به گزارش میمتالز، بهجرات میتوان گفت که مهمترین ویژگی برجسته پذیرش و عرضههای بزرگ املاک در بورس کالا شفافیت حداکثری و حفظ منافع فروشنده است؛ تا جایی که میتوان گفت هیچ مشابهی در حوزه شفافیت با این شیوه عرضه قابل اشاره و مقایسه نخواهد بود. این رویکرد در حوزه شفافیت حداکثری، رقابت پذیری و گذار از هرگونه محدودیتی قطعا قابلتوجه است و باید از آن حمایت و حتی تقدیر کرد؛ گویی فروشنده با یک نگاه استراتژیک وارد فاز معاملاتی شده است. نگاهی به تارنمای بورس کالا حکایت از آن دارد که امیدنامه هتل صدف به پلاک ثبتی ۵۶۲۱.۱۴۳۴۹ و همچنین امیدنامه هتل مریم به پلاک ثبتی ۵۶۲۱.۱۴۳۹۳ هر دو متعلق به شرکت اسسیتیبانکرز کیش ثبت شده است و همه افراد میتوانند این دو امیدنامه را ملاحظه کنند. این مطلب به معنای آن است که هرچه زودتر این دو ملک معظم در بورس کالای ایران عرضه خواهند شد و خریداران هم اکنون در حال ارزیابی املاک و برآوردهای مالی و تجمیع توانمندیهای خود برای ورود به این معامله هستند.
نکته قابلتوجه این است که از هم اکنون انتظار برای رقابت بر سر خرید در این حوزه وجود دارد، یعنی قیمتگذاری و معامله این هتلها در یک فرآیند شفاف، پیش چشم همه مردم حتی در اقصینقاط کشورمان به صورت حراج حضوری در سامانه بورس کالا انجام خواهد شد و رقابت برای خرید و کشف قیمت نهایی را همه ملاحظه خواهیم کرد. این روند اگرچه از شفافیت حداکثری برخوردار است، اما فضا را برای افزایش نرخ فراهم کرده و منافع فروشنده بیش از همه تامین خواهد شد. خریداران نیز با توجه به جذابیتهای املاک وارد این رقابت میشوند و در نهایت به قیمت عادلانه دست خواهیم یافت.
شایان ذکر است که در این فرآیند بیش از ۶۰کارگزار امکان بازاریابی برای خرید این املاک را دارند و با توجه به قیمتگذاری برجسته آن، ثبت این معاملات از مسیر هر کارگزار میتواند رتبه بندی آن را از طریق ارزش معاملات جابهجا کند. اما در این معاملات دو نکته دیگر نیز مستتر است. اول آنکه بورس کالا خود را برای معامله املاک بزرگ آماده کرده و ریسکهای جانبی آن را میپذیرد که رویکرد صحیح و قابل قبولی از سمت بورس کالا محسوب میشود و چهره این بازار را از مسیر دادوستد املاک تغییر خواهد داد؛ زیرا فضا برای معاملات بزرگتر فراهم میشود. این در حالی است که املاک بزرگی در کشور وجود دارد که در این ادبیات با کمترین هزینه قابل فروش است؛ بنابراین دولت نیز این داده را اخذ میکند که بازاری امن و شفاف برای معاملات و بهینه سازی داراییها وجود دارد.
اما باید به این معاملات از زاویه دیگر نیز نگریست. با توجه به وجود سقف کارمزد معاملات، بورس کالا انتفاع برجستهای از این دادوستد نداشته و حمایت از بدنه اجرایی دولت و ارکان معاملاتی بخش خصوصی دستور کار اصلی بورس در این حوزه معاملاتی بوده است. اما در هر حال بورس کالا برای حمایت از شفافیت در این حوزه وارد عمل شده است که باید به این رویکرد مثبت توجه کرد. نکته دیگر آنکه بخش خصوصی به این بلوغ رسیده که برای معاملاتی که اهمیت بسزایی داشته، از تمامی منافع پیدا و پنهان واقعی و احتمالی صرف نظر کرده و به جای رویکردهای سنتی، به یک بازار شفاف و مطمئن ورود کرده و دارایی خود را به گونهای به فروش برساند که هیچگونه شک و شبههای در آن نباشد. بهجرات باید گفت، در بسیاری از بازارها همچون محصولات پتروشیمی، معدنی و فلزی جایگزینی برای بورس کالا وجود ندارد و این نقش را از این پس میتوان برای بورس کالا در بازار املاک با محوریت واحدهای بزرگ و حتی پروژهها جستوجو کرد. از هم اکنون باید نشست و منتظر ماند و نظاره کرد که سرانجام معاملات دو هتل مریم و صدف در جزیره کیش چه خواهد شد؛ زیرا این معاملات زیرساختهای بزرگی را برای گسترش دادوستد املاک بزرگ در بورس کالا فراهم خواهد آورد.
منبع: دنیای اقتصاد