به گزارش می متالز به نقل از عصر مس آنلاین، مدیر امور اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به ضرورت توجه به توسعه اکتشافات گفت: یکی از استراتژیهای کلان شرکت ملی صنایع مس ایران بالا بردن اثرگذاری تولید این شرکت در GDP کشور است. این اتفاق با افزایش ظرفیت تولید و افزایش ارزآوری و تولید سرمایه اتفاق میافتد. اما باید توجه داشت افزایش ظرفیت تولید کنسانتره یا کاتد به یک ورودی نیاز دارد و آن کانسنگ معدن است که بایستی اکتشاف شود.
وی تأکید کرد: در واقع اکتشافات پیشقراول خط تولید و اولین حلقه تولید در هر شرکت معدنی محسوب میشود چرا که ابتدا باید پتانسیل معدنی کشف و ذخیره آن اثبات شود تا بتوان بر اساس آن استخراج، تولید و توسعه انجام داد. تنها با افزایش تولید کارخانجات نمیتوان اهداف عالیه توسعه را محقق کرد بلکه توسعه باید همزمان در ذخایر و زیرساختهای معدنی ما نیز اتفاق بیفتد و معادن ما نیز افزایش ظرفیت پیدا کنند.
متوکل ادامه داد: این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که موضوع ظرفیت و عیار معادن موجود را نیز در نظر بگیریم. در معادن فعال نیز با توجه به کاهش عیار در این معادن، یکی از وظایف امور اکتشافات در راستای پشتیبانی و حفظ پایداری تولید، توسعه ذخایر معدنی است.
وی افزود: هر چه معادن عمیقتر میشوند علاوه بر چالشهایی نظیر دسترسی به ماده معدنی، مسافت بیشتر حمل آن و مسائل مربوط به استخراج ماده معدنی، معمولاً مشکل کاهش عیار نیز مطرح میشود. در حال حاضر متوسط عیار ماده معدنی که از معادن شرکت مس به کارخانجات تغلیظ ارسال میشود حدود 0.6 درصد است. این در حالی است که کمتر از دو دهه پیش، متوسط عیار حدود 1 درصد بود.
متوکل با بیان اینکه برای پر کردن این خلأ، امور اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت ملی صنایع مس به تدوین یک استراتژی اکتشافی دست زده است، گفت: این استراتژی که به تصویب مدیریت ارشد شرکت مس هم رسیده است، سه راهکار برای فائق آمدن بر چالشهای آینده پیشبینی کرده که شامل تکمیل اکتشافات در حوزه معادن فعال و اندیسهای پیرامون آنها، سرعت بخشیدن به اکتشافات پروژههای اکتشافی جاری و شناسایی پتانسیلها و محدودههای امیدبخش جدید است.
مدیر امور اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت مس در تشریح سه محور اصلی استراتژی اکتشافی شرکت مس گفت: در راهکار اول ما تلاش میکنیم در حوزه معادن فعال و در نزدیکترین فاصله به آنها ذخایر وابسته به توده اصلی را کشف کنیم. بهعلاوه با عمیقتر شدن این معادن تلاش خواهیم کرد عملیات اکتشاف تکمیلی مورد نیاز برای ارتقای کلاس ذخیره تخمین زده شده را با هماهنگی مدیریت این معادن به مرحله اجرا درآوریم.
وی با اشاره به اینکه کم بودن عمق اکتشافات یکی از چالشهای پیشِ روی معدنکاری در ایران است، گفت: اکتشافات عمقی و شناسایی کانسارهای عمیق و پنهان از جمله کارهایی است که ما در پیش گرفتهایم به عنوان مثال در معدن مس میدوک، حفاریهای شناسایی بالای 1000 متر در حال انجام است.
متوکل ادامه داد: دومین راهکار استراتژیک ما سرعت بخشیدن و تکمیل اکتشافاتی است که از سالهای گذشته در اندیسهای مختلف انجام شده است؛ برای مثال پروژههایی که در کلاستر معدن درآلو داریم یا محدودههای اکتشافی جیرفت و عنبرآباد که پروانه اکتشاف و گواهی کشف دارند. این پروژهها باید زودتر به نتیجه برسد و اکتشافات تفصیلی و تکمیلی آنها را به سرانجام برسانیم، ارزیابی ذخیره و مطالعات اولیه فنی و اقتصادی آنها به انجام رسد تا به یاری خداوند طی سالهای 1398 و 1399 این معادن تحویل حوزه بهرهبرداری شوند.
وی همچنین در زمینه راهکار سوم برای تأمین کانسنگ مورد نیاز برای افزایش ظرفیت تولید شرکت مس گفت: مطالعات پهنههای اکتشافی که از سال گذشته شروع شده بود، در سال جاری به اتمام رسید. از مطالعات این پهنههای اکتشافی حدود 30 محدوده پرپتانسیل و امیدبخش اکتشافی در استانهای آذربایجان شرقی و کرمان و جنوب استان کرمان شناسایی شده است که این محدودهها مراحل پایانی اخذ مجوزهای قانونی از نهادها و سازمانهای ذیربط را میگذرانند.
مدیر امور اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت مس با ابراز امیدواری نسبت به اخذ مجوزهای لازم برای این محدودهها در آینده نزدیک، گفت: روند اخذ مجوز از سازمان منابع طبیعی و سازمان حفاظت محیطزیست پروسه زمانبری است و این باعث کند شدن روند کار میشود که اکنون مشغول رایزنی با مسئولین مربوطه هستیم و امیدواریم با لطف خدا و حمایتهای بیدریغ مدیریت ارشد شرکت بهزودی مجوزهای لازم را کسب کنیم. طبق قانون پس از اخذ مجوزهای لازم حد اکثر دو سال زمان داریم که این 30 محدوده امیدبخش را به گواهی کشف برسانیم.
وی ادامه داد: مهمترین مسألهای که در زمینه اکتشافات وجود دارد این است که ما اجازه ندهیم چرخه تکمیل اکتشافات قبلی و اکتشاف محدودههای جدید متوقف شود. یکی از مشکلات جدی که در این زمینه وجود دارد انجام مطالعات اکتشافی منقطع و ناپیوسته است که این اتفاق در مواردی بعضاً به دلایل اقتصادی و بعضاً به دلیل برخی موانع قانونی رخ داده و چرخه اکتشاف قطع شده است.
متوکل در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به استفاده از دانش روز و توان دانشگاههای داخل و خارج از کشور در زمینه اکتشاف در شرکت مس گفت: براساس سیاستهای جدیدی که در استراتژی اکتشافی جدید شرکت مس تدوین شده است ارتباطات بسیار گستردهای در حوزههای پژوهشی و علمی پیشبینی کردهایم. برای مثال با دانشگاه بریتیش کلمبیای کشور کانادا پروژههای پژوهشی بسیار خوبی را شروع کردهایم که یک طرف آن دانشگاه بریتیش کلمبیاست، طرف دیگر دانشگاههای داخلی و طرف سوم شرکت ملی صنایع مس ایران است.
وی ادامه داد: پروژه پژوهشی دانشگاه بریتیش کلمبیا و دانشگاه کرمان با همکاری امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه در زمینه اکتشاف کانسارهای اطراف معدن مس سرچشمه است که اجرایی شده. پروژه مشابهی هم در اطراف معدن سونگون با همکاری دانشگاه تبریز در دست اقدام داریم که در حال نهاییسازی و تنظیم تفاهمنامه است.
مدیر اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت مس اضافه کرد: علاوه بر این از توان علمی و دانش فنی استادان و مشاوران مستقل ایرانی و خارجی یا اساتید ایرانی که در دانشگاههای خارج از کشور مشغول فعالیت هستند نیز در زمینههای مختلف بهره میگیریم.
وی بیان کرد: همچنین همکاریهایی با چند شرکت معتبر خارجی شروع کردهایم. به عنوان مثال با یک مجموعه معتبر بینالمللی از جمهوری چک در زمینه مطالعات پهنههای اکتشافی تفاهمنامه همکاری داریم و همچنین شرکتهای توانمندی از کشور روسیه نیز نسبت به همکاری ابراز تمایل کردهاند که در صورت نهایی شدن مذاکرات، کار را شروع خواهیم کرد. علاوه بر این تعدادی از مشاوران مستقل بینالمللی از آفریقای جنوبی و استرالیا نیز با امور اکتشافات و مهندسی توسعه همکاری دارند.