به گزارش میمتالز، شاخص کل با رشد ۱۱ هزار واحدی به سطح ۲ میلیون و ۴۲۶ هزار واحد رسید و شاخص هموزن نیز با رشد ۰.۴۷ درصدی به کار خود پایان داد. ارزش معاملات بازار برای دومین روز پیاپی به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان رسید و ورود ۱۵۰ میلیارد تومان نقدینگی ثبت شد. بیشترین ارزش معاملات نیز در گروههای بانکی، خودرویی و فلزات اساسی رقم خورد.
در تحولات مهم بازار، شفافسازی خودروسازان درباره تجدید ارزیابی داراییها اعلام شد. خودروسازان برنامه دارند داراییهای خود از جمله ماشینآلات، زمینها و تجهیزات را تا اسفندماه بازبینی و ارزشگذاری کنند. این اقدام میتواند برخی از شرکتها را از ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج کند، هرچند تحلیلگران معتقدند تأثیر مستقیمی بر عملکرد عملیاتی روزانه آنها نخواهد داشت.
همچنین مدیران ایران خودرو و سایپا خبر از توقف زیاندهی و آغاز سوددهی این شرکتها دادند. «علیمردان عظیمی» مدیرعامل ایران خودرو، پیشبینی کرد تا ۲۰ روز آینده ۳ هزار میلیارد تومان درآمد از محل افزایش قیمت خودروها محقق شود. در همین راستا، سایپا نیز اعلام کرد برنامه افزایش تولید خود را دنبال خواهد کرد.
از دیگر خبرهای مهم بازار، ابلاغ دستورالعمل اصلاحی سازمان بورس برای کوتاهتر شدن فرآیند افزایش سرمایه شرکتها و تطبیق آن با الزامات قانون تأمین مالی تولید بود. همچنین، شرکت «شپدیس» در مجمع خود سود ۳۷۰۰ تومانی به ازای هر سهم تقسیم کرد که در مجموع، نقدینگی ۲۲ هزار میلیارد تومانی وارد بازار خواهد کرد.
کارشناسان بازار معتقدند اگر ارزش معاملات در بالای ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان باقی بماند، بورس میتواند مسیر صعودی خود را در هفتههای آینده ادامه دهد.
در بازار سرمایه، تسریع فرآیند افزایش سرمایه میتواند نقش مهمی در بهبود شرایط شرکتها و بازار ایفا کند. نوع افزایش سرمایه شرکتها معمولاً به اهداف آنها بستگی دارد؛ برخی شرکتها برای اصلاح ساختار مالی و برخی دیگر برای تأمین مالی پروژهها این اقدام را انجام میدهند. زمانی که افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم یا آورده نقدی صورت میگیرد، سرمایه جدیدی وارد شرکت میشود که نیازهای مالی آن را برطرف میکند. تسریع در این فرآیند، شرکتها را سریعتر به اهدافشان میرساند و میتواند به بازار سرمایه نیز کمک شایانی کند.
در سالهای گذشته، بهویژه در دورههای نزولی، فروشندگان اغلب میتوانستند سهام فروختهشده خود را با قیمت پایینتری بازخرید کنند، اما در شرایط فعلی، افزایش حجم معاملات و قدرت خرید بالا مانع از این امر میشود. اگر این روند ادامه پیدا کند، فروشندگان متوجه خواهند شد که فروش سهام به ضررشان تمام میشود، چرا که دیگر نمیتوانند سهم را با همان قیمت جایگزین کنند. این پدیده به نوعی فروشندگان را از ادامه فروش منصرف میکند و به تثبیت روند صعودی بازار کمک میکند.
«شاهین احمدی» کارشناس بازار سرمایه گفت: با فرا رسیدن فصل مجامع شرکتهایی که سال مالی آنها پایان اسفندماه است، سود نقدی آنها توزیع میشود. این سودها که اغلب در ماههای هفتم تا نهم سال در دسترس سهامداران قرار میگیرد، اگر توسط سهامداران به بازار بازگردد، مانند تزریق نقدینگی عمل خواهد کرد. این نقدینگی میتواند تأثیر مثبتی بر روند بازار داشته باشد و آن را تقویت کند.
در صنعت خودرو، نمادهای اصلی مانند ایران خودرو (خودرو) و سایپا (خساپا) پیشتاز هستند و سایر نمادها نمیتوانند از نظر ارزش معاملات و ارزش بازار با آنها رقابت کنند. تجدید ارزیابی داراییها در این شرکتها میتواند نسبتهای مالی آنها را بهبود ببخشد و به آنها در مدیریت هزینهها و تحقق سود عملیاتی کمک کند.
این تحولات، نه تنها برای خودروسازان، بلکه برای شرکتهای سرمایهگذاری مرتبط مانند خگستر، ورنا و سرمایهگذاری سایپا نیز سودآور خواهد بود. رشد و بهینهسازی ساختار مالی این دو نماد اصلی، میتواند کل صنعت خودرو، صنعت سرمایهگذاری و در نهایت کل بازار سرمایه را تحت تأثیر مثبت قرار دهد.