به گزارش می متالز، نگاهی به وضعیت سودآوری شرکت در سال ۹۷ نشان میدهد که بخش اصلی درآمد «میدکو» فقط از محل دو پروژه فولاد سیرجان و فولاد زرند حاصل شده است. حال آنکه عمده طرحهای بزرگ شرکت در سال ۹۷ راهاندازی آزمایشی شدهاند اما فصل میوه دادن آنها در سالجاری و سالهای بعد خواهد بود.
به بیان دقیقتر، این مجموعه درآمد خاصی از محل پروژههای تازه افتتاح شده فولاد بوتیا، فولاد بردسیر و مس شهر بابک در سال ۹۷ نداشته است و با توجه به هزینههای راهاندازی و تست و رسیدن به ظرفیت تولیدی برای جبران مخارج انجام شده، فاصله زمانی بهرهبرداری تا سودآوری در سال ۹۷ منطقی بهنظر میرسد.
اما در سال ۹۸ اوضاع متفاوت خواهد بود. پتانسیل بالای تولید و فروش با بهرهبرداری کامل از پروژههای هلدینگ در سال جدید، بزرگترین مزیت شرکت در مرحله بلوغ است که دورنمای رشد درآمدی شرکت تا سطح ۳ هزار میلیارد تومان را در آیندهای نهچندان دور فراهم میآورد. بنابراین رشد قیمت سهام این شرکت در شروع سال جدید منطقی است و سرمایهگذاران با افق چند ساله، «میدکو» را یک زمین بکر برای رشد مستمر ارزش داراییهای خود در سالهای آتی میدانند. در ادامه با دقیقتر شدن در جزئیات طرحهای شرکت، به بررسی میزان درآمدزایی احتمالی از پروژههای تکمیل شده در سال ۹۸ خواهیم پرداخت.
«میدکو» بهعنوان یک هلدینگ معدنی با محوریت شرکتهای عمدتا خارج از بورس تا حد زیادی برای اهالی بازار ناشناخته است، برای همین سرعت رشد قیمت سهام این شرکت در مقایسه با سایر همگروهیهای خود کندتر بودهاست که مهمترین عامل آن را میتوان تکیه عموم جامعه بورسی بر رشد سودآوری آنی دانست.
البته سرمایهگذاران حرفهای با رصد مداوم وضعیت تکمیل پروژهها، رفتهرفته به سمت این سهم نیز متمایل شدهاند که اثر آن بر رشد تدریجی قیمت سهم آشکار است. عمده فعالیت زیرمجموعههای این شرکت در زنجیره فولادی است و در سال ۹۷ شاهد تکمیل و راهاندازی مجموعههای سیرجان و بابک مس بودیم که با گذر از مرحله تولید آزمایشی و رسیدن به ظرفیت کامل تولیدی، انتظار رشد قابلتوجه عملکرد تولید و فروش و کاهش نسبت هزینهها به فروش در سالجاری و سالهای بعد وجود دارد. موضوعی که اثر خاص خود را در صورتهای مالی هلدینگ برجای خواهد گذاشت.
شرکتهای زیرمجموعه فعال در زنجیره فولادی این هلدینگ عبارتند از: کارخانه کنسانتره سنگآهن زرند و سیرجان هر یک به ظرفیت ۲میلیون تن که در فاز دوم توسعه، ظرفیت هر کدام دوبرابر شده و در مجموع ۸ میلیون تن کنسانتره تولید میکنند که سهم 16.7 درصدی از ظرفیت تولید 49.9 میلیون تنی کنسانتره سال ۹۷ کشور را نشان میدهد.
کارخانههای گندلهسازی زرند، سیرجان و بوتیا نیز هریک با ظرفیت اسمی تولید 2.5 میلیون تن گندله در سال و در مجموع 7.5 میلیون تن گندله در سال مشغول بهکار هستند و از این حیث هلدینگ مادرتخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه رتبه سوم بزرگترین واحدهای تولیدکننده گندله سنگآهن پس از مجموعه فولاد مبارکه و گلگهر را در اختیار دارد.
ظرفیت 7.5 میلیون تنی تولید گندله این مجموعه حاکی از سیاست شرکت مبنی بر عدم فروش خام کنسانتره و تبدیل تمام کنسانتره تولیدی به گندله با ارزش افزوده بالاتر است. در مرحله بعدی زنجیره تولید فولاد واحدهای احیای مستقیم بوتیا به ظرفیت دو میلیون تن، بردسیر به ظرفیت یک میلیون تن قرار دارند.
محصول این واحدهای تولیدی که به شکل آهن اسفنجی هستند عمدتا برای تولید فولاد بهکار میروند و سهم فروش مستقیم آهناسفنجی، یک میلیون تن محصول واحد احیای مستقیم سیرجان است. بقیه تولیدات این واحدها قرار است بهعنوان مواد اولیه برای تولید فولاد در واحدهای فولادسازی زرند با ظرفیت 1.7 میلیون تن، بوتیا به ظرفیت 1.5 میلیون تن و بردسیر به ظرفیت یک میلیون تن در سال استفاده شود.
بنابراین ظرفیت اسمی تولید فولاد این مجموعه 4.2 میلیون تن در سال است که سهم 11.4 درصدی از تولید فولاد کشور در سال ۹۷ را نشان میدهد. اما تمام موارد مذکور درخصوص ظرفیتهای بالقوه و اهداف اسمی تولید هلدینگ است و آنچه در صورتهای مالی تلفیقی شرکت منعکس شدهاست فاصله زیادی با ظرفیتهای بالقوه «میدکو» دارد.
نکته مهم درخصوص تولید و بهرهبرداری از ظرفیتهای تولیدی ایجاد شده در سال ۹۷ است. براین اساس، سهم تولید کنسانتره در سال گذشته 4.8 میلیون تن و سهم تولید گندله 4.94 میلیون تن است. این میزان تولید، خبر از استفاده به ترتیب ۶۰ و ۶۶ درصدی از ظرفیت تولیدی شرکت در بخشهای کنسانتره و گندله در سال گذشته میدهد.
موضوع استفاده از ظرفیت تولیدی در زمینه فولاد به دلیل عدم تکمیل پروژهها و زمانبرتر بودن رسیدن به مرحله راهاندازی واحدهای فولادی، پتانسیل بالقوه درآمدزایی در این بخش را در آینده نزدیک نمایان میسازد. تولید ۲۳ هزار و ۸۰۰ تنی فولاد در سال ۹۷ در مقایسه با ظرفیت تولید 4.2 میلیون تنی حاکی از این ظرفیت بزرگ است. پیشرفت نزدیک به ۴۰ درصدی کارخانه احیای مستقیم و فولادسازی بوتیا عملا به معنی تولید صفر این مجموعه 1.5 میلیون تنی (فولاد) در سال گذشته است.
اگر نگاهی به شرکتهای مشابه در زمینه تولید فولاد بیندازیم متوجه خواهیم شد که با نرخهای فعلی، یک کارخانه 1.5 میلیون تنی فولاد با مدیریت صحیح هزینهها به راحتی توانایی رسیدن به سود هزار میلیارد تومانی را دارد. این قیاس ساده با توجه به مالکیت ۱۰۰ درصدی «میدکو» بر فولاد بوتیا توانایی تاثیرگذاری بهرهبرداری از این مجموعه را نشان میدهد.
علاوه بر محصولات خام و نیمه آماده زنجیره فولادی، سهم اسمی این هلدینگ در تولید کاتد مس، کنسانتره ذغال سنگ و کک به ترتیب 12.2، 33.4 و 33.3 درصد است. از آنجا که درآمدهای شرکت از محل شرکتهای زیرمجموعههای مربوط به تولید این محصولات در سال ۹۷ بسیار ناچیز و در حد صفر است، راهاندازی و تکمیل طرحهای مرتبط علیالخصوص کارخانه مس کاتدی شهر بابک با پیشرفت فیزیکی بیش از ۹۰ درصد تا پایان سال گذشته و هزینه برآوردی ۷ میلیاردی برای اتمام پروژه تا شهریور ۹۸ میتواند تاثیر بسزایی در درآمدزایی شرکت از این محل داشته باشد.
براساس رشد قیمتهای فعلی کاتد مس و ظرفیت تولیدی ۵۰ هزارتنی پیشبینی شده برای کارخانه مس شهر بابک با توجه به حاشیه سود مناسب تولید این محصول در بازارهای داخلی و کسر تمام هزینهها، این زیرمجموعه توانایی ساخت سود بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان در سال با استفاده از حداکثر ظرفیت تولیدی را داراست که میتواند بهعنوان گنج پنهان «میدکو» اثر درآمدی خود را قبل از تمام شرکتهای زیرمجموعه در دست تکمیل بر سودآوری هلدینگ داشته باشد.
پروژههای کارخانه فولادسازی زرند، کارخانه مس کاتدی شهر بابک، فرآوری ذغالسنگ طبس، آهک دولومیت کرمان و سامانه خشکسازی کک به روش CDQ تا پایان سال ۹۷ پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصد داشتهاند و برای تکمیل آنها هزینه تخمینی ۶۴ میلیارد تومانی لازم است که به لحاظ هزینهای، تقریبا ۹۰ درصد از هزینههای لازم برای رسیدن به این سطح مصرف شده و چیزی حدود ۱۰ درصد از مجموع هزینهها باقی ماندهاست.
تاریخ برآوردی تکمیل این پروژهها که امکان تولید سالانه 1.7 میلیون تن بیلت و بلوم فولادی، ۵۰ هزارتن کاتد مس، ۵۵۰ هزارتن کنسانتره ذغالسنگ و ۴۰۰ هزار تن آهک پخته و دولومیت را به وجود میآورد؛ تا پایان سال ۹۸ است که با توجه به پیشرفت طرحها و هزینه لازم برای تکمیل، به نظر میرسد مشکل خاصی برای بهرهبرداری از آنها تا پایان نیمه نخست سال جاری وجود نداشته باشد.
مجموع هزینههای لازم برای تکمیل طرحهای «میدکو» رقمی در حدود ۵۱۷ میلیارد تومان است. افزایش سرمایه ۲۲ درصدی شرکت از محل مطالبات و آورده نقدی در تاریخ ۱۵ بهمن سال ۹۷ در مجموع ۵۲۴ میلیارد تومان نقدینگی به شرکت تزریق کرده و از این حیث مساله تامین مالی تا حد زیادی برطرف شدهاست.
مهمترین طرح در حال تکمیل «میدکو» کارخانه احیای مستقیم و فولادسازی بوتیا است. رشد نزدیک به ۴۰ درصدی این پروژه در پایان سال ۹۷ و هزینه برآوردی ۴۰۲ میلیارد تومانی برای تکمیل این پروژه (بیش از ۷۷ درصد منابع مالی برای تکمیل تمام پروژهها)، برای تولید سالانه ۲ میلیون تن آهن اسفنجی و 1.5 میلیون تن شمش فولادی در کنار پروژه پیشنیاز واحد برق ۶۰۰ مگاواتی بوتیای کرمان، مهمترین اولویت شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه در سال ۹۸ خواهد بود که اگر مطابق برنامهها تا پایان دی ۹۸ به اتمام برسد، بدون شک امسال سال شکوفایی و تغییر ابعاد «میدکو» در بازار سهام نیز خواهد بود.