تاریخ: ۱۹ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۴۸
بازدید: ۲۳۰
کد خبر: ۳۲۵۱۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
فشار فروش مقطعی در بورس تهران

نقشه نیمروز بورس دوشنبه (19 فروردین)

می متالز - شاخص کل سهام که با جهش‌های مکرر پیش می‌رفت، با صف‌آرایی ناپایدار فروشندگان در ابتدای معاملات امروز در مسیر اصلاح قرار گرفت. طی این روزها با پیوستن پول‌های جدید به بازار شاهد رشد فراگیر و دسته‌جمعی قیمت در اغلب نمادها بودیم. همین روند صعودی این انتظار را به وجود آورد که سهامداران به منظور حفظ سود کسب شده در این دوره بیشتر فروشنده باشند تا خریدار. هر چند از میانه معاملات با دریافت سیگنال‌های بنیادی و تقویت تقاضا در گروه‌های کالایی، شاخص از کف روزانه فاصله گرفت و نه تنها افت آغازین خود را جبران کرد بلکه در ساعت پایانی معاملات به محدوده مثبت بازگشت.
نقشه نیمروز بورس دوشنبه (19 فروردین)

به گزارش می متالز، آرایش آغازین نیروها طی معاملات امروز با عرضه‌های قوی‌تر شکل گرفت. فشار فروش در اغلب گروه‌ها از همان شروع دادوستدها حدود 1400 واحد از ارتفاع شاخص کل کاست. شاخص هم‌وزن هم که طی چند روز اخیر با سرعت بیشتری در حال ثبت رکوردهای تازه بود، در ابتدای کار با اصلاح نیم درصدی مواجه شد. کسب سودهای دلچسب طی روزهای اخیر سبب عرضه‌های بیشتر در معاملات شد و در نتیجه متوسط قیمت در بسیاری از گروه‌ها که در این موج صعودی رشد قابل توجهی کرده بودند، در مسیر اصلاح قرار گرفت. اما این مسیر اصلاحی چندان تاب نیاورد و حرکت نزولی شاخص در میانه معاملات با قدرت‌نمایی متقاضیان تغییر کرد و رفته‌رفته از کف روزانه فاصله گرفت.

سیگنال‌های مساعد برای سهام بزرگ

رشد شدید تقاضا با محوریت سهم‌های کوچک و متوسط در روزهای اخیر شتاب بیشتر شاخص هم‌وزن از شاخص کل را به دنبال داشت. غول‌های کالایی در این روند نوسان کم‌دامنه‌تری در مقایسه با سهم‌های چابک داشتند و اغلب آنها تحت فشار عرضه معامله می‌شدند. اما سیگنال‌های مساعد از بورس کالا و بازار جهانی از چنان قدرتی برخوردار بود که سهم‌های وابسته را در مسیر صعودی قرار داد. تغییر آرایش نیروها سهم‌های بزرگی مثل «فملی» و «فولاد» و یا نمادهای پتروپالایشی را که یا حول نقطه صفر تابلو بودند یا تحت فشار عرضه با افت قیمت دست‌وپنجه نرم می‌کردند، به محدوده مثبت هدایت کرد.

غول‌های فلزی در حمایت بورس کالا

تحرکات مثبت معامله‌گران در نماد «فملی» یکی از رویدادهای مهم امروز بود که از حیث روانی هم بازار را تحت‌الشعاع قرار داد. در حالی که جبهه نسبتا قوی فروشندگان در ابتدای معاملات،  قیمت اغلب سهم‌ها را تحت فشار قرار داده بود، دقایقی قبل از ساعت یازده(ساعت آغاز معاملات بورس کالا) شاهد رشد شدید و یکباره تقاضا در نماد ملی مس ایران بودیم. به نظر می‌رسد قرار گرفتن این نماد در رتبه بالای فهرست نمادهای حامی شاخص توجه بیشتری را به نمادهای کالایی معطوف ساخت و موج مثبتی را در این گروه‌ها به دنبال داشت.

واکنش سهامداران به عرضه محصولات «فملی» و «فولاد» در بورس کالا بود. امروز 3 هزار تن مس کاتد شرکت ملی مس ایران با قیمت 62 میلیون و 246 هزار تومان روی تابلوی عرضه رفت. از طرف دیگر، ورق گرم B  و C فولاد مبارکه اصفهان در کنار ورق سرد B این شرکت از دیگر عرضه‌های بورس کالا بود که سبب واکنش مثبت سهامداران به نمادهای این دو شرکت در بورس تهران شد. رشد نرخ دلار در سامانه نیما و همچنین تحریک تقاضا به دلیل اختلاف بین قیمت رسمی و قیمت آزاد می‌تواند رکوردهای جدیدی را برای قیمت محصولات یادشده در بورس کالا به ثبت برساند.

پیروی پالایشی‌ها از صعود نفت

پس از لیدرهای گروه فلزات، سهام گروه پالایشی هم در معاملات امروز با جهش یکباره قیمت مواجه شدند. شرایط به گونه‌ای پیش رفت که نمادهای بزرگ این گروه، یعنی «شپنا»، «شتران» و «شبندر» رفته‌رفته در صدر فهرست نمادهای موثر بر شاخص کل قرار گرفتند و بیشترین نقش را در سبزپوشی نماگر اصلی بازار ایفا کردند. بازگشت جو مثبت به گروه‌های کالایی در کنار رشد آرام قیمت نفت در بازار جهانی را می‌توان از دلایل عمده چنین تغییر آرایشی عنوان کرد. بهای نفت برنت که هفته گذشته، برای نخستین‌بار در سال 2019 از مرز 70 دلار عبور کرده بود، امروز در بازگشایی بازار جهانی به سطح 71 دلار نزدیک شد تا بار دیگر توجه معامله‌گران گروه پالایشی را به این رویداد مهم جلب کند.

ضعف و قوت تقاضا در دیگر گروه‌ها

گروه خودرو گرچه همچنان با لیدری نماد «خودرو» در جذب نقدینگی در رتبه بالای جدول صنایع است اما مسیر معکوسی را در مقایسه با روزهای قبل طی می‌کند. نماد ایران‌خودرو به عنوان لیدر این گروه که بیشترین ارزش معاملات را به نام خود ثبت کرده جزو معدود نمادهای این صنعت است که امروز را در دامنه مثبت در حال معامله هستند. تب‌وتاب خرید در گروه بانکی نیز فروکش کرده و بانک ملت در نقش نماینده این گروه تحت فشار عرضه در محدوده منفی معامله می‌شود. در عین حال، در بین صنایع کوچک‌تر، گروه‌ قند‌وشکر و صنعت سیمان همچنان از تقاضای بسیار قوی برخوردارند.

«دنیای بورس» در گزارش‌های قبلی به رشد مازاد قیمت در گروه‌های کوچک اشاره کرده بود که غالبا در نتیجه توجه یک‌جانبه سهامداران و برداشت‌های ساده و خطی از عملکرد اسفند این دسته از سهم‌ها و رویدادهایی نظیر انتظار برای افزایش قیمت در گروه سیمان و قند یا افزایش سرمایه خاصه در گروه خودرو  اشاره کرده بود. تمرکز بر متغیرهای تورمی نظیر افزایش قیمت یا افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و عدم توجه به توان سودآوری نشاندهنده ضعف تحلیلی معامله‌گران این گروه از سهم‌هاست که می‌تواند حامل مخاطرات عمده برای سرمایه‌های درگیر در میان‌مدت باشد.

عناوین برگزیده