تاریخ: ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۶:۰۶
بازدید: ۱۰۳
کد خبر: ۳۰۶۶۵۰
سرویس خبر : آهن و فولاد
پازل سرمایه‌گذاری در سهام فولادی‏‏‌ها تکمیل شد

پتانسیل رشد برای جاماندگان بورسی

پتانسیل رشد برای جاماندگان بورسی
‌می‌متالز - فولاد یکی از صنایعی است که به دلیل گزارش‌های سالانه نسبتا ضعیف و گزارش‌های فروردین به‌نسبت خوب شرکت‌های آن، بازدهی بسیار پایین تری نسبت به شاخص کل به ثبت رسانده است؛ به طوری که از میان ۲۷نماد فولادساز، ۱۰نماد توانسته اند از شاخص پیشی بگیرند و بازدهی بهتری را به ثبت برسانند.

به گزارش می‌متالز، با این حال، این صنعت در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ توانسته است رکورد‌های خوبی را به ثبت برساند و نسبت به ماه‌های گذشته، رکورد‌های جدیدی را به لحاظ رشد درآمد‌های عملیاتی و به‌خصوص نرخ رشد فروش ثبت کند. به نظر می‌رسد بورس‌کالا بر عملکرد مالی خوب این صنعت تاثیر زیادی داشته و تقاضای بالا در رینگ صنعتی بورس‌کالا سبب شده است تا مفروضات تحلیلگران بنیادی، اعداد بسیار بالاتری را برای نرخ‌ها به خود ببینند. به همین دلیل، P/ E آینده‌نگر این صنعت همچنان بسیار پایین است و این امید وجود دارد که صنعت فولاد موجبات رشد دوباره شاخص کل را فراهم آورد.

پتانسیل رشد برای جاماندگان بورسی

تحولات جهانی و بورس‌کالا

بازار جهانی شمش و بیلت فولادی در چند هفته اخیر کاهش قیمت قابل‌توجهی را تجربه کرد. یکی از دلایل این کاهش قیمت، برآورده‌نشدن انتظارات از وضعیت اقتصادی چین و احتمال افزایش دوباره نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو بوده است و عمده کالا‌های پایه با قیمتی پایین‌تر از قیمت تعادلی و میانگین خود در حال معامله هستند. شاید بتوان یکی از دلایل عقب‌ماندگی فولادی‌ها از شاخص کل را کاهش قیمت‌های جهانی دانست؛ اما نباید از عرضه حقوقی‌ها در تابلوی معاملاتی فولادی‌ها طی دوماه اخیر غافل شد. نماد‌های فولادی به گونه‌ای در حال معامله هستند که با دلار ۴۰ هزار تومانی و قیمت‌های فعلی بورس‌کالا هنوز ارزندگی لازم را برای ورود دارند و طی اصلاح اخیر شاخص کل بسیاری از حقوقی‌ها در نماد‌های فولادی در نقش خریدار ظاهر شدند.

شاید یکی از محرک‌های اصلی صنعت فولاد در بورس‌کالا، تقاضا و ثبت قیمت‌های بالا در این بازار باشد؛ چرا که در حال حاضر قیمت شمش فولاد برخی از شرکت‌ها در محدوده ۲۱ تا ۲۲ میلیون تومان به ازای هر تن مورد معامله قرار می‌گیرد که با نرخ فعلی شمش دلار بورس‌کالا اعدادی بالاتر از ۴۲ هزار تومان محاسبه می‌شود. در صورتی که تقاضای بالا در ادامه سال همچنان تداوم یابد، نرخ‌های بالاتر دور از دسترس نیست و مفروضات تحلیلگران را به‌شدت تغییر می‌دهد. برخی از تحلیلگران بر این عقیده هستند که تقاضای بالا برای محصولات فولادی به دلیل افت تولید فولاد سازان در تابستان ناشی از قطعی برق بوده و احتمالا کاهش عرضه در تابستان قیمت‌ها را بیشتر افزایش خواهد داد. با توجه به شرایط موجود، احتمالا رشد نرخ‌های فروش در گزارش‌های ماهانه تداوم یافته و با شیب نسبتا ملایمی به رشد خود ادامه می‌دهد؛ اما کاهش تولید فولاد سازان در تابستان دور از انتظار نیست. به نظر می‌رسد فولاد ساز‌ها در تابستان بخشی از موجودی خود را عرضه کنند که این امر می‌تواند شیب رشد درآمد فولادی‌ها را در سه، چهارماه آینده ملایم‌تر کند.

کارنامه کدام فولادی سبز است؟

سال گذشته برای صنایع بزرگ و دلاری که قیمت محصولات آن‌ها براساس نرخ‌های جهانی و بازار نسبتا آزاد در بورس‌کالا تعیین می‌شود، سال بسیار عجیبی بود. عجیب بودن آن نیز به این دلیل است که این صنایع با فشار دوطرفه‌ای از سوی تورم و افزایش بهای تمام شده و کاهش قیمت‌های جهانی مواجه بودند. صنعت فولاد نیز از این قاعده مستثنی نبود و رشد نرخ تورم در ۱۴۰۱ به‌خصوص تورم انرژی، توان سودآوری را از این صنعت گرفت. ناجی صنعت فولاد، تنها افزایش نرخ دلار و بهبود نسبی قیمت‌های جهانی در زمستان سال گذشته بود که شرکت‌های فعال در حوزه این صنعت با وجود قطعی‌های مکرر گاز، رکورد‌های خوبی را به لحاظ درآمدی به ثبت رساندند. یکی از معیار‌ها و شاخص‌های اصلی برای مقایسه سودآوری در شرایط تورمی و رکودی در صنایع فولادی، مقایسه حاشیه سود شرکت‌های این صنعت است. همان‌طور که انتظار می‌رفت، صنعت فولاد به دلایل مذکور با افت حاشیه سود همراه شد. با این حال، گزارش‌های سالانه که تاکنون منتشر شده اند، نشان می‌دهند که برخی از شرکت‌های این صنعت با رشد حاشیه سود همراه بوده اند. نماد «فلوله» موفق شده است از حاشیه سود یک‌درصدی در سال ۱۴۰۰ به حاشیه سود ۱۴ درصدی برسد. همچنین نماد «ارفع» موفق شده است از حاشیه سود ۲۱ درصدی به حاشیه سود ۲۸ درصدی در یک‌سال اخیر برسد. برخی از نماد‌ها نیز توانستند حاشیه سود خود را در محدوده قبلی حفظ کنند. با این حال، در صورتی که نرخ حامل‌های انرژی در محدوده فعلی حفظ و بهای تمام شده کنترل شود، احتمالا با نرخ دلار فعلی حاشیه سود شرکت‌ها در سال‌جاری بهبود و رشد سودآوری شرکت‌ها افزایش می‌یابد.

فولادسازان در اردیبهشت‌ماه

فولاد‌سازان بورسی با کارنامه ضعیفی که در فروردین‌ماه از خود به جا گذاشتند، نتوانستند در کانون توجهات قرار بگیرند. با این حال، میزان فروش ریالی فولادی‌ها در اردیبهشت‌ماه، تحلیلگران بازار را امیدوارتر کرد و به نظر می‌رسد، در طول ماه‌های آینده اوضاع درآمدی فولادی‌ها بهتر شود و این صنعت بهتر از انتظارات عمل کند. در طول دوماه ابتدایی سال، نماد «فلوله» موفق شده است رشد درآمدی ۱۶۴ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کند و در صدر رشد درآمد ماهانه قرار گیرد. علاوه بر این «فغدیر»، «فسازان» و «ارفع» توانسته اند رشد درآمدی بالای ۱۰۰ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کنند. «فخوز»، «کاوه» و «هرمز» نیز به ترتیب با رشد درآمدی بالای ۷۰۰ درصد همراه بوده اند.

در بورس‌کالا نیز خبر‌ها حاکی از آن است که رقابت در محصولات فولادی به‌شدت افزایش یافته و به نظر می‌رسد رقابت‌ها تا زمان قطعی برق واحد‌های تولیدی برای ذخیره سازی ادامه داشته باشد؛ چرا که با قطعی برق در تابستان و کاهش تولید و عرضه در بورس کالا، قیمت‌ها افزایش چشمگیری را تجربه می‌کنند. با این حال، گزارش‌های ماهانه و بررسی میزان افزایش نرخ محصول اصلی فولادسازان بورسی نشان می‌دهد که فولاد ارفع با رشد ۷۱ درصدی نرخ فروش و «ذوب»، «فجر»، «کویر» و «فخاس» با رشد نرخ محصول اصلی بیش از ۵۰ درصدی مواجه شده اند.

ارزش‌گذاری فولادی‌ها

صنعت فولاد در حرکات صعودی بازار طی چندماه اخیر تقریبا یکی از جاماندگان بورسی بوده و بازدهی خوبی نسبت به شاخص کل به ثبت نرسانده است. به همین دلیل به نظر می‌رسد در رالی‌های بعدی شاخص کل یکی از صنایعی که می‌تواند بازدهی خوبی را نصیب پرتفوی سرمایه‌گذاران کند، صنعت فولاد است؛ چرا که این صنعت همچنان P/ E آینده‌نگر مناسبی دارد و می‌تواند روند رو به رشدی را طی کند. با در نظر گرفتن عملکرد ماهانه و سالانه شرکت‌ها در سال گذشته و سال‌جاری و شرایط آینده‌نگر این صنعت، به نظر می‌رسد انتخاب درست برای سرمایه‌گذاری بسیار آسان‌تر باشد. در حال حاضر پایین‌ترین P/ E محقق‌شده در صنعت فولاد به نماد‌های «فسبزوار» و «ارفع» تعلق دارد. همچنین فولاد ارفع موفق شده است گزارش خوبی از حاشیه سود خالص خود در سال ۱۴۰۱ منتشر کند. علاوه بر این فولاد ارفع از نظر رشد درآمدی و رقابت در بورس‌کالا، سرآمد سایر شرکت‌های فولادی است. فولاد ارفع در حال حاضر با P/ E آینده نگر ۲۳/ ۵ واحدی پایین‌ترین رقم را نسبت به سایر هم گروهی‌های خود داراست. بررسی این نماد و سایر نماد‌هایی که ریسک کمتری نسبت به سایر فولادی‌ها دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌تواند به تصمیم‌گیری در معامله کمک شایانی کند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده