تاریخ: ۲۸ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۴:۵۷
بازدید: ۷۴۵
کد خبر: ۳۳۸۰۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

آثار تاریخی معدن عینک لوگر در موزه ملی کابل

می متالز - هم‌زمان با واگذاری مسئولیت کاوش‌های باستان‌شناسی در محل معدن مس عینک در ولایت لوگر در جنوب کابل، به وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان، ۱۰۰ اثر تاریخی به موزه ملی این کشور تحویل داده شد.
آثار تاریخی معدن عینک لوگر در موزه ملی کابل

به گزارش می متالز، این عکس‌ها را مانی مشکین‌قلم، عکاس اهل افغانستان از این آثار تهیه کرده و بی‌بی‌سی انگلیسی در سال ۱۳۹۶ آنها را منتشر کرده است.
با حفاری‌های جدید از معدن مس عینک لوگر، حدود ۱۰۰ اثر تاریخی جدید کشف شده است. این آثار کشف‌شده شامل ظرف‌های سفالی، مجسمه‌های بودا و اشیای تزئینی است. به گفته وزارت اطلاعات و فرهنگ، این آثار تازه‌کشف‌شده از نگاه تاریخی بسیار باارزش هستند به دلیل اینکه بیشتر این آثار به دوره کوشانیان و سامانیان، یعنی قرن اول و هشتم میلادی برمی‌گردد. در معدن مس عینک، در گذشته شهرک‌هایی نیز کشف شده که به باور دانشمندان، بقایای یک شهر کهن بودایی است. از سال ۱۳۸۸ خورشیدی تا امروز حدود ۲۵۰۰ اثر باستانی کشف شده است. ۲۰۰۰ اثر از این آثار در موزه ملی افغانستان در کابل نگهداری می‌شود. بقیه این آثار در معدن مس عینک نگهداری می‌شوند. مس عینک بزرگ‌ترین پروژه اکتشاف آثار باستانی و استخراج مس در افغانستان است. حفاری‌های باستان‌شناسی این منطقه از سال ۱۳۸۸ تا امروز از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ و وزارت معادن و پترولیم (نفت) و با کمک مالی بانک جهانی انجام می‌شود. حالا حفاری‌های آثار باستانی معدن مس عینک به وزارت اطلاعات و فرهنگ سپرده شده است. تا قبل از سال ۱۳۸۸، آثار باستانی مس عینک به شکل غیر قانونی حفاری می‌شد که بسیاری از این آثار باارزش تاراج شد. این ناحیه جدای از آثار تاریخی، همان‌طوری‌که از نامش پیداست سرشار از منابع غنی مس است. در سال ۱۳۸۷ دولت افغانستان پروژه استخراج مس عینک را به شرکت چینی «ام‌سی‌سی» واگذار کرد. با آغاز کار معدن، آثار باستانی بودایی ازجمله یک معبد، دیوارهای نقاشی شده و مجسمه‌های بودایی که چندین متر طول دارند، کشف شد. به گفته مسئولان حکومتی افغانستان، انجام پروژه استخراج معدن مس عینک، تهدید جدی برای از بین رفتن آثار مهم تاریخی این منطقه است. اما وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌گوید که برای حفظ این آثار تاریخی، طرحی را دارد که تا عملی نشدن آن، هیچ‌گونه استخراجی در این ناحیه انجام نمی‌شود. وزارت اطلاعات و فرهنگ ۵ میلیون دلار برای انجام این طرح به بانک جهانی پیشنهاد داده است.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین