تاریخ: ۰۱ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۵۱
بازدید: ۶۰
کد خبر: ۳۵۳۳۶۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
تراز تجاری بخش معدن و صنایع معدنی در سه‌ ماهه ۱۴۰۳ بررسی شد

پیشتازان صادرات معدنی

پیشتازان صادرات معدنی
‌می‌متالز - تراز تجاری بخش معدن و صنایع معدنی در سه‌ ماهه اول سال‌۱۴۰۳، هم از لحاظ ارزشی و هم وزنی مثبت است. در این بازه زمانی تراز تجاری به لحاظ ارزشی یک میلیارد و ۵۷۹ میلیون دلار و به لحاظ وزنی ۱۴‌ میلیون و ۸۵۱ هزار تن مثبت است. در فصل اول سال‌ ۱۴۰۳ صادرات معدن و صنایع معدنی، ۲ میلیارد و ۹۷۸ میلیون دلار به وزن ۱۵ میلیون و ۷۲۴ هزار تن و واردات یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار به وزن ۸۷۳‌ هزار‌ تن بوده‌است، با این‌وجود صادرات معدن و صنایع معدنی نسبت به مدت مشابه سال‌قبل به لحاظ ارزشی ۱۰‌ درصد و به لحاظ وزنی یک‌درصد کاهش داشته‌ است. معدن و صنایع معدنی همچنین سهم ۲۲‌ درصدی از صادرات غیرنفتی در سه‌ ماهه امسال داشته‏‏‏‏‌اند.

پیشتازان صادرات معدنی

به گزارش می‌متالز، صادرات معدن و صنایع معدنی در سه‌ ماهه اول ۱۴۰۳ کاهش ۱۰‌ درصدی ارزشی داشته است. در حالی در سه‌ ماهه اول سال‌ ۱۴۰۲، کشور ۳ میلیارد و ۲۹۳ میلیون دلار به وزن ۱۵ میلیون و ۸۲۶ هزار تن صادرات معدن و صنایع معدنی داشته است که در سه‌ ماهه اول امسال صادرات معدن به ۲‌ میلیارد و ۹۷۸‌ میلیون دلار به وزن ۱۵‌ میلیون و ۷۲۴‌ هزار تن رسیده‌ است. ارزش واحد صادرات را نیز در این بازه زمانی ۹‌ درصد کاهش داشته است.

صادرات معدن به تفکیک بخش‌های عمده و گروه‌های کالایی

صادرات معدن و صنایع معدنی در سه بخش صنایع معدنی فلزی، صنایع معدنی غیرفلزی و معدن صورت می‌گیرد.

صنایع معدنی فلزی: مجموع صادرات صنایع معدنی فلزی در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۲ میلیارد و ۱۲۴‌ میلیون دلار به وزن ۳ میلیون و ۱۸۷‌ هزار تن بوده که در مجموع سهم ارزشی ۱۶ درصدی از کل صادرات داشته است.

صادرات این بخش به لحاظ ارزشی ۱۳‌ درصد (۳۱۰‌ میلیون دلار) و به لحاظ وزنی ۱۵ درصد (۵۴۸‌ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته کاهش داشته است.

شمش فولاد: صادرات این گروه کالایی ۷۳۷‌میلیون دلار به وزن یک‌ میلیون و ۵۵۶ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۵.۵‌درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۳۳‌درصد و به لحاظ وزنی ۲۷‌درصد کاهش داشته است.

محصولات طویل فولادی: صادرات این گروه کالایی ۴۴۶‌ میلیون دلار به وزن ۹۲۴‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۳.۳‌ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۱۹‌ درصد و به لحاظ وزنی ۳۱ درصد افزایش داشته است.

سایر صنایع معدنی فلزی: صادرات این گروه کالایی ۴۰۲‌ میلیون دلار به وزن ۱۱۸ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۳‌ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۳۹‌ درصد افزایش و به لحاظ وزنی ۲۹ درصد کاهش داشته است.

شمش آلومینیوم: صادرات این گروه کالایی ۱۴۰‌ میلیون دلار به وزن ۵۸‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی یک‌ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۱۸‌ درصد و به لحاظ وزنی ۲۱ درصد کاهش داشته است.

کاتد مس: صادرات این گروه کالایی ۱۱۶ میلیون دلار به وزن ۱۲ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۹‌درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۷۷‌درصد افزایش و به لحاظ وزنی ۵۵‌درصد افزایش داشته است.

آهن اسفنجی: صادرات این گروه کالایی ۸۸ میلیون دلار به وزن ۳۴۱ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۶‌درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۱۶‌ درصد و به لحاظ وزنی ۱۵ درصد کاهش داشته است.

شمش روی: صادرات این گروه کالایی ۷۵ میلیون دلار به وزن ۲۸ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۶ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۴۸‌ درصد و به لحاظ وزنی ۴۹ درصد کاهش داشته است.

محصولات تخت فولادی: صادرات این گروه کالایی ۵۲ میلیون دلار به وزن ۷۷ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۴‌درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۴۲ درصد و به لحاظ وزنی ۴۱‌ درصد کاهش داشته است.

فروآلیاژها: صادرات این گروه کالایی ۳۵‌ میلیون دلار به وزن ۳۱ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۳‌ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۲۸ درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۲۸ درصد افزایش داشته است.

فولادی لوله و پروفیل: صادرات این گروه کالایی ۲۵‌ میلیون دلار به وزن ۳۸ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۲‌ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۱۶ درصد و به لحاظ وزنی ۱۴ درصد کاهش داشته است.

شمش سرب: صادرات این گروه کالایی ۹ میلیون دلار به وزن ۴ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۱ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۴۵‌ درصد و به لحاظ وزنی ۴۴ درصد کاهش داشته است.

صنایع معدنی غیرفلزی: مجموع صادرات معدنی فلزی در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۳۳۰‌ میلیون دلار به وزن ۵ میلیون و ۳۳۳‌ هزار تن بوده که در مجموع سهم ارزشی ۲.۴ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این بخش به لحاظ ارزشی ۱۹‌ درصد (۵۲‌ میلیون دلار) و به لحاظ وزنی ۵‌ درصد (۲۳۲‌ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته افزایش داشته است.

کاشی و سرامیک: صادرات این گروه کالایی ۱۰۹‌میلیون دلار به وزن یک‌ میلیون و ۷۹‌ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۸ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۶۳‌ درصد افزایش و به لحاظ وزنی ۰.۴‌ درصد کاهش داشته است.

سایر صنایع معدنی غیرفلزی: صادرات این گروه کالایی ۴۹‌ میلیون دلار به وزن ۲۴۰‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۴ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۱۲‌ درصد و به لحاظ وزنی ۳۵‌ درصد افزایش داشته است.

سنگ ساختمانی: صادرات این گروه کالایی ۴۸‌ میلیون دلار به وزن ۳۴۳‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۴ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۲‌ درصد و به لحاظ وزنی ۸‌درصد کاهش داشته است.

سیمان: صادرات این گروه کالایی ۴۷‌ میلیون دلار به وزن یک میلیون و ۴۸۹‌ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۳ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۷‌ درصد و به لحاظ وزنی ۹ درصد افزایش داشته است.

کلینکر: صادرات این گروه کالایی ۴۷‌ میلیون دلار به وزن ۲‌ میلیون و ۵۲ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۳ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۴ درصد و به لحاظ وزنی ۳ درصد افزایش داشته است.

شیشه ساختمانی: صادرات این گروه کالایی ۲۴ میلیون دلار به وزن ۱۱۸‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۲ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۲۰ درصد و به لحاظ وزنی ۲۰ درصد افزایش داشته است.

چینی بهداشتی: صادرات این گروه کالایی ۸‌میلیون دلار به وزن ۱۳ هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۱ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۲۸‌ درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۵‌ درصد افزایش داشته است.

معدن: مجموع صادرات معدن در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۵۲۳‌ میلیون دلار به وزن ۷‌ میلیون و ۲۰۴ هزار تن بوده‌است که در مجموع سهم ارزشی ۳.۹ درصدی از کل صادرات داشته است. صادرات این بخش به لحاظ ارزشی ۱۰‌ درصد (۵۶ میلیون دلار) کاهش و به لحاظ وزنی ۳ درصد (۲۱۴ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته افزایش داشته است.

پیشتازان صادرات معدنی

مقاصد صادراتی بخش معدن و صنایع معدنی

بررسی مقاصد صادراتی بخش معدن و صنایع معدنی نشان می‌دهد؛ چین با سهم ۲۵ درصدی، عراق با سهم ۲۰‌ درصدی، ترکیه با سهم ۱۳‌ درصدی، امارات‌متحده‌عربی با سهم ۱۰‌ درصدی، عمان با سهم ۵‌ درصدی، جمهوری‌آذربایجان با سهم ۳‌ درصدی و سایر کشور‌ها با سهم ۲۴‌ درصدی هستند. سنگ و کنسانتره آهن سهم ۱۰‌ درصدی از صادرات به چین داشته است. صنایع معدنی فلزی، سهم ۱۴‌ درصدی و صنایع معدنی غیرفلزی سهم ۵ در صدی از صادرات به عراق داشته‌اند. صنایع معدنی فلزی سهم ۱۵‌ درصدی از صادرات به امارات داشته است. در صادرات به ترکیه، سایر صنایع معدنی فلزی سهم ۰.۹‌ درصدی، شمش آلومینیوم سهم ۰.۷‌ درصدی، شمش فولاد سهم ۰.۴‌ درصدی و شمش روی سهم ۰.۴‌ درصدی داشته است. در صادرات به افغانستان صنایع معدنی فلزی سهم ۱۳ درصدی و صنایع معدنی غیرفلزی سهم ۰.۴‌ درصدی داشته است.

صنایع معدنی فلزی در صادرات به هند و پاکستان سهم ۵‌ درصدی داشته است. در صادرات به عمان شمش فولاد سهم ۲۰‌ درصدی، آهن اسفنجی سهم ۸‌ درصدی و سنگ و کنسانتره آهن سهم ۷ درصدی داشته است. در صادرات به فدراسیون‌ روسیه صنایع معدنی غیرفلزی سهم ۶ درصدی داشته است. در صادرات به جمهوری‌آذربایجان نیز صنایع معدنی فلزی سهم ۴۴ درصدی و صنایع معدنی غیرفلزی سهم ۵‌درصدی داشته است.

واردات معدن و صنایع معدنی در سه‌ ماهه ۱۴۰۳

واردات معدن و صنایع معدنی در سه‌ ماهه اول ۱۴۰۳ افزایش ۱۱‌ درصدی ارزشی و کاهش وزنی ۲۱ درصدی داشته است. در حالی در سه‌ ماهه اول امسال، یک‌ میلیون و ۴۰۰‌ هزار دلار به وزن ۸۷۳ هزار‌ تن واردات معدن و صنایع معدنی صورت‌ گرفته که در مدت مشابه سال‌ گذشته واردات معدن و صنایع معدنی یک‌ میلیون و ۲۶۲‌ هزار دلار به وزن یک‌هزار و ۱۱۲‌ تن بوده‌است. ارزش واردات نیز در این بازه زمانی ۴۱‌ درصد افزایش داشته است. معدن و صنایع معدنی سهم ارزشی ۱۰‌ درصدی از واردات کشور در این بازه زمانی داشته است.

واردات معدن به تفکیک بخش‌های عمده و گروه‌های کالایی

واردات معدن و صنایع معدنی در چهار بخش صنایع معدنی فلزی، صنایع معدنی فیرفلزی، معدن و فلزات گرانبها صورت می‌گیرد.

صنایع معدنی فلزی: مجموع واردات صنایع معدنی فلزی در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۷۲۴ میلیون دلار به وزن ۴۸۶ هزار‌ تن بوده که در مجموع سهم ارزشی ۵ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این بخش به لحاظ ارزشی ۱۰ درصد (۷۸‌ میلیون دلار) کاهش و به لحاظ وزنی ۴ درصد (۱۶ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته افزایش داشته است.

شمش فولاد: واردات این گروه کالایی ۲‌ میلیون دلار به وزن یک‌هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۰۱‌ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۲۶۴‌ درصد و به لحاظ وزنی ۷۰‌ درصد افزایش داشته است.

محصولات طویل فولادی: واردات این گروه کالایی ۲۸‌ میلیون دلار به وزن ۲۴‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۲‌ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۱۴ درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۲ درصد افزایش داشته است.

سایر صنایع معدنی فلزی: واردات این گروه کالایی ۳۰۷‌ میلیون دلار به وزن ۱۰۹ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۲ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۴‌ درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۷ درصد افزایش داشته است.

شمش آلومینیوم: واردات این گروه کالایی ۳۳‌ میلیون دلار به وزن ۲۱‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۲ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۲۲‌ درصد و به لحاظ وزنی ۳۴‌ درصد کاهش داشته است.

محصولات تخت فولادی: واردات این گروه کالایی ۲۹۶ میلیون دلار به وزن ۲۹۷ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۲ درصدی از کل واردات داشته است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ ارزشی ۵ درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۱۴‌ درصد افزایش داشته است.

فروآلیاژها: واردات این گروه کالایی ۵۱‌ میلیون دلار به وزن ۳۲‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۴ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۴۱‌ درصد و به لحاظ وزنی ۳۴‌ درصد کاهش داشته است.

فولادی لوله و پروفیل: واردات این گروه کالایی ۶‌ میلیون دلار به وزن ۳‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۰۴ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۳۶ درصد و به لحاظ وزنی ۳۷‌ درصد افزایش داشته است.

شمش سرب: واردات این گروه کالایی ۰.۲‌ میلیون دلار به وزن ۰.۱‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ناچیزی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی و وزنی ۹۵‌ درصد کاهش داشته است.

صنایع معدنی غیرفلزی: مجموع واردات معدنی فلزی در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۷۵‌ میلیون دلار به وزن ۴۷ هزار‌ تن بوده‌است که در مجموع سهم ارزشی یک‌ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این بخش به لحاظ ارزشی ۴ درصد (۲.۸ میلیون دلار) کاهش و به لحاظ وزنی ۴‌ درصد (۲‌ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته افزایش داشته است.

سایر صنایع معدنی غیرفلزی: واردات این گروه کالایی ۷۱‌ میلیون دلار به وزن ۳۹ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۵ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۵ درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۶‌ درصد افزایش داشته است.

سنگ ساختمانی: واردات این گروه کالایی یک‌ میلیون دلار به وزن ۴‌ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۰۱‌ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۳‌ درصد و به لحاظ وزنی ۳۷‌ درصد کاهش داشته است.

سیمان: واردات این گروه کالایی ۲‌ میلیون دلار به وزن ۳ هزار‌ تن بوده که سهم ارزشی ۰.۰۲ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۷۶‌ درصد و به لحاظ وزنی ۱۶۷ درصد افزایش داشته است.

شیشه ساختمانی: واردات این گروه کالایی ۲‌ میلیون دلار به وزن یک هزار تن بوده که سهم ارزشی ۰.۰۱‌ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته به لحاظ ارزشی ۵ درصد افزایش و به لحاظ وزنی ۴ درصد کاهش داشته است.

معدن: مجموع واردات بخش معدن در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۱۲۳ میلیون دلار به وزن ۳۴۰‌ هزار‌ تن بوده‌است که در مجموع سهم ارزشی یک‌ درصدی از کل واردات داشته است. واردات این بخش به لحاظ ارزشی ۵۱‌ درصد (۱۲۷ میلیون دلار) و به لحاظ وزنی ۴۳ درصد (۲۵۷ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته کاهش داشته است.

فلزات گرانبها: مجموع واردات فلزات گرانبها در سه‌ ماهه ۱۴۰۳، ۴۷۷‌میلیون دلار به وزن ۰.۰۰۷ هزار‌ تن بوده‌است که در مجموع سهم ارزشی ۳.۳‌درصدی از کل واردات داشته است. واردات این بخش به لحاظ ارزشی ۲۶۳‌ درصد (۳۴۵ میلیون دلار) و به لحاظ وزنی ۱۳۱ درصد (۰.۰۰۴ هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته افزایش داشته است.

مبادی وارداتی بخش معدن

مبادی وارداتی بخش معدن شامل امارات‌متحده‌عربی به سهم ۳۴‌ درصدی، چین با سهم ۳۱‌ درصدی، ترکیه با سهم ۱۴‌ درصدی، هنگ‌کنگ با سهم ۰.۵‌ درصدی، عراق با سهم ۰.۵‌ درصدی، عمان با سهم ۰.۳‌ درصدی و سایر با سهم ۸‌ درصدی است.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت