تاریخ: ۲۴ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۲۵
بازدید: ۱۴۵
کد خبر: ۳۶۱۸۵۴
سرویس خبر : آهن و فولاد
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در آئین افتتاح آزمایشگاه صنعت ۴.۰؛

صنعت ۴.۰ یکی از راهکار‌های بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولاد است

صنعت ۴.۰ یکی از راهکار‌های بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولاد است
‌می‌متالز - محمدیاسر طیب‌نیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: در فولاد مبارکه طی چند سال اخیر در صنعت ۴.۰ اقدامات خوبی شروع شده و به نظر می‌رسد یکی از راهکار‌های بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولادی که در کشور ایجاد شده و رتبه دهم تولید در دنیا را دارد، همین اصل است.

به گزارش می‌متالز، محمدیاسر طیب‌نیا در آئین افتتاح آزمایشگاه صنعت ۴.۰ دانشگاه صنعتی اصفهان با سرمایه‌گذاری شرکت فولاد مبارکه که با حضور مهدی جمالی‌نژاد استاندار اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: از استاندار اصفهان که اهتمام ویژه به فعالیت‌های علمی، صنعتی و دانشگاهی دارد، تشکر می‌کنم، همچنین از عزیزان در دانشگاه صنعتی به واسطه همکاری خوبی که با فولاد مبارکه به ویژه طی سه سال اخیر داشته‌اند، تشکر می‌کنم.

چطور می‌توانیم مسیر پیشرفت اقتصادی را در کشور با سرعت طی کنیم؟

وی افزود: این روز‌ها یک سوال ذهن همه ما و جامعه نخبگی کشور را به خود مشغول کرده است و آن این است که چطور می‌توانیم بر مشکلات اقتصادی غلبه کنیم؟ چطور می‌توانیم مسیر پیشرفت اقتصادی را در کشور با سرعت طی کنیم؟ و این دغدغه اصلی ما و همه دلسوزان است. قطعاً رسیدن به اهداف این چنین، نیازمند برنامه‌ریزی بلند مدت است و نگاه عمیق را می‌طلبد و داشتن استراتژی مدون در این زمینه ضروری است و این روند به صورت اتفاقی روی نمی‌دهد و در هیچ کجای دنیا این اتفاق نیفتاده است.

صنعت ۴.۰ یکی از راهکار‌های بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولاد است

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در خصوص چرایی مسیری که در حوزه فناوری در فولاد مبارکه در دستور کار قرار گرفته، گفت: طی چند دهه اخیر راهکار‌های متعددی برای رشد اقتصادی کشور‌های در حال توسعه توصیه و تجویز شده است. از نظریه اجماع واشنگتن، نظریه‌های اقتصادی، نظریه‌های توسعه‌ای که در این حوزه بیان شده و مبنای اغلب این راهکار‌ها کپی کردن مسیری است که کشور‌های توسعه یافته رفته‌اند و یا نسخه‌هایی است که صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و خزانه‌داری آمریکا و غیر توصیه کرده‌اند که بسیاری از اینها در کشور‌هایی مانند آمریکای لاتین تجربه شد و بسیاری از آنها نیز موفق نبود و شاید خیلی از جا‌ها اساساً زمینه‌ای بود برای سلطه بیشتر قدرت‌های اقتصادی برتر.

بنگاه‌های بزرگ و مراکز علمی دانشگاهی متولی اصلی خلق مسیر‌های جدید برای توسعه اقتصادی هستند

وی اضافه کرد: یکی از نظریه‌هایی که مطرح شد و به نظر می‌آید بیشتر با ساختار کشور ما تطبیق دارد، نظریه همپایی و یا عقب ماندگی جبران فاصله است. نظریه منتسب به آقای کنون لی که در این نظریه مطرح می‌شود محور رشد اقتصادی یا بیشترین عاملی که در رشد اقتصادی و توسعه و پیشرفت کشور می‌تواند مؤثر باشد، بحث نوآوری است و به ویژه نوآوری در بنگاه‌های بزرگ و این مسیری است که در کشور‌های جنوب شرقی آسیا تجربه شده و تجربه موفقی هم بوده است. به عبارتی آقای لی در کتابی که تحت همین عنوان دارد، مطرح می‌کند که بنگاه‌های بزرگ و مراکز علمی دانشگاهی متولی اصلی خلق مسیر‌های جدید برای توسعه اقتصادی هستند، همچنین لی در نظریه خود می‌گوید دو برداشت متفاوت از مفهوم نوآوری وجود دارد، یکی از این برداشت‌ها مسیری است که نوآوری را در توانمندی فناوری صنعت می‌بیند و دیگری مسیری است که در بخش علم و تحقیقات دانشگاهی، نوآوری را جست‌و‌جو می‌کند. بعد نتیجه‌گیری می‌کند در کشور‌هایی که مسیر دوم را صرفاً پیگیری کردند، شاهد جامعه علمی هستیم، اما جامعه علمی که به دور از واقعیت است. از طرفی نیز بخش صنعتی را شاهدیم که غالباً ضعیف است و قابلیت‌هایی که باید داشته باشد را ندارد، اما در مقابل کشور‌هایی که مسیر فناورانه صنعتی را اولویت قرار دادند و به تعبیری سیاست فناوری را بر سیاست علمی اولویت دادند. اینها کشور‌هایی هستند که در کنار جذب فناوری خارجی، دست به سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در حوزه تحقیق و توسعه می‌گذارند و تقاضای زیادی از طریق بخش صنعت به ویژه بنگاه‌های بزرگ به سمت دانشگاه‌ها می‌رود. چیزی که امروز ما در جایی مانند فولاد مبارکه به عنوان یک صنعت بزرگ و یا بزرگترین صنعت کشور دنبال می‌کنیم. اینجاست که نتیجه می‌گیریم وظیفه دولت‌ها این است که برای نوآوری و فناوری‌های جدید ایجاد توانمندی کنند و پیشتاز آن بنگاه‌های بزرگ هستند و دولت باید مشوق بگذارد.

طیب‌نیا گفت: نکته دوم اینکه ما در دهه‌های قبل پای درس اساتید آموختیم که شرکت‌های کوچک عامل موفقیت هستند، اما پس از آن و حدود دو دهه قبل گفتند که شرکت‌های بزرگ مبنای رشد اقتصادی هستند، آن چیزی که امروز نتیجه می‌گیریم این است که نسخه رشد اقتصاد ترکیبی از بنگاه‌های کوچک و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی است که رشد بنگاه‌های بزرگ با حمایت از بنگاه‌های کوچک و شرکت‌های دانش بنیان به وجود می‌آید. بنگاه‌های کوچک ضعیف هستند که سرمایه‌گذاری می‌شود، اما عقیم می‌ماند، چون لوکوموتیوی نبود که آنها را دنبال خود بکشد، البته اتفاقات خوبی در مقاطع کوتاه مدت افتاد، اما آنها عقیم ماند و به نتیجه نرسید.

اگر به دنبال رشد سریع هستیم باید نگاه رو به آینده داشته باشیم

وی اضافه کرد: نکته سوم به خدمت گرفتن نوآوری در این رشد است، آن هم در صنایعی که بیشتر بازده می‌دهد و نگاه رو به جلو یا به اصطلاح مهندسی معکوس دارد. ما در دهه‌های قبل در فولاد مبارکه بحث بومی‌سازی و مهندسی معکوس را به خوبی دنبال کردیم، در شهرک علمی تحقیقاتی، خیلی شرکت‌هایی هستند که با مهندسی معکوس خیلی از کار‌هایی که وارداتی بود را تا ۹۰ درصد بومی‌سازی و خودکفایی کرده‌اند. ما با وابستگی کامل شروع کردیم، اما امروز به ۹۰ درصد خودکفایی رسیده‌ایم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه ابراز کرد: اگر به دنبال رشد سریع هستیم باید نگاه رو به آینده داشته باشیم، آنجاست که اقیانوس آبی است، تا مهندسی معکوس باشد همواره پیرو هستیم و نمی‌توانیم با سرعت حرکت کنیم. سرعت رشد شرکت‌های بزرگ امروز به شدت بالا است و ما هرچه به مهندسی معکوس سرعت دهیم نمی‌توانیم به آنها برسیم، بلکه باید نگاه رو به جلو و به آینده داشته باشیم که یکی از این فضا‌ها ورود به حوزه صنعت ۴.۰ و تحول دیجیتال است که می‌بینیم با سرعت تغییرات در این حوزه اتفاق می‌افتد.

وی گفت: بر این اساس اگر بتوانیم بر مبنای صنعت ۴.۰ و همکاری دانشگاه‌ها و دانشگاه‌های همجوار، بنگاه‌های کوچک و فناور و دانش بنیان را راه بیندازیم و راه میانبر برای صنعت بزرگی مانند فولاد مبارکه ایجاد کنیم، می‌توانیم رشد خوب و جهش اقتصادی را رقم بزنیم.

طیب‌نیا گفت: در فولاد مبارکه نیز بر اساس گزارشی که ارائه شد طی چند سال اخیر در صنعت ۴ اقدامات خوبی شروع شده است و به نظر می‌رسد یکی از راهکار‌های بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولادی که در کشور ایجاد شده و رتبه دهم تولید در دنیا را دارد، همین اصل است.

صنعت ۴.۰ یکی از راهکار‌های بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولاد است

ایجاد زیست‌بوم در نوآوری، فناوری و صنعت ۴.۰

وی ادامه داد: رقبای ما با سرعت در حوزه تحقیق و توسعه رو به جلو هستند، شرکت‌های فولادی برتر امروز حداقل ۳ الی ۴ درصد درآمد‌های خود را صرف تحقیق و توسعه می‌کنند، ما خیلی با این شرایط فاصله داریم، هر چند می‌توان با جرات گفت فولاد مبارکه از همه صنایع در این زمینه جلوتر است، اما بازهم با شرکت‌های برتر فاصله زیادی دارد.

مدیرعامل فولاد مبارکه ادامه داد: تلاش ما این است که فولاد مبارکه با همکاری سازنده با همه بازیگران این حوزه زیست‌بومی را فراهم کند که کمبود‌های زنجیره را با کنار خود قرار دادن شرکت‌های دانش بنیان برطرف کند تا رشد و بالندگی ایجاد شود. در این زمینه مهمترین حرکتی که فولاد مبارکه انجام داده استفاده از محصولات این شرکت‌ها بوده است، ما ضمن اینکه از شرکت‌ها حمایت می‌کنیم محصولات آنها را نیز در گروه فولاد مبارکه استفاده می‌کنیم. با آنها قرارداد‌های بلند مدت تا ۱۰ سال می‌بندیم که بتوانند با اطمینان سرمایه‌گذاری کنند و هدف ما در فولاد این است که زیست‌بومی را چه در صنعت ۴ و چه در حوزه نوآوری و فناوری پیرامون فولاد مبارکه به ویژه در استان اصفهان فراهم کنیم که بتوانیم در بازه زمانی چند ساله اصفهان را به قطب نوآوری و فناوری کشور تبدیل کنیم.

منبع: پایگاه خبری - تحلیلی ایراسین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده