تاریخ: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۲:۵۸
بازدید: ۲۹۴
کد خبر: ۳۶۳۳۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

زمینه برای ورود سرمایه‌گذاران و سهامداران خارجی مهیا شود

می متالز - معدن، قدرت و ارزش‌افزوده‌ای دارد که می‌تواند به رشد تولید ناخالص داخلی کشور کمک کند.
زمینه برای ورود سرمایه‌گذاران و سهامداران خارجی مهیا شود

به گزارش می متالز، یکی از مهم‌ترین پایه‌های اقتصاد هر کشوری، منابع معدنی و ذخایر است. از آنجایی که خیلی از تولیدات با مواد معدنی در ارتباط هستند، اهمیت صنایع معدنی حیاتی است. بخش معدن و صنایع معدنی به‌عنوان پیشران اقتصاد یک کشور شناخته می‌شود که با متحول‌شدن آن، سایر بخش‌های صنعتی و اقتصادی کشور نیز می‌تواند تغییرات خوبی را تجربه کند. بخش معدن در بازار جهانی نیز نقش مهمی دارد. رقابت در بازار بین‌المللی و وجود ریسک بالا در عملیات معدنی، موجب شده است تا بخش‌های مختلف فرصت‌های سرمایه‌گذاری را ارزیابی کنند. درباره جایگاه بخش معدن در اقتصاد کشور و اینکه تاکنون چه اقداماتی از سوی شرکت‌های معدنی انجام‌ شده است با فعالان این حوزه گفت‌وگو کردیم.

 

 چادرملو؛ پیشگام در تکمیل زنجیره تولید

هادی بشیرراد، رئیس دفتر بودجه و گزارش‌های شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به پیشگام بودن این شرکت در زنجیره تولید، اشاره کرد و گفت: شرکت معدنی و صنعتی چادرملو جزو نخستین شرکت‌هایی است که زنجیره تولید مشخص و شفافی را از مرحله استخراج سنگ‌آهن تا مرحله تولید محصول فولاد اجرا کرده است.
بشیرراد به فعالیت‌های شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از ابتدا تا امروز اشاره کرد و گفت: وقتی این شرکت شروع به کار کرد، دست به تجهیز معدن سنگ‌آهن و ساخت ۳ کارخانه فرآوری برای تولید کنسانتره و سنگ‌آهن با عیار بیش از ۶۷.۵ درصد برای کارخانه‌های فولادسازی کشور زد که به روش احیای مستقیم مصرف‌کننده کنسانتره سنگ آهن و به‌صورت گندله هستند، طرح‌های توسعه خطوط ۴ و ۵ نیز پیاده شده است.
او ادامه داد: این شرکت موفق شده است ۱۰.۵ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن که حدود ۴۰درصد بالاتر از ظرفیت اسمی ۵ خط کارخانه (۷.۵ میلیون تن) است، تولید کند. چادرملو برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر نیز اقدام به ساخت یک کارخانه گندله‌سازی به ظرفیت ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تن و طرح توسعه تا ۴ میلیون تن کرده است.
بشیرراد با اشاره به اقدامات دیگر این مجموعه گفت: گام دیگر اجرایی برای شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، ایجاد یک واحد کارخانه فولاد به ظرفیت ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تن و یک کارخانه احیای مستقیم تولید آهن اسفنجی برای مصرف در کارخانه فولاد به ظرفیت ۱ میلیون و ۵۵۰ هزار تن است که هر دو راه‌اندازی شده‌اند و بهره‌برداری از آنها آغاز شده است.
رئیس دفتر بودجه و گزارش‌های شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در ادامه به اهمیت بورس برای این شرکت، اشاره و اظهار کرد: چادرملو ابتدا در سال ۱۳۷۱ با مشارکت شرکت ملی فولاد ایران با ۵۱ درصد سهم و بانک سپه با ۴۹ درصد سهم تشکیل شد. سرمایه اولیه آن در ابتدا ۱۰ میلیون ریال بود که درحال‌حاضر به رقمی حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال رسیده است. او ادامه داد: پس از آنکه در سال ۱۳۷۶ سهم دولت کاهش یافت و به زیر ۵۰ درصد رسید، شخصیت حقوقی شرکت تغییر کرد و خصوصی شد. وقتی خصوصی شدیم بهترین زمان برای ورود ما به بورس بود. به این ترتیب شرکت معدنی و صنعتی تبدیل به سهامی عام شد و در سال ۱۳۸۲سهام آن در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
او درباره فواید بورس برای این شرکت و شرکت‌ها و کارخانه‌های معدنی نیز سخن گفت و بیان کرد: بورس برای ما فواید زیادی داشته است که می‌توان به سهامی عام بودن، خرید سهام از سوی مردم و اجرای طرح‌های توسعه‌ای اشاره کرد. به‌تدریج شرکت ما و شرکت‌های دیگر می‌توانند با افزایش سرمایه (آورده سهامداران) سرمایه خود را افزایش دهند و طرح‌های توسعه‌ای جدید خود را اجرا کنند.
بشیرراد درباره اقدامات و طرح‌های زیربنایی این شرکت درسطح استان یزد نیز گفت: ساخت ۱۲۰ کیلومتر جاده آسفالت درجه ‌یک از دوراهی ساغند تا چادرملو و بهاباد، ساخت ۱۸۵ کیلومتر تاسیسات برق‌رسانی از یزد تا مجتمع معدنی چادرملو، ساخت ۲۰۰ کیلومتر راه‌آهن از اردکان به مجتمع معدنی چادرملو، ساخت نیروگاه به ظرفیت ۵۰۰ مگاوات که در شبکه سراسری کشور قرار گرفته و مورداستفاده عموم مردم استان است و همچنین ساخت تصفیه‌خانه فاضلاب شهرستان اردکان، تامین آب مجتمع صنعتی چادرملو و ایجاد اشتغال در استان به بیش از ۷ هزار نفر کارکنان مستقیم و ۴۲ هزار نفر کارکنان غیرمستقیم، ازجمله توانمندی‌های این مجموعه است.
رئیس دفتر بودجه و گزارش‌های چادرملو همچنین درباره طرح انتقال آب از خلیج‌فارس به استان‌های کرمان و یزد گفت: شرکت تامین و انتقال آب خلیج‌فارس با مشارکت شرکت‌های معدنی و صنعتی گل‌گهر، صنایع مس ایران و چادرملو تاسیس ‌شده است. برای این طرح، مراحلی ازجمله ساخت تصفیه‌خانه (آب‌شیرین‌کن) در بندرعباس، ساخت ۳ فاز از بندرعباس به مجتمع معدنی و صنعتی گل‌گهر و خط شماره ۲ از گل‌گهر به صنایع مس سرچشمه و ازآنجا به مجتمع صنعتی چادرملو در اردکان یزد و یک خط فرعی به مجتمع معدنی چادرملو پیش‌بینی ‌شده است.
رئیس دفتر بودجه و گزارش‌های شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، هدف اجرای این طرح را نمک‌زدایی آب دریا (شیرین‌سازی)، تامین نیازها و مصارف آب استان‌های هرمزگان، کرمان و یزد و مجتمع‌های تولیدی در حال بهره‌برداری و طرح‌های توسعه آنها عنوان کرد.

 

نقش سهامدار خارجی باید افزایش پیدا کند

 امیر غلامی، مدیر امور سهام و بورس شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز درباره اهمیت ورود به بورس و فعالیت شرکت‌ها در این زمینه گفت: وارد شدن به بورس موجب سود بردن سهامداران، شفاف‌سازی در اقتصاد، ساخت‌وساز شرکت‌ها با توجه به اینکه تبدیل به شرکت‌های سهامی عام می‌شوند، نظم در اطلاعات، گزارش‌ها و معافیت‌های مالیاتی می‌شود. او با بیان اینکه نقش سهامداران در رونق اقتصادی کلیدی است، اظهار کرد: چادرملو حدود ۲۰ هزار سهامدار دارد که برای آنها امکاناتی فراهم می‌شود و به‌وسیله کارگزاری‌ها و تاثیر سازمان بورس نقش‌آفرینی می‌کنند.
 غلامی در پاسخ به این پرسش که به‌عنوان یک شرکت معدنی و صنعتی چه انتظاری از دولت دارید، بیان کرد: دولت را همه ما تشکیل می‌دهیم و نمی‌توان یک‌گوشه ایستاد تا دولت همه کارها را به‌تنهایی انجام دهد و تمام خواسته‌های‌مان را از آن توقع داشته باشیم. باور دارم دولت تمام تلاشش را انجام داده و می‌دهد. ما هم اگر وظیفه خود را به‌خوبی انجام دهیم، مسیر را هموارتر کرده‌ایم. او در ادامه تاکید کرد: البته ما در حوزه صنعت و معدن، از دولت خواهان تسهیلات و وام بیشتر هستیم. یک مسئله دیگر موضوع زیست‌محیطی است. ما برای دریافت مجوز محیط‌زیستی مشکلاتی داریم اما تمام اصول آن را رعایت می‌کنیم.
مدیر امور سهام و بورس شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در پاسخ به این پرسش که سال جدید را چگونه می‌بینید، بیان کرد: نقش سهامدار خارجی باید افزایش پیدا کند که برای این مهم و برای اینکه بتوانند در ایران سرمایه‌گذاری کنند، به مهم‌ترین مسئله یعنی امنیت نیاز دارند. در واقع سهامدار و سرمایه‌گذار خارجی جایی سرمایه‌گذاری می‌کند که آنجا احساس آرامش کند. ضمن اینکه آنها به درصد سود قابل‌توجهی هم‌فکر می‌کنند و درنهایت به این نتیجه می‌رسند که سود به‌دست آمده در ایران چندان قابل‌توجه نیست.
او در ادامه، به شاخص‌های امنیت اشاره کرد و گفت: نرخ تورم و درصد سود موارد مهمی هستند که سرمایه‌گذاران خارجی به آن توجه می‌کنند. یک سرمایه‌گذار به این فکر می‌کند که آیا می‌تواند ۴ سال آینده اصل پول خود را برداشت کند یا خیر.
غلامی در پایان اظهار کرد: امیدواریم که امسال مشکلات حل‌ شوند و مسائل رو به بهبود بروند اما امید به‌تنهایی کافی نیست. متاسفانه مشکلات ما پس از برجام افزایش یافته است. از نظر شرایطی که در منطقه وجود دارد نیز با مسائلی روبه‌رو هستیم. انتظار ما این است که با بازسازی عراق و سوریه بتوانیم در این کشورها نفوذ کرده و شرکت‌های خود را در آنجا مستقر کنیم تا به رونق تولیدات داخلی کشور کمک کنیم. بنابراین امیدواریم که شرایط منطقه بهبود یابد و ما هم در رونق اقتصادی آن تاثیر بسیار داشته باشیم.

عناوین برگزیده