به گزارش میمتالز، فلزات اساسی از همپوشانی بالایی با اقتصاد کشورهای صنعتی برخوردار بوده و لذا، روند قیمت آنها نیز بر همین اساس تعیین میشود. در حقیقت، میزان تقاضای کشورهای صنعتی برای این دسته از فلزات، مهمترین فاکتور در تعیین روند قیمت آنها به حساب میآید.
در میان کشورهای صنعتی نیز چینیها طی سالهای اخیر بالاترین میزان تأثیرگذاری بر روند فلزات اساسی را به نام خود ثبت کردهاند و بر همین اساس، بازار به هرگونه آمار اقتصادی مربوط به چین در لحظه واکنش نشان میدهد.
آهن به عنوان ماده اصلی تشکیلدهنده فولاد به حساب آمده و بر همین اساس، میزان تقاضا برای سنگ آهن نیز کاملاً به میزان تقاضای برای فولاد در صنایع مختلف بستگی دارد.
اما اخبار رسیده و تحلیل بازار جهانی سنگ آهن حاکی از ان است که ماههای پیش روی تولیدکنندگان سنگ آهن در کشور متأسفانه علاوه بر فرصتهای از دست رفته به دلیل ناترازیهای انرژی، در ادامه با بازارهایی خراب جهانی نیز رووبرو خواهند شد.
چین نیز از این قائده مستثنی نبوده و میزان تقاضای فولاد تولیدی در این کشور کاملاً به حال خوش یا ناخوشی شرکتهای تولیدی صنعتی بستگی دارد. کاهش پیوسته رشد اقتصادی چین طی ماههای گذشته، نه تنها میزان تولید فولاد در این کشور را کاهش داده، بلکه روند زیان ده قیمت آهن سرمایهگذاران را نیز از این بازار دور کرده است.
همین امر سبب شده تا تنها در روز پنجشنبه هفته جاری، با اصلاح ۱.۷۹ درصدی قیمت در بورس فلزات دالیان مواجه شده و قیمت هر تن سنگ آهن در قراردادهای آتی تحویل ماه میبه رقم ۹۹.۶۰ دلار کاهش یافت. بر اساس دادههای وب سایت مشهور «مای استیل»، این رقم پایینترین قیمت برای سنگ آهن از ماه سپتامبر سال جاری به این سو به حساب آمده و به نظر میرسد در صورت ادامه وضعیت اقتصادی چین به حالت فعلی، میبایست شاهد کاهش بیشتر قیمت سنگ آهن طی ماههای آتی باشیم.
نکته دیگر اینکه میزان سود شرکتهای تولید فولاد در چین به نسبت سال گذشته حدود ۸۳ درصد کاهش یافته و به رقم ۷.۸۶ میلیارد یوآن طی ۱۱ ماه گذشته رسیده است. چنین نمایی از بازار آهن، نهایتاً منجر به فرار سرمایهگذاران از این بازار شده که بخش مهمی از ضعف قیمت نیز ناشی از همین مساله مهم است.
همانطور که میدانیم، بخش عمدهای نیاز چین به سنگ آهن را کشور استرالیا تأمین میکند. به نوشته وب سایت هلنیک شیپینگ نیوز، طی ماههای ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۴، حدود ۸۴ درصد از نیاز شرکتهای فولادسازی چین به سنگ آهن از طریق استرالیا تأمین شده که همین امر، آخرین وضعیت اقتصادی چین را به یکی از مهمترین فاکتورها در تعیین روند تجارت خارجی استرالیا تبدیل میکند.
بر همین اساس، نشریه وست استرالیا، با انتشار گزارشی در روز جمعه ۲۷ دسامبر، به پیشبینی چهار بانک بزرگ استرالیا در خصوص بازار آهن در سال ۲۰۲۵ پرداخت.
بر اساس این گزارش، سنگ آهن بیش از نیمی از سال ۲۰۲۴ را با قیمت زیر ۱۰۰ دلار پشت سر گذاشته که به وضوح، نشانگر اوضاع وخیم این بازار در سال جاری میلادی است. این در حالیست که معدن بزرگ «سیمندو» در کشور گینه که از بزرگترین معادن کشف شده آهن در جهان به حساب میآید، عرضه سنگ آهن خود به بازارهای جهانی را از اواخر سال ۲۰۲۵ آغاز کرده و ریوتینتو نیز سهم خود از این معدن را از اوایل ۲۰۲۶ به بازارهای جهانی عرضه و صادر خواهد کرد. به اعتقاد بانک همکاریهای استرالیا، معدن سیمندو از سال ۲۰۲۶ یا ۲۰۲۷، بخش قابل توجهی از نیاز بازارهای جهانی به سنگ آهن را تأمین خواهد کرد که این میزان چشمگیر از عرضه سنگ آهن در کنار اقتصاد در حال رکود چین، میتواند قیمت آن در سال ۲۰۲۵ را تا محدوده ۸۰ دلار در هر تن کاهش دهد. بانک ملی استرالیا (NAB) نیز تحلیلی مشابه برای بازار آهن در سال ۲۰۲۵ ارائه کرده و معتقد است قیمت هر تن سنگ آهن تا ۸۷ دلار کاهش خواهد یافت.
اما بانک مشهور ANZ استرالیا، تحلیل بدبینانهتر از شرکای دیگر خود داشته و معتقد است که وضعیت اقتصادی چین و کاهش تقاضا برای سنگ آهن از یک سو و افزایش چشمگیر تولید و عرضه جهانی از سوی دیگر، میتواند قیمت این سنگ معدنی را تا کانال ۶۰ دلار در سال ۲۰۲۵ کاهش دهد.