تاریخ: ۲۷ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۱۰
بازدید: ۵۹
کد خبر: ۳۶۲۲۶۱
سرویس خبر : آهن و فولاد
معاون سابق شرکت ملی گاز:

محدودیت انرژی فولاد مبارکه هزاران صنعت پایین‌دستی را با مشکل مواجه می‌کند

محدودیت انرژی فولاد مبارکه هزاران صنعت پایین‌دستی را با مشکل مواجه می‌کند
‌می‌متالز - محمدرضا صدیقی، معاون سابق شرکت ملی گاز در همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» گفت: محدودیت فولاد مبارکه در حوزه انرژی هزاران صنعت پایین‌دستی را با مشکل مواجه می‌کند، اما این موضوع هیچ وقت در محاسبات مورد توجه قرار نگرفته است.

به گزارش می‌متالز، محمدرضا صدیقی، معاون سابق شرکت ملی گاز در همایش سالانه «کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F» با بیان اینکه ناترازی انرژی را در سال ۱۳۹۴ اعلام کردم و آن زمان مورد مذمت قرار گرفتم چرا که بر این باور بودند این اظهار نظر من تشویش اذهان عمومی است، اظهار کرد: امروز پس از ۱۰ سال این واقعیت برای همه ملموس شد و همه دریافتند که ناترازی گاز جدی است.

وی با بیان اینکه شرایط فعلی نشان می‌دهد که از آنچه پیش بینی می‌شد، وضعیت بدتری داریم، ادامه داد: همواره ما اعلام می‌کردیم که دومین تولیدکننده گاز دنیا هستیم و همین امر باعث شد تا به مصرف بهینه توجهی نداشته باشیم، بی گدار به آب زدیم هر مجوزی را صادر کردیم و امروز به این شرایط رسیدیم که بیرون آوردن از آن به سادگی نیست.

معاون سابق شرکت ملی گاز با بیان اینکه سهم شرکت ملی گاز از سبد انرژی ۷۴ درصد است که در هیچ کجای دنیا اینگونه نیست، افزود: روزانه ۱۱۵۰ میلیمتر در روز ظرفیت پالایشی داریم و ۱۳۰ میلیون از این ظرفیت پالایشی به دلیل نبود خوراک مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و اینگونه می‌توان گفت که به دلیل نبود خوراک پالایشگاه‌ها کمتر از ظرفیت فعالیت دارند.

وی با بیان اینکه ۴۱ هزار کیلومتر شبکه فشار قوی، ۴۳۰ هزار کیلومتر شبکه توزیعی، ۹۴ ایستگاه تقویت فشار و ۳۹۱ دستگاه توربین گازی داریم، گفت: اکثر میادین گازی در کشور از عمر مفید خود عبور کرده‌اند و تقریباً مخازن به ۳۰ درصد آخر نزدیک شده‌اند و شرایط خوبی نداریم.

صدیقی تصریح کرد: ۷۰ درصد گاز کشور فقط از یک میدان تأمین می‌شود، همه میادین گازی نیازمند فشار افزایی هستند و چنانچه این اتفاق نیفتد آرام آرام عمق بیشتر خواهد شد.

وی با بیان اینکه ۸۰ درصد از برق کشور با گاز طبیعی تولید می‌شود، ابراز کرد: مصرف گاز در بخش خانگی معادل ۵ درصد است، اما در زمستان این میزان به ۸۰ درصد افزایش پیدا می‌کند، قبلاً تولید کشور در حوزه گاز ۸۴۲ میلیون متر مکعب بود که ۶۵۰ میلیون در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده مصرف می‌شد.

معاون سابق شرکت ملی گاز با بیان اینکه نباید سر بخش خانگی در خصوص مصرف گاز منت گذاشت، افزود: به اشتباه مصرف بخش خانگی در تقسیم‌بندی‌ها در کنار صنایع کوچک و بخش تجاری قرار گرفته است و باید توجه داشت که عمده مصرف و هدر رفت گاز در بخش شهرک‌های صنعتی و صنایع کوچک است.

وی با بیان اینکه صنایع فولادی و پتروشیمی ۱۴ درصد از مصرف گاز کشور را به خود اختصاص می‌دهند، گفت: این در حالی بود که انتظار داشتیم مصرف صنایع فولادی و پتروشیمی ۱۸ درصد باشد و امروز به ۴۰ درصد برسد.

صدیقی در ادامه صحبت‌هایش به اظهارات رئیس‌جمهور در خصوص لزوم تأمین برق صنایع اشاره کرد و گفت: وی اظهار کرد که اگر توانش را داشت برق سازمان‌های دولتی و نهاد ریاست جمهوری را قطع می‌کرد تا برق صنعت پایدار بماند، این اظهارات برای ما ارزشمند است.

وی در ادامه با بیان اینکه مجموعه زیان و یا عدم النفع ناشی از قطع انرژی گاز و برق در سال ۱۴۰۲، حدود ۷.۶ میلیارد دلار برآورد شده است که اگر این محاسبات سرانگشتی است و چنانچه عدم النفع صنایع پایین دستی را نیز در نظر بگیریم این عدد بسیار افزایش خواهد یافت، اظهار کرد: پیش بینی می‌شود این میزان عدم النفع در سال ۱۴۰۳ معادل ۹ و نیم میلیارد دلار باشد. همچنین باید توجه داشت که در این محاسبات هزینه‌های پنهان سلامت به دلیل استفاده از سوخت مایع دیده نشده است.

معاون سابق شرکت ملی گاز با بیان اینکه نیروگاه‌ها به تنهایی ۳۴ درصد از مصرف گاز کشور را به خود اختصاص می‌دهند، اضافه کرد: در زمینه باید یادآور شوم که برنامه‌های در دستور کار برای راه‌اندازی نیروگاه‌های گازی با آنچه که وزارت نفت در زمینه تولید گاز در دستور کار است، همخوانی ندارد، قرار بر این نبود که شرکت ملی گاز ۷۵ میلیون متر مکعب گاز در اختیار نیروگاه‌ها قرار دهد، چشم‌انداز وزارت نفت در این زمینه ۵۰ میلیون متر مکعب است، بر این اساس ما در حال حاضر ۵۰ میلیون متر مکعب در بخش گاز انحراف داریم.

وی گفت: پیش بینی‌ها بر این است که در سال ۱۴۱۵ معادل ۶۲۰ میلیون متر مکعب در روز ناترازی گاز داریم، البته باید توجه داشت که ما از ناترازی گاز عبور کرده و به کمبود رسیده‌ایم، از این رو باید چاره‌اندیشی کنیم.

صدیقی در ادامه با بیان اینکه صادرات گاز از کشور در شرایط فعلی به یک شوخی شبیه است، ادامه داد: مصرف داخلی در شرایط فعلی چنانچه بهینه‌سازی انجام شود، میادین جدیدی اضافه شود و همه همکاری داشته باشند کنترل خواهد شد.

معاون سابق شرکت ملی گاز با بیان اینکه صنایع فولادی و سیمان که زیر ساخت کشور را تأمین کرده و ارزآوری دارند با محدودیت‌های انرژی رو‌به‌رو شده‌اند، اضافه کرد: این محدودیت‌ها زنجیره پایین دست آنها را با مشکل مواجه خواهد کرد، محدودیت فولاد مبارکه در حوزه انرژی هزاران صنعت پایین دستی را با مشکل مواجه می‌کند، اما این موضوع هیچ وقت در محاسبات مورد توجه قرار نگرفته است.

وی با تاکید بر اینکه نبود حکمرانی و استراتژی در کشور در حوزه مصرف انرژی از چالش‌های موجود در زمینه تأمین انرژی است، گفت: بعضاً آورده شده است که ۱۲ هزار مگاوات در کشور با استفاده از زغال سنگ تولید شود و این در حالی است که هیچ مصوبه‌ای در این زمینه نداریم، همچنین اعلام شده که ۸۰۰۰ مگاوات برق باید با انرژی هسته‌ای تولید شود و این در حالیست که هنوز این میزان به یک هزار مگاوات نیز نرسیده است، همچنین در برنامه راه‌اندازی ۲۵۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی را داریم، همه این آمار‌ها نشان می‌دهد که این برنامه‌ها با واقعیت همخوانی ندارد.

صدیقی با بیان اینکه برای از بین بردن ناترازی گاز در کشور نیاز به ۲۰۰ میلیارد دلار اعتبار داریم، ادامه داد: برای کاهش این هزینه باید مشکلات بین‌المللی را برطرف کنیم و همچنین در راستای افزایش سرمایه‌های اجتماعی برنامه‌ریزی داشته باشیم، چرا شرکت ایران خودرو در یک ثبت نام ۱۲ میلیارد دلار سرمایه جذب می‌کند، اما مردم برای راه‌اندازی نیروگاه سرمایه‌گذاری نمی‌کنند.

وی اضافه کرد: باید از دخالت حوزه‌های سیاسی در اقتصاد جلوگیری شود. امیدواریم با تلاش همه دوستان و اولویت دادن به سهم مصرف نیروگاه‌ها از گاز طبیعی به سمت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی کلاس F برویم تا انرژی را با راندمان بالاتری تولید کنیم.

منبع: پایگاه خبری - تحلیلی ایراسین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده