تاریخ: ۲۳ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۱:۱۰
بازدید: ۲۹
کد خبر: ۳۶۱۸۲۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مروری بر مهم‌ترین رویداد‌های تالار نقره‌ای

یک هفته با بورس کالا

یک هفته با بورس کالا
‌می‌متالز - در هفته گذشته اظهارنظر‌ها و رویداد‌های مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که از مهم‌ترین آنها می‌توان به" افتتاح معاملات شمش نقره در بازار‌های مالی و مشتقه بورس کالای ایران"، "راه‌اندازی ابزار‌های مالی طلا و کمک به معادن، اقدام ارزشمند بورس کالا بود"، "اگر معاملات طلای بورس کالا نبود، حجم بالایی از سرمایه‌ها راهی سبزه میدان می‌شد"، "۱.۵ میلیارد دلار ارزش طلای موجود در خزانه‌های بورس کالا" و"معامله ۲۸۰ کیلوگرم شمش نقره در بازار گواهی و ۷۹ کیلوگرم در بازار آتی" اشاره کرد.

راه‌اندازی ابزار‌های مالی طلا و کمک به معادن، اقدام ارزشمند بورس کالا بود

به گزارش می‌متالز، در هفته گذشته آیین افتتاح معاملات شمش نقره در بازار‌های مالی و مشتقه بورس کالای ایران با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و جمعی از مدیران دولتی و بخش خصوصی کشور برگزار شد.

عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در آیین افتتاح معاملات شمش نقره در بازار‌های مالی و مشتقه بورس کالای ایران، گفت: گسترش ابزار‌های مالی و مشتقه می‌تواند به کاهش ریسک بازار و تولیدکنندگان کمک کند بنابراین راه‌اندازی و توسعه ابزار‌های مالی بورس کالا از جمله ابزار‌های مبتنی بر طلا که کمک شایانی به معادن طلا کرده، اقدام ارزشمند و مقدسی است و بنده با تمام توان از توسعه این ابزار‌های مالی حمایت می‌کنم.

وی ادامه داد:همیشه یکی از مشکلات معادن طلا این بود که طلای خود را چگونه به فروش برسانند، زیرا قیمت گذاری موضوع مهمی بود، اما بورس کالا با ابزار‌های خود توانسته به این بخش کمک مهمی کند به طوری که در حال حاضر تامین مالی خوبی برای معادن طلا انجام شده و از این پس می‌تواند برای نقره، مس، فلزات و انواع محصولات پتروشیمی نیز صورت می‌گیرد لذا حرکت بسیار خوبی صورت گرفته که بنده از آن استقبال کرده و حمایت می‌کنم تا عمق این بازار افزایش یابد.

اگر معاملات طلای بورس کالا نبود، حجم بالایی از سرمایه‌ها راهی سبزه میدان می‌شد

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در آیین راه‌اندازی معاملات شمش نقره در بازار‌های مالی و مشتقه بورس کالای ایران اعلام کرد اگر معاملات شمش طلا در بورس کالا نبود، حجم بالایی از سرمایه‌ها به سمت بازار سبزه میدان روانه می‌شد.

حجت‌الله صیدی در مراسم رونمایی از معاملات گواهی سپرده شمش و قرارداد‌های آتی نقره با اشاره به اهمیت بورس کالا به‌عنوان ابزاری برای رسیدن به قیمت‌های تعادلی گفت: بازار رقابت کامل همواره آرزوی بشر بوده و در دنیای واقعی محقق نشده است، اما بورس کالا می‌تواند در رسیدن به این هدف، به‌ویژه در اقتصاد ایران، نقشی اساسی ایفا کند.

وی در ادامه تأکید کرد که با وجود اینکه بازار رقابت کامل به‌طور کامل در دنیای واقعی محقق نمی‌شود، اما بورس کالا می‌تواند به‌طور قابل توجهی به آن نزدیک شود. بورس کالا به‌عنوان یک بستر شفاف و رقابتی، این امکان را فراهم کرده که عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان به‌راحتی همدیگر را پیدا کرده و با یکدیگر به مبادله کالا‌ها و خدمات بپردازند، به‌طوری که قیمت‌ها به نقطه تعادل برسند.

۱.۵ میلیارد دلار ارزش طلای موجود در خزانه‌های بورس کالا

مدیرعامل بورس کالای ایران در مراسم افتتاح معاملات شمش نقره گفت: با توجه به بند «ب» ماده ۲۱ قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها، چالش مالیات بر ارزش افزوده کالا‌های صنعتی در معاملات گواهی سپرده کالایی رفع شد و آغاز معاملات گواهی شمش نقره در واقع مقدمه‌ای است برای راه‌اندازی گواهی سپرده انواع کالا‌های صنعتی که به دنبال این رویداد، تحول معاملات بورس کالا و رفع چالش‌ها و دغدغه‌های صنایع کوچک، متوسط و بزرگ کشور محقق می‌شود.

سیدجواد جهرمی گفت: با توجه به ظرفیت قانونی جدید، توسعه‌ای که در بازار طلای بورس کالا اتفاق افتاد اکنون برای بسیاری از کالا‌ها می‌تواند تکرار شود. از این رو، پس از نقره برای راه‌اندازی گواهی سپرده سایر کالا‌های صنعتی مانند محصولات پتروشیمی، فرآورده‌های نفتی، محصولات صنایع بزرگ فولاد، مس، آلومینیم و سایر فلزات که بر پایه‌ی این دارایی‌های کالایی، می‌توان ابزار‌های مشتقه‌ی آن مانند قرارداد آتی را نیز راه‌اندازی کرد و از این مسیر شاهد تحقق مشارکت مردم در تولید و رفع بخش مهمی از چالش‌ها و دغدغه‌های صنایع کوچک، متوسط و بزرگ خواهیم بود.

مدیر عامل بورس کالای ایران عنوان کرد:نکته سوم بحث فرهنگ سازی است و ما به دلیل حمایت مردم و بخش خصوصی واقعی از بازار طلا، توانستیم این بازار را توسعه دهیم. به طوری که با ۲ عرضه کننده در بازار طلا شروع کردیم و امروز ۲۰ عرضه کننده داریم که همگی فعال بخش خصوصی هستند. از سوی دیگر مردم نیز وارد این فرآیند شدند به طوری که امروز میزان طلایی که در خزانه‌های تحت نظارت بورس کالا از مجموع شمش و سکه طلا وجود دارد بالغ بر ۱.۵ میلیارد دلار است.

ورود پرقدرت شمش نقره به بازار سرمایه

بعد از راه‌اندازی معاملات ابزار‌های مالی و مشتقه مبتنی بر شمش طلا در بورس کالای ایران و استقبال بالای سرمایه گذاران از این ابزارها، این بار بازار سرمایه آماده ورود پرقدرت و درخشش شمش نقره در پرتفوی سرمایه گذاران شده است.

پذیرش شمش نقره استاندارد با خلوص ۹۹۹.۹ در خزانه بورس کالا از آبان ماه آغاز شده و از سه شنبه ۲۰ آذر ماه معاملات گواهی سپرده شمش نقره و قرارداد آتی مبتنی بر آن در بورس کالا کلید خواهد خورد.

معاملات گواهی سپرده شمش نقره، معاف از مالیات بر ارزش افزوده بوده و هر واحد گواهی سپرده، معادل یک گرم نقره خواهد بود. امکان تحویل فیزیکی شمش نقره خریداری شده وجود دارد؛ اما با توجه به اینکه نقره مشمول مالیات بر ارزش افزوده است، فردی که قصد تحویل فیزیکی آن را از خزانه بورس کالا دارد، موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود.

۲۸۰ کیلوگرم شمش نقره در بازار گواهی و ۷۹ کیلوگرم در بازار آتی معامله شد

نخستین روز معاملاتی شمش نقره در بازار گواهی سپرده و آتی بورس کالای ایران با استقبال سرمایه گذاران به پایان رسید به طوریکه در این روز ۲۸۰ کیلو و ۱۶۵ گرم شمش نقره در قالب گواهی سپرده به ارزش ۲۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان و ۷ هزار و ۹۰۷ قرارداد آتی معادل حدود ۷۹ کیلوگرم به ارزش ۸.۰۲ میلیارد تومان منعقد شد.

طبق آمار، این فلز ارزشمند در همان روز نخست با استقبال خوب سرمایه گذاران مواجه شد به طوریکه ۲۸۰ کیلو و ۱۶۵ گرم گواهی سپره شمش نقره به ارزش ۲۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان و با قیمت پایانی ۸۸ هزارو ۹۰۰ تومان در بورس کالا دادوستد شد.

در بازار قرارداد‌های آتی نیز در اولین روز ۷ هزار و ۹۰۷ قرارداد معادل حدود ۷۹ کیلوگرم نقره به ارزش ۸.۰۲ میلیارد تومان و قیمت ۱۰۱ هزار و ۷۰۰ تومان معامله شد.

پذیره‌نویسی صندوق طلای «زروان» با موفقیت انجام شد

پذیره‌نویسی چهاردهمین صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا و شانزدهمین صندوق کالایی بورس کالا با نماد «زروان» که در روز ۱۷ آذر راس ساعت ۱۲ آغاز شده بود با استقبال بالای سرمایه گذاران و با جذب ۱۹۸۰ میلیارد ریال سرمایه عموم مردم در کسری از ثانیه با موفقیت به اتمام رسید.

هدف از تشکیل این صندوق جمع آوری سرمایه از سرمایه گذاران و اختصاص آن‌ها به خرید اوراق بهادار مبتنی بر گواهی سپرده طلا به منظور کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، بهره گیری از صرفه جویی‌های ناشی از مقیاس و تامین منافع برای سرمایه گذاران است.

اتمام پذیره‌نویسی «درخشان» در همان ثانیه نخست

پذیره‌نویسی پانزدهمین صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا با نماد «درخشان» که در روز ۱۹ آذرماه راس ساعت ۱۲ آغاز شده بود با استقبال بالای سرمایه گذاران و با جذب ۹۸۰ میلیارد ریال سرمایه عموم مردم در همان ابتدای پذیره‌نویسی و ثانیه نخست با موفقیت به اتمام رسید.

معاملات ثانویه واحد‌های سرمایه‌گذاری این صندوق نیز بعد از پایان دوره پذیره‌نویسی و ثبت صندوق در بازار صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورس کالای ایران آغاز می‌شود.

شانزدهمین صندوق طلای بورس کالا هم آمد

مدیریت بازار مشتقه و ابزار‌های نوین مالی بورس کالای ایران از پذیره‌نویسی شانزدهمین صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا و هجدهمین صندوق کالایی بورس کالا با نماد «لیان» از روز شنبه ۲۴ آذرماه خبر داد.

پذیره‌نویسی اولیه واحد‌های سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لیان از روز شنبه ۲۴ آذر ماه به مدت سه روز کاری آغاز می‌شود.

براساس اعلامیه پذیره‌نویسی صندوق، تعداد واحد‌های سرمایه‌گذاری قابل انتشار ۵۰۰ میلیون واحد است که ۵ میلیون واحد آن در قالب واحد‌های سرمایه‌گذاری ممتاز پذیره‌نویسی شده و ۴۹۵ میلیون واحد باقیمانده در قالب واحد سرمایه‌گذاری عادی قابل پذیره‌نویسی است.

هفدهمین صندوق طلای بورس کالا هم آمد

مدیریت بازار مشتقه و ابزار‌های نوین مالی بورس کالای ایران از پذیره‌نویسی هفدهمین صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا و نوزدهمین صندوق کالایی بورس کالا با نماد «آتش» از روز دوشنبه ۲۶ آذرماه خبر داد.

پذیره‌نویسی اولیه واحد‌های سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای آتش فیروزه از روز دوشنبه ۲۶ آذر ماه به مدت چهار روز کاری آغاز می‌شود.

براساس اعلامیه پذیره‌نویسی صندوق، تعداد واحد‌های سرمایه‌گذاری قابل انتشار ۵۰۰ میلیون واحد است که ۵ میلیون واحد آن در قالب واحد‌های سرمایه‌گذاری ممتاز پذیره‌نویسی شده و ۴۹۵ میلیون واحد باقیمانده در قالب واحد سرمایه‌گذاری عادی قابل پذیره‌نویسی است.

رکورد تاریخی ارزش معاملات روزانه گواهی سپرده شمش طلا شکسته شد

در روز ۱۸ آذر با معامله ۱۴۸کیلوگرم شمش طلا در قالب گواهی سپرده کالایی در بورس کالای ایران به ارزش ۹۳۵ میلیارد تومان، رکورد تاریخی ارزش معاملات روزانه گواهی سپرده شمش طلا شکسته شد.

رکوردشکنی تاریخی ارزش معاملات روزانه گواهی سپرده شمش طلا در حالی رقم خورد که آخرین رکوردشکنی ارزش معاملات روزانه این بازار مربوط به ۳۰ مهر ماه بود که در این روز ۱۵۱ کیلوگرم گواهی سپرده شمش طلا به ارزش ۸۸۱ میلیارد تومان دادوستد شد.

همچنین در روز ۲۹ مهرماه نیز در رکوردشکنی دیگر ۱۴۵ کیلوگرم شمش طلا به ارزش ۸۴۵ میلیارد تومان به فروش رفت؛ ۱۷مهر ماه نیز ۱۵۳ کیلوگرم گواهی سپرده شمش طلا به ارزش ۸۴۲ میلیارد تومان معامله شد.

افزایش سهم بازار‌های مالی و مشتقه از ارزش کل معاملات بورس کالا

بررسی ارزش معاملات بازار‌های مالی و مشتقه و مقایسه آن با ارزش کل معاملات بورس کالای ایران حاکی از آن است که طی سال‌های اخیر، سهم بازار‌های مالی و مشتقه نسبت به بازار فیزیکی روند رو به رشدی را دنبال کرده و این روند افزایشی نشان می‌دهد که روند توسعه‌ای بورس کالا از مسیر اوراق بهادارسازی می‌گذرد.

سهم بازار‌های مالی و مشتقه از ۵ درصد ارزش کل معاملات بورس کالا در سال ۱۴۰۰ به ۱۸ درصد در ۹ ماهه منتهی به ۱۹ آذر ماه امسال و رقم آن از ۳۴ همت به ۲۶۰ همت رشد داشته است.

با توجه به رفع چالش مالیاتی معاملات گواهی سپرده کالایی پیوسته کالا‌های صنعتی و راه‌اندازی گواهی سپرده و قرارداد آتی شمش نقره و توسعه آن تا انتهای سال و همچنین ورود انواع کالا‌های صنعتی به بازار مالی و مشتقه، طی سال‌های آینده شاهد افزایش سهم معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران خواهیم بود.

راه‌اندازی قرارداد آتی گواهی سپرده نقره تحویل خرداد ۱۴۰۴

بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه‌ای از راه‌اندازی قرارداد آتی گواهی سپرده نقره تحویل خرداد ۱۴۰۴ از روز شنبه ۲۴ آذرماه خبر داد.

بر اساس این اطلاعیه قرارداد آتی گواهی سپرده نقره تحویل خرداد ماه ۱۴۰۴ از روز شنبه ۲۴ آذرماه راه‌اندازی شده و تا تاریخ ۲۰ خرداد ماه قابل معامله خواهد بود.

منبع: کالاخبر

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده