به گزارش میمتالز، «مائده مزینانی» کارشناس و تحلیلگر بینالمللی بازار معدن و صنایع معدنی به تحلیل این بازار جهانی پرداخت و عنوان کرد: طی هفته گذشته بازار فولاد، بازار نوسانات بود و پس از انتخابات دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا بیشتر توجهات متوجه انتصابات وی شد. با انتخابات ترامپ بابت وضع عوارض روی کالاها به ویژه محصولات فولادی نگرانیهایی وجود دارد. آنچه بازار به آن توجه میکند، این است که قطعا قیمت فولاد با وضع عوارض افزایشی خواهد شد و این موضوع که اثر تورمی ناشی از افزایش قیمت واردات به ویژه در حوزه فولاد چگونه جبران خواهد شد، مساله دومی است که در ایالات متحده مطرح است که بسیاری پیشبینی میکنند که کاهش قیمتهای انرژی به خصوص نفت و گاز تا حد زیادی از این اثر تورمی پیشگیری خواهد کرد و در این خصوص تخمینهای مختلفی روی اثر عوارض روی میزان ارز که برای واردات مورد نیاز است، زده شده که در آمریکا اعدادی مختلفی بین ۴ تا ۵ میلیارد دلار به صورت اضافه برای اخذ عوارض مطرح شده است.
مزینانی ادامه داد: موضوع مهمی که باید به آن توجه شود، آن است که در حال حاضر همه نظر بدبینانهای نسبت به وضعیت اقتصادی در چین پیدا کردهاند؛ البته این دو ماه باقیمانده از سال کماکان برای چینیها تعیینکننده خواهد بود و امکان دارد روی گزارشهای آنها در زمینه جیدیپی GDP اثرگذار باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما امروز پس از مدتی، شاهد افزایش قیمت فولاد و سنگ آهن در بازار بودیم. با توجه به کاهش شدید موجودی انبارها و افت تولیدی که در چین اتفاق افتاده، جنبه تقاضا یک روند تقریبا ثابتی را دنبال کرده است. افت سطح موجودی کارخانهها به ویژه میلگرد ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته کمتر شده است. از سویی کارخانهها به دلیل حاشیه سود ضعیف یا اورهال کردهاند یا کاهش تولید دادهاند؛ در نهایت ما امروز شاهد افزایش قیمت میلگرد و بیلت بودهایم. از قیمت سنگ آهن نیز حمایت شد تا دوباره به بالای قیمت ۱۰۰ دلار برگشت.
این کارشناس و تحلیلگر بینالمللی بازار معدن و صنایع معدنی افزود: نرخهای صادراتی بیلت (بیلت تانگشان) افزایش یافت و بیلت تانگشان تا ۳ هزار و ۸۰ یوآن بالا آمد و نرخهای صادراتی چین نیز بین ۴۵۰ تا ۴۷۰ دلار فوب در گریدهای مختلف و بنادر مختلف وجود داشت.
مزینانی ادامه داد: طی یکی دو هفته گذشته به دلیل فشار ناشی از کاهش شدید قیمتها در چین و به ویژه مالزی باعث شده بود که شاهد حضور پررنگ چینیها در بازارهای هدف منطقه خلیج فارس و در کشورهایی مثل امارات و عربستان باشیم. امیدواریم قیمتها در ایران و مزایدههای اخیر با نتایج خوبی بسته شوند. در نهایت ما در ترکیه نیز وضعیت مشابهی داشتیم و آخرین معاملات بیشتر روی تولید داخلی ترکیه متمرکز بوده یا روی بیلتهایی که از مالزی خریداری میکنند تا از تعرفههای وارداتی معاف شوند. آخرین نرخها روی ۴۸۰ دلار فوب FOB مالزی بود که بعدها مالزی این بها را بین ۴۶۰ تا ۴۶۵ دلار فوب کاهش داد. بیلت اوکراین نیز روی ۱۰ هزار تن فروش، در آخرین فروش خود به قیمت ۴۶۰ تا ۴۶۵ دلار رسیده است. فروش روسیه به مصر نیز حوالی ۵۱۵ دلار سیافآر CFR انجام شده است. قیمت بیلت در بازار سیآیاس CIS تغییر چندانی از خود نشان نداده است، جز اینکه حجم معاملات به شدت کاهش یافته و به نوعی عقبنشینی خریداران را در هفته گذشته شاهد بودیم.
وی همچنین افزود: موضوع دیگر، تشدید تنش روسیه و اوکراین است که با وجود دکترین جدید پوتین که چند روز پیش آن را اعلام کرد و از سوی دیگر، استفاده از موشکهای دوربرد آمریکا که به اوکراین اجازه استفاده از آن را داده، این تنشها احتمالا افزایش خواهند یافت. در کل سطح تنشها بالا گرفته و روی بحثهای تجاری این منطقه و اروپا اثرگذار خواهد بود، به علاوه اینکه از نیمه نوامبر به بعد عملا فصل تعطیلات در کشورهای اروپایی آغاز میشود و معمولا حجم تجارت کاهش مییابد. در بازار اسلب نیز خیلی شاهد بازار فعالی نیستیم و قیمتهای حوزه سیآیاس روی ۴۴۵ دلار فوب ثابت مانده و سیافآر ایتالیا نیز روی قیمت ۵۲۵ دلار است. شاخص دلار قوی بر بازارهای خریدار فشار وارد میکند.
این کارشناس و تحلیلگر بینالمللی بازار معدن و صنایع معدنی خاطرنشان کرد: هر اندازه یورو افت و دلار قوی میشود، سطح معاملات کمتر میشود و شاهد افت فعالیتهای تجاری به ویژه در مقاصد اروپایی هستیم.
مزینانی همچنین یادآور شد: چند روز گذشته نیز خبر تحریم کشتیرانی جمهوری اسلامی از سوی اتحادیه اروپا را داشتیم که هرچند ایران معاملات مشخصی با کشتیرانی به اروپا ندارد، ولی فعالیتهای پیچیده در حوزه کشتیهای فیدر وجود دارد که روی هزینههای کشتیرانی اثرگذار است. باید دید این موضوع در بلندمدت چه اثراتی به همراه خواهد داشت، به ویژه با روی کار آمدن ترامپ و انتخاب وی برای وزرای انرژی و خارجه، نشان از فشار بیشتر بر ایران دارد.
وی همچنین با اشاره به بازار داخلی فولاد در ایران عنوان کرد: در بازار داخلی فولاد، تمرکز تولیدکنندگان بر قطعی برق و گاز و احتمال اختلالات بیشتر و عدم تمرکز و برنامهریزی برای تولید و میزان عرضه قابل تعهد برای صادرات در ماههای آینده است. حجم بالا معاملات در بازار فعال نیستند، به ویژه اینکه روی بحث ارز، عمده معاملات به سمت فروش ریالی در حوزه صادرات در حال حرکت است.
مائده مزینانی؛ کارشناس و تحلیلگر بینالمللی بازار معدن و صنایع معدنی