیان اینکه نشستی با حضور نماینده استانداری سمنان و نمایندگان حفاظت محیط‌زیست، منابع طبیعی و صنعت، معدن و تجارت، بدون دعوت از سمن‌ها در فرمانداری شاهرود برگزار شد، اظهار کرد: با این وجود به محض مطلع شدن از چنین نشستی، خود را به فرمانداری رساندیم و خوشبختانه معاون سیاسی و امنیتی فرماندار شاهرود از نمایندگان تشکل‌های مردمی استقبال کرد.
وی ادامه داد: بررسی مصوبه‌های نشست‌های پیشین نشان می‌دهد اراده جدی از سوی مسئولان معدن برای انجام تعهدات خود مانند احیای بخش‌های تخریب شده و انتقال انباشته‌ها وجود ندارد. دبیر جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود اضافه کرد: متاسفانه بررسی تعهدات معدن بیش از پیش دچار کاغذبازی اداری شده و نهایت دغدغه اداره حفاظت محیط‌زیست هم تهیه طرح ارزیابی محیط‌زیستی است، در حالی که دریاچه ارومیه و سد گتوند هم طرح ارزیابی داشتند پس چنین طرح‌هایی تاثیرگذار نخواهند بود. ولیان اظهار کرد: می‌توان طرح‌هایی با هزینه چند صد میلیون ریال تهیه کرد و به تصویب رساند که پیامدهای ناگواری هم داشته باشند.


خواهان تعطیلی هستند

دبیر جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود تاکید کرد: شاهوار منبع تامین آب شاهرود و بسطام است که با روند کنونی، نه تنها این منبع با تهدید جدی رو‌به‌رو است بلکه به کانون تولید ریزگرد هم تبدیل می‌شود و وقت آن رسیده که مسئولان نگاه جدی به حق حیات مردم داشته باشند.
ولیان با بیان اینکه کاسه صبر مردم شاهرود پر شده، ابراز کرد: مردم خواهان تعطیلی معدن بوکسیت هستند و با هیچ توجیهی نمی‌توان آن را به تاخیر انداخت، همین روزها ممکن است با تجمع در گوشه‌ای از شهر حرف خود را به گوش مسئولان برسانند.


پای کار نیستند

فرماندار شاهرود اما در نشست با موثران شاهرودی، از اعمال محدودیت در عرصه فعالیت معدن خبر داد و گفت: از سوی دیگر مقرر شده بود که معدن ۲ بخش ۳۰ هکتاری را برای انباشت کردن در نظر بگیرد که فقط ۳۵ هکتار از آن انجام شده و نتوانسته کامل به تعهدش عمل کند.
محمد کرم‌محمدی ادامه داد: موارد دیگری نیز همچون اجرای برنامه احیای محیط‌زیست از سوی صنعت، معدن و تجارت و تایید آن به وسیله اداره‌های کل منابع طبیعی آبخیزداری و حفاظت محیط‌زیست و همچنین پرهیز از پراکنده‌کاری و انتقال کار به یک ‌تخته از کوه باید از سوی معدنکاران اجرایی می‌شد اما به این تعهدات نیز عمل نشده است.
وی، از مدیران کل این دستگاه‌ها گله کرد و گفت: این مدیران، جدی و به موقع پای کار نمی‌آیند و آن‌قدر دیر وارد عمل می‌شوند که دردی را دوا نمی‌کنند.


سرمایه‌گذاری تعهدات را اجرایی کند

استاندار سمنان گفت: سرمایه‌گذار معدن بوکسیت در شاهرود برای ادامه فعالیت، تمام تعهدات خود به ویژه مسائل زیست‌محیطی را در کمترین زمان ممکن عملیاتی کند.
علیرضا آشناگر در نشست شورای معادن استان سمنان در سالن غدیر استانداری افزود: مسئولان دستگاه‌های اجرایی، مجوز فعالیت معدنی که باعث مشکلات زیست‌محیطی می‌شود را متوقف کنند. سرمایه‌گذار معدن بوکسیت در شاهرود برای ادامه فعالیت، تمام تعهدات خود را در کمترین زمان ممکن عملیاتی کند و در صورت اجرایی نشدن تعهدها، ادامه فعالیت معدنی در این منطقه متوقف شود.
وی تاکید کرد: پیوست اجتماعی و ملاحظات زیست‌محیطی برای ادامه فعالیت، معدن بوکسیت در شاهرود ضرورت دارد.
استاندار سمنان گفت: در اعطای مجوز برای فعالیت معادن باید حساس بود و بدون لحاظ کردن مسائل اجتماعی و زیست‌محیطی از سوی سرمایه‌گذاران، ادامه فعالیت‌ها متوقف شود.
وی با بیان اینکه در فعالیت معادن سمنان باید پیش‌شرط‌هایی که سرمایه‌گذاران این بخش تعهد کردند، به معنی واقعی اجرا شود، خاطرنشان کرد: در اعطای مجوز و بهره‌برداری از معادن استان سمنان، پیوست‌های اجتماعی موردنظر مسئولان قرار گیرد.
چند روزی بیشتر به زمان تمدید پروانه فعالیت این معدن پرچالش نمانده و فرصت مناسبی برای مسئولان استانی است تا در راستای خدمت‌گزاری شایسته به مردم گام بردارند.
اندک جوهر یک خودکار می‌تواند حیات را به دامنه بلندترین قله البرز شرقی بازگرداند یا این کوه حدود ۴ هزار متری را در مدتی کوتاه به افسانه‌ای تبدیل کند؛ گویی که هیچ گاه وجود نداشته است.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت