تاریخ: ۱۸ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۲:۲۹
بازدید: ۳۶۸
کد خبر: ۳۲۱۲۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
به دنبال سیل۱۲ فروردین در مازندران

رانش کوه ۲ معدن زغال سنگ سوادکوه را تخریب کرد

می متالز - سهم معدن از هشتمین سین اجباری، ناخواسته و مخرب سفره هفت‌سین امسال، تخریب ۲ معدن بزرگ زغال‌سنگ در سوادکوه استان مازندران بود.
رانش کوه ۲ معدن زغال سنگ سوادکوه را تخریب کرد

به گزارش می متالز، این ۲ معدن که از معادن بزرگ زغال سنگ مازندران و کشور به شمار می‌روند، سالانه بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تن زغال تولید و به بازار عرضه می‌کنند.
در این زمینه، با مسئولان استان مازندران و کارشناس زغال سنگ صحبت کرده‌ایم که می‌خوانید.


رانش بر اثر سیل

محمد محمدپور عمران، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران اظهار کرد: در رانش زمین که ناشی از سیل ۱۲ فروردین در مازندران بود، ۲ معدن زغال سنگ در بخش شرقی سوادکوه دچار ریزش و تخریب شدند و راه دسترسی و بخشی از تونل‌ها دچار تخریب شدید شده و مسدود شدند.
وی افزود: این ۲ معدن از ۱۰ معدن مجموعه سامان سوادکوه هستند که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان زغال‌سنگ مازندران و کشور به شمار می‌روند.
وی با بیان اینکه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و گروه‌های مختلف از سازمان‌ها و معادن دیگر، در تلاش برای بازگشایی راه‌های دسترسی و اصلاح ساختار تونل‌های این معادن هستند، تصریح کرد: مجموعه ۱۰ معدن این مجموعه ۱۲۰ هزارتن در سال زغال تولید می‌کنند که سهم این ۲ معدن هر کدام حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار تن است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران با بیان اینکه تخمین زده می‌شود یک میلیارد تومان به این ۲ معدن خسارت وارد شده باشد، تصریح کرد: بیش از ۸۰ نفر در این ۲ معدن مشغول به کار بودند و از آنجا که این اتفاق در یال شرقی این معادن و یکی از جبهه‌های کاری اتفاق افتاده و بقیه بخش‌های این معادن در حال کار هستند، همه کارگران بیکار نشدند و سعی شده است کارگران بخش شرقی معدن نیز در سایر یال‌ها و تونل‌ها به کار گرفته شوند تا بیکار نشوند. خوشبختانه تلفات انسانی در رانش و تخریب ۲ معدن زغال سنگ سوادکوه رخ نداده است.
محمدپور عمران در ادامه سخنانش گفت: مجموعه سامان سوادکوه جزو بخش‌هایی بود که در امدادرسانی به سیل‌زدگان مازندران پیشتاز بود و با کمک ماشین‌آلات معدنی، اقدام به بازگشایی مسیرها و راه‌های مناطق سیل‌زده می‌کرد و حالا که گرفتار ریزش و تخریب معدن شده است، گروه‌هایی از سازمان صنعت، معدن و تجارت، مجموعه سامان، شرکت سرمایه‌گذاری سوادکوه و شرکت زغال سنگ البرز مرکزی به دنبال کمک به این معادن هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه زمانی این معادن به شرایط عادی برمی‌گردند، گفت: قرار است در یکی دو روز آینده، شرکت سامان گزارشی به سازمان ارائه دهد و برنامه‌اش را اعلام کند. تا آن زمان نمی‌توانم در این باره اظهار نظر کنم. اکنون در مرحله مهار معدن قرار داریم.
وی از وضعیت سایر معادن استان مازندران در سیل اخیر گزارش داد و افزود: سایر معادن از سیل آسیبی ندیدند، به جز برخی معادن شن و ماسه رودخانه‌ای که در منطقه خطیرکوه راه‌های دسترسی‌شان را آب و سیل تخریب کرده است. به محض فروکش کردن آب، اقدامات لازم را برای بازگشایی این مسیرها انجام خواهیم داد.
محمدپور در ادامه، به بارندگی عصر جمعه و صبح شنبه که کارشناسان هواشناسی هشدارهای لازم را درباره وقوع سیل داده بودند، اشاره و تاکید کرد: البته میزان بارندگی پیش‌بینی شده مانند گذشته نخواهد بود اما با توجه به اینکه مناطقی دچار آب‌گرفتگی هستند و زمین از آب اشباع است، امکان رانش‌های دوباره وجود دارد.
 به همین دلیل هم گروه‌های متعدد در محل‌های خود مستقرند و وسایل لازم برای بازگشایی معابر، ماشین‌آلات راهسازی و ماشین‌آلات معدنی معادن در حالت آماده‌باش هستند. پیش‌بینی می‌کنم میزان خسارت زیاد نباشد.


تلفات انسانی نداشتیم

استاندار مازندران در دومین بازدید و بررسی میدانی آخرین وضعیت سوادکوه از تخریب ۲ واحد معدن بزرگ در سوادکوه بر اثر سیل ۱۲ فروردین و بیکاری ۸۰ کارگر خبر داد و اظهار کرد: سیلاب به زیرساخت‌های این شهرستان خسارت جدی وارد کرده است.
احمد حسین‌زادگان گفت: تخریب ۲ معدن بزرگ زغال سنگ، یک میلیارد تومان خسارت به بار آورده اما با تدابیر اتخاذ شده به نیروهای انسانی آسیبی وارد نشده است.
استاندار مازندران به فعالیت گسترده معادن شن و ماسه در منطقه خطیرکوه اشاره و اظهار کرد: علاوه بر آسیب جدی و گسترده به این معادن و تجهیزات آنها، در مسیرهای دسترسی آنها نیز رانش‌های مختلفی ایجاد شده است.


ظرفیت معادن برای کاهش اثرات سیل

محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران نیز درباره میزان خسارت‌های احتمالی سیل به معادن کشور گفت: معدنکاری نوعی بازی همیشگی با طبیعت است و از آنجا که معادن جزوی از طبیعت هستند همواره برای حوادث و رخدادهایی مانند سیل و رانش زمین آمادگی دارند و ضمن بکارگیری ابزارها و روش‌های مهندسی مقابله با این رخدادهای طبیعی، پیش‌بینی‌های لازم برای دور کردن نیروی انسانی از محل‌های خطر می‌شود و در این زمینه آسیب چندانی در بخش معدن ملاحظه نکردیم.
وی افزود: از طرف دیگر چون معدنکاری ایجاد چاله در طبیعت است در مواقعی مانند سیل به عنوان آبریزگاه عمل می‌کند و موجب می‌شود سیل به سمت مناطق مسکونی نرود و در عمل به عنوان یک مانع عمل می‌کند.
در این زمینه، معادن شن و ماسه شهریار و شهرک قدس در استان تهران را مثال می‌زنم که با چاله‌هایی که گاه به عمق ۸۰ تا ۹۰ متر می‌رسد به عنوان آبریزگاه، حجم بزرگی از آب را در خود نگه داشتند و موجب شدند سیل اثر تخریبی خود را تا حد زیادی از دست بدهد.
 این چاله‌ها به مرور آب خود را از دست می‌دهند و جذب می‌شوند. به این شکل در وقایعی از این نوع می‌توان نگاهی دیگر به معادن انداخت و در حوادث احتمالی آینده از این ظرفیت استفاده کرد.
بهرامن ادامه داد: در استان‌های کرمانشاه، ایلام، لرستان و فارس نیز معادن مختلف از جمله قیر طبیعی و بیتومین همین کارکرد را داشتند و از هجوم آب به پایین‌دست جلوگیری کردند. رئیس خانه معدن ایران در ادامه، از کمک خانه معدن استان‌ها و معادن به مناطق سیل‌زده خبر داد و گفت: از ۵ فروردین به طور جدی تمام معادن و خانه‌های معدن استان‌ها به حالت آماده‌باش درآمدند. به ویژه در استان‌هایی مانند تهران، البرز، لرستان، کرمانشاه، ایلام، مازندران و خوزستان که بیشترین هشدار را دریافت می‌کردند ماشین‌آلات معدنی با برنامه‌ریزی به کمک دولتمردان و مسئولان محلی آمدند. از آنجا که ماشین‌آلات شهرداری‌ها و راهداری‌ها از نوع کوچک‌مقیاس هستند ماشین‌آلات معدنی مگاسایز بیشتر می‌توانند در رفع اثرات سیل به مردم کمک کنند. وی با بیان اینکه این ماشین‌آلات هنوز به صورت آماده‌باش در مناطق سیل‌زده حضور دارند، افزود: در برخی مناطق مانند شهر الیگودرز کارخانه دانه‌بندی وجود داشت که سیل آن را فرا گرفت و توانستیم با هماهنگی اداره برق منطقه، برق آن را قطع و از بروز حوادث جدی جلوگیری کنیم. بهرامن با اشاره به اینکه تمام سعی ما این بوده که به سهم خود به مردم سیل‌زده کمک کنیم، تصریح کرد: در روزهای آینده و با هماهنگی تمام بهره‌برداران معادن، کمک‌های خود را برای مناطق سیل‌زده آماده و ارسال می‌کنیم که خبر آن اعلام خواهد شد. وی افزود: ما کمک‌های خود را با هماهنگی سازمان‌های ذی‌ربط انجام خواهیم داد و خودسرانه اقدامی نخواهیم کرد.

عناوین برگزیده