تاریخ: ۲۴ تير ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۸:۱۹
بازدید: ۲۰۸
کد خبر: ۳۱۰۲۰۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

سلطه چین بر عرضه مواد معدنی حیاتی

سلطه چین بر عرضه مواد معدنی حیاتی
‌می‌متالز - در سال ۲۰۱۴، یک استراتژیست کالا از یک "ساختمان کوچک" در جنوب غربی چین بازدید کرد. این ساختمان یک انبار بود که Fanya، یک شرکت تجاری محلی، فلزاتی از جمله گالیوم، ژرمانیوم و ایندیم را در آن ذخیره می‌کرد. این ذخایر در جعبه‌هایی در قفسه‌ها قرار می‌گرفتند. با این حال، برای برخی از مواد معدنی، این ذخایر ناچیز اکثریت ذخایر جهانی را تشکیل می‌داد.

به گزارش می‌متالز، امروزه کشور‌های غربی آرزو می‌کنند که آن‌ها نیز بتوانند مقدار بیشتری از این مواد تولید کنند. در ۴ ژوئیه چین اعلام کرد که صادرات گالیوم و ژرمانیوم را که به ترتیب ۹۸ و ۶۰ درصد از تولید جهانی را در سال ۲۰۲۲ تامین کرد، محدود خواهد کرد. این فلزات که در مقادیر ناچیز تولید می‌شوند، ارزش تجاری کمی دارند. با این وجود برای برخی تجهیزات نظامی از جمله لیزرها، رادار‌ها و ماهواره‌های جاسوسی حیاتی هستند. این تصمیم نشان می‌دهد که مواد معدنی «بحرانی» محدود به آن‌هایی نیستند که زیربنای رشد اقتصادی هستند، مانند نیکل یا لیتیوم، بلکه یک دوجین آن‌ها برای یک نیاز اساسی‌تر حیاتی هستند: حفظ ارتش.

خانواده التقاطی کانی‌های جنگی نسل‌ها را در بر می‌گیرد. آنتیموان که در زمان‌های کتاب مقدس به عنوان دارو و لوازم آرایشی شناخته می‌شود، یک ضد حرارت است که در پوشش کابل و مهمات استفاده می‌شود. وانادیوم که از دهه ۱۹۰۰ به دلیل مقاومت در برابر فرسودگی شناخته شده است، در بدنه هواپیما با آلومینیوم ترکیب می‌شود. ایندیوم، فلزی نرم و چکش‌خوار، از زمان جنگ جهانی دوم برای پوشش یاتاقان‌ها در موتور‌های هواپیما استفاده می‌شود.

این خانواده فلزات در جنگ سرد به سرعت رشد کرد. مدت‌ها قبل از ظهور کبالت به عنوان یک ماده باتری، آزمایش‌های هسته‌ای در دهه ۱۹۵۰ نشان داد که در برابر دما‌های بالا مقاوم است. فلز آبی به زودی به آلیاژ‌هایی که مهمات زره‌نفوذ می‌سازند اضافه شد. تیتانیوم - به محکمی فولاد، اما ۴۵ ٪ سبکتر - به عنوان یک ماده تسلیحاتی ایده آل ظاهر شد. تنگستن که بالاترین نقطه ذوب را در بین فلزات دیگر دارد و برای کلاهک‌ها حیاتی است، نیز همین داستان را داشت. مقادیر اندکی بریلیم که با مس مخلوط شده است، رسانای درخشانی از الکتریسیته و گرما تولید می‌کند که در طول زمان در برابر تغییر شکل مقاومت می‌کند.

ابرقدرت‌های سایر مواد معدنی چندین دهه بعد شناخته شدند، زیرا فناوری نظامی جهش‌های بیشتری انجام داد. گالیوم وارد چیپست‌های سیستم‌های ارتباطی، شبکه‌های فیبر نوری و حسگر‌های اویونیک می‌شود. ژرمانیوم که نسبت به اشعه مادون قرمز شفاف است، در عینک دید در شب استفاده می‌شود. فلزات کمیاب وارد آهنربا‌های با کارایی بالا می‌شوند. افزودن بسیار کمی از نیوبیم - به اندازه ۲۰۰ گرم در تن - فولاد را بسیار سخت‌تر می‌کند. استفاده از این فلز در موتور‌های جت مدرن رایج است.

این گروه از مواد معدنی قدرتمند، فراتر از خواص متنوع، ویژگی‌های خانوادگی خاصی دارند. اولین مورد این است که آن‌ها به ندرت، و یا هرگز، به شکل خالص به طور طبیعی یافت می‌شوند. بلکه اغلب محصول فرعی پالایش فلزات دیگر هستند. برای مثال ترکیبات گالیوم و ژرمانیوم به مقدار کمی در سنگ معدن روی یافت می‌شوند. وانادیوم در بیش از ۶۰ کانی مختلف وجود دارد؛ بنابراین تولید آن‌ها پرهزینه، فنی، انرژی بر و آلاینده است؛ و از آنجایی که بازار جهانی کوچک است، کشور‌هایی که زودتر روی تولید سرمایه گذاری کردند، می‌توانند هزینه‌ها را پایین نگه دارند و مزیتی غیرقابل تسخیر را به آن‌ها بدهند.

برای هر ۱۳ ماده جنگی، سه صادرکننده برتر بیش از ۶۰ درصد عرضه جهانی را به خود اختصاص می‌دهند. چین بزرگترین تولید کننده هشت مورد از این مواد معدنی است. کنگو، یک کشور معدنی مشکل دار، با دو کشور دیگر در صدر رتبه بندی قرار دارد. برزیل، یک شریک تجاری قابل اعتمادتر، نه دهم نیوبیوم جهان را تولید می‌کند، اگرچه بیشتر آن به چین ارسال می‌شود.

ترکیبی از تولید متمرکز، پالایش پیچیده و کاربرد‌های حیاتی به این معنی است که تجارت این کالا‌ها تحت نظارت انجام می‌شود. حجم آن‌ها بسیار کم و طرف‌های معامله بسیار کم هستند که نمی‌توانند در بورس فروخته شوند. به دلیل اینکه معاملات لحظه‌ای وجود ندارد و قیمت‌ها گزارش نمی‌شود. خریداران بالقوه باید بر برآورد‌ها تکیه کنند.

همه این‌ها ساخت زنجیره‌های تامین جدید را بسیار دشوارتر می‌کند. آمریکا در حال سرمایه گذاری در تاسیسات تصفیه فلزات کمیاب در تگزاس است که قرار است در سال ۲۰۲۵ به صورت آنلاین عرضه شود. این کشور استرالیا و کانادا، تنها دو کشور غربی با ذخایر مناسب، را وادار می‌کند تا فلزات کمیاب بیشتری تولید و صادر کنند. این کشور همچنین تمام تلاش خود را برای ایجاد روابط با بازار‌های نوظهور در هند و اقیانوس آرام، جایی که ذخایری در انتظار بهره برداری هستند، انجام می‌دهد.

اسکات یانگ از مشاوران گروه اوراسیا معتقد است، با این وجود، ارتش آمریکا حداقل تا سال ۲۰۳۰ در برابر کاهش عرضه آسیب پذیر خواهد بود. ذخایر آن در دوران جنگ سرد که زمانی قابل توجه بود، پس از فروپاشی دیوار برلین منحل شد. انبار استراتژیک آن در حال حاضر بیشتر شامل کالا‌های انرژی مانند نفت و گاز است.

کنار گذاشتن چین ممکن است برای اروپا، ژاپن و کره جنوبی که فاقد ذخایر و فاقد نفوذ دیپلماتیک آمریکا هستند، چندین دهه طول بکشد. این بدان معنا نیست که ارتش آن‌ها با کمبود فلزات با فناوری پیشرفته مواجه خواهند شد، اما احتمالاً مجبور خواهند شد آن‌ها را از آمریکا بخرند، با قیمتی که قبلاً به دلیل تلاش متحدانشان برای بازسازی ذخایر افزایش یافته است. درام گازی سال گذشته که با حمله روسیه به اوکراین ایجاد شد، وابستگی اروپا به سوخت آمریکا را تقویت کرد و فشار فلزات تهدیدی برای تبدیل عمو سام به آهنربای بزرگتری برای مقامات تدارکاتی وحشت زده می‌شود.

منبع: ایفنا

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده