تاریخ: ۰۸ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۵۵
بازدید: ۹۳
کد خبر: ۳۶۳۴۰۰
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
کاهش تقاضا برای خودرو‌های برقی، فلزات را ارزان کرد؛

ریزش ارزش لیتیوم در بازار جهانی

ریزش ارزش لیتیوم در بازار جهانی
‌می‌متالز - پس از سال‌ها رشد سرسام‏‏‌آور صنعت خودرو‌های الکتریکی، در سال ۲۰۲۴ این صنعت با کاهش فروش مواجه شد و در نتیجه تقاضای جهانی برای لیتیوم و دیگر فلزات سازنده باتری خودرو‌های الکتریکی کم‏‏‌رنگ شد؛ به‌طوری که قیمت لیتیوم در روز ۲۶ دسامبر به کمترین سطح خود طی یک‌ماه اخیر رسید. کربنات‌ لیتیوم در روز ۲۶ دسامبر کمتر از ۷۶‌ هزار یوآن به‌ازای هر تن معامله شد که پایین‏‏‌ترین قیمت در یک‌ ماه اخیر به حساب می‏‏‌آید و در سال‌ جاری بیش از ۲۰‌ درصد افت را به ثبت رساند، چرا که انتظار می‌رود سطح تولید بالا برای حفظ مازاد عرضه طولانی‏‏‌مدت در بازار جهانی ادامه داشته باشد.

ریزش ارزش لیتیوم در بازار جهانی

به گزارش می‌متالز، به‌رغم کاهش شدید خرید خودرو‌های الکتریکی چین در دوسال گذشته، معدنچیان لیتیوم برای حفظ سهم بازار و روابط تجاری با دولت‌ها و تولیدکنندگان باتری، از تعطیلی فعالیت خودداری می‌کنند. در نتیجه، عرضه فلزات سازنده باتری اشباع خود را حفظ کردند و قیمت‌های درخواستی همچنان به کاهش خود ادامه دادند.

عرضه در خارج از چین نیز بالاتر بود، چراکه امید به تعادل نهایی تولیدکنندگان را به سمت جست‌وجوی پروژه‌های جدید در شیلی سوق داد که نشان می‌دهد تولید آن در دهه آینده دوبرابر خواهد شد.

در شرایطی که سرعت فروش خودرو‌های برقی نسبت به چند سال گذشته با کاهش مواجه شده است، قیمت فلزاتی همچون لیتیوم، نیکل و کبالت نیز روند کاهشی را در پیش گرفت. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شد بازار جهانی خودرو‌های برقی، ازجمله خودرو‌های پلاگین و هیبریدی معمولی، سال ۲۰۲۴ باید از ۲۰میلیون دستگاه عبور کند. ظرفیت باتری به‌کار گرفته‌شده در ساخت این نوع خودرو‌ها که نشانگر خوبی برای میزان تقاضای فلزات تشکیل دهنده باتری است نیز کاهش یافته است. براساس داده‌های شرکت تحقیقاتی زنجیره تامین EV مستقر در تورنتو، در مجموع، ۶۷۴.۶گیگاوات ساعت باتری تازه از ژانویه تا ماه اوت به جاده‌های جهان وارد شد.

افزایش ۱۷ درصدی ظرفیت باتری‌های ترکیبی

برقی‌شدن سریع پارکینگ جهانی به‌رغم چرخش محسوس به سمت خودرو‌های هیبریدی که ذاتا باتری‌های کوچک‌تری دارند و بنابراین حاوی فلز هستند، رخ می‌دهد. ظرفیت باتری ترکیبی وسایل نقلیه هیبریدی پلاگین که برای اولین بار در سال‌جاری به جاده‌ها هدایت شدند، ۷۱‌ درصد در مقایسه با سرعت آرام‌تر برای خودرو‌های سواری تمام‌برقی (۱۷‌ درصد) افزایش یافته است.

در همان زمان میانگین وزنی ظرفیت باتری پلاگین‌ها (PHEVs) نیز در حال افزایش است و امسال با ۱۲‌ درصد افزایش به ۲۳ کیلووات ساعت رسیده است که بیش از یک‌سوم متوسط خودرو‌های تمام‌الکتریکی است.

زیرمجموعه‌ای از PHEV، خودرو‌های برقی با برد وسیع

(EREV) که در آن موتور احتراقی فقط به‌عنوان شارژر باتری عمل می‌کند، حتی کاربران بزرگ‌تری از فلز نصب‌شده هستند. EREV‌ها به‌طور متوسط ۳۹ کیلووات ساعت ظرفیت باتری دارند که بیشتر از اکثر خودرو‌های کوچک است. ظرفیت باتری EREV و فروش آن در سال ۲۰۲۴ بیش از دوبرابر شد و اگر بازار PHEV نبود، ممکن است شدت بیشتری داشته باشد.

با این حال، برای معدنچیانی که صنعت باتری خودرو‌های الکتریکی را تامین می‌کنند، اخبار منفی باقی مانده است. آخرین داده‌های ردیابی فروش، ظرفیت باتری و مواد شیمیایی در بیش از ۱۱۰کشور به همراه قیمت‌های ماهانه، میانگین وزنی ارزش دلاری لیتیوم، نیکل، کبالت، منگنز و گرافیت نشان می‌دهد که قیمت این فلزات موجود در باتری‌های یک خودروی برقی متوسط، مسیر نزولی خود را ادامه می‌دهد.

با کاهش بیشتر قیمت‌های گرافیت طبیعی و مصنوعی، کربنات‌لیتیوم و هیدروکسید، نیکل، کبالت و سولفات منگنز، صورت‌حساب مواد خام برای خودرو‌های الکتریکی متوسط اکنون به ۵۱۰دلار در مقایسه با ۹۱۸دلار در اکتبر ۲۰۲۳ و اوج ماهانه (بیش از ۱۹۰۰دلار) کاهش یافته است.

ادامه روند نزولی ارزش لیتیوم

روند نزولی توسط لیتیوم هدایت می‌شود که ارزش آن در هر EV برای ۱۰ماه اول سال ۷۴‌ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته و به ۲۷۶دلار رسیده است. در ماه اکتبر، آخرین ماه با داده‌های دقیق، ارزش لیتیوم نصب‌شده به پایین‌ترین سطح خود یعنی ۲۱۲ دلار رسید.

در ژانویه سال ۲۰۲۳، این رقم به ازای هر EV متوسط ۱۴۴۴دلار بود. کبالت با قیمتی کمتر از ۴۲دلار، ۳۴‌ درصد کمتر از ارزشی است که در اکتبر ۲۰۲۳ داشت. پس از شروع قوی سال، منگنز اکنون در فضای مواد خام باتری نیز تسلیم شده است و به طور متوسط کمی بیش از ۷دلار برای هر باتری EV است. برای مواد آند، بارگذاری و مقادیر گرافیت در کمتر از ۲۶دلار برای هر EV متوسط ثابت بوده است، اما میانگین برای سال ۲۰۲۴ تاکنون ۱۳ درصد کمتر از سال ۲۰۲۳ است.

ارزش نیکل در باتری‌های متوسط خودرو‌های الکتریکی ۲۵‌ درصد کاهش یافته است، چراکه باتری‌های LFP همچنان سهم بازار جهانی را به خود اختصاص می‌دهند. باتری‌های LFP ۴۴‌ درصد از کل ظرفیت جهانی را برحسب گیگاوات ساعت در ماه اکتبر با وجود ساخت کند کارخانه‌های باتری LFP در خارج از چین، تشکیل می‌دهند.

این در مقایسه با سهم ۳۳ درصدی در ماه مشابه سال گذشته است که بیش از خنثی کردن روند طولانی‌مدت به سمت کاتد‌های با نیکل بالا و محبوبیت فزاینده باتری‌های NCM برای PHEV است که در آن چگالی انرژی کاتد‌های مبتنی بر نیکل منطقی‌تر است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده