تاریخ: ۱۳ اسفند ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۳:۳۶
بازدید: ۱۱۳
کد خبر: ۳۳۴۴۳۹

نقش موثر سد‌ها در مهار سیلاب‌های سیستان‌وبلوچستان/ "کهیر" و "زیردان" پشتوانه تأمین آب تابستان شدند

نقش موثر سد‌ها در مهار سیلاب‌های سیستان‌وبلوچستان/
‌می‌متالز - سد‌ها به عنوان سازه‌هایی تنظیم‌گر که نقش مهمی در زمان بروز سیلاب‌ها برای مهار و ذخیره روان‌آب‌ها دارند، نقش موثر خود را در سیلاب‌های اخیر سیستان‌وبلوچستان به نمایش گذاشتند.

به گزارش می‌متالز، در پی بارش‌های کم‌سابقه روز‌های اخیر در نقاط مختلف استان سیستان‌وبلوچستان، سیلاب‌های متعددی در این استان پهناور به‌وقوع پیوست که بخشی از این سیلاب‌ها با وجود سد‌ها مهار شد.

سد کهیر در منطقه‌ای واقع شده که با وجود خشک بودن، سیلاب‌های ناگهانی و مقطعی در آن منطقه شکل می‌گیرد و تاکنون این سیلاب‌ها علاوه بر خرابی‌های مسیر، بدون مهار به آب‌های آزاد سرازیر می‌شد، اما از زمان آبگیری سد کهیر، خطر سیلاب‌ها به فرصت ذخیره‌سازی آب و استفاده از این منابع آب شیرین برای مردم جنوب سیستان‌و‌بلوچستان تبدیل شده است.

سد کهیر با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب، بزرگترین سد مخزنی استان سیستان و بلوچستان است که در ۹۰ کیلومتری غرب شهر چابهار و ۵ کیلومتری روستای کهیر واقع شده است.

این سد مهم با هدف اصلی تأمین آب شرب و کشاورزی روستا‌ها و اراضی پایین دست و هم‌چنین تأمین آب منطقه مکران در اردیبهشت ماه امسال با حضور رئیس‌جمهور آبگیری شد.

سید اعتضاد مقیمی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو در خصوص نقش سد کهیر در مهار سیلاب‌های روز‌های اخیر گفت: "دبی ورودی به سد کهیر ۲۰۰۰ مترمکعب در ثانیه بوده است که در صورت نبود این سد خروجی نهایی صفر و همه آب بارندگی و سیلاب به سمت دریا روانه می‌شد. اکنون ۱۸۵ میلیون مترمکعب آب در سد کهیر ذخیر شده است. "

همچنین سد مخزنی زیردان در ۱۴۰ کیلومتری شمال شهر چابهار بر روی رودخانه کاجو با حجم مخزن ۲۰۷ میلیون مترمکعب احداث شده که نقش این سد نیز در مهار سیلاب‌های روز‌های اخیر این منطقه، نقش بسیار مهمی بود.

مقیمی با بیان اینکه "حجم بارندگی روز‌های اخیر این استان بین ۳۰۰ میلی‌متر تا ۵۶۰ میلی‌متر به ثبت رسیده است"، به تاثیر قابل توجه سد‌ها به عنوان یکی از بهترین ابزار و امکانات برای مهار سیلاب و نیز ذخیره منابع آبی تاکید کرد و گفت: "سد‌ها در کنترل سیلاب بسیار موثر هستند؛ برای نمونه در بالادست سد زیردان شاهد دبی سیلاب با ۲۵۰۰ مترمکعب در ثانیه بودیم که با هدایت به سمت مخازن این سد و در نهایت سرریز شدن، این سیلاب با دبی ۴۰۰ مترمکعب در ثانیه آزادسازی شد. "

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده