تاریخ: ۱۶ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۲:۰۹
بازدید: ۵۱
کد خبر: ۳۶۴۲۶۵
سرویس خبر : آهن و فولاد

توقف معامله بزرگ فولادی ژاپن و آمریکا/ بایدن جلوی تصاحب شرکت فولاد ایالات متحده توسط نیپون ژاپن را گرفت

توقف معامله بزرگ فولادی ژاپن و آمریکا/ بایدن جلوی تصاحب شرکت فولاد ایالات متحده توسط نیپون ژاپن را گرفت
‌می‌متالز - جو بایدن خرید پیشنهادی ۱۴.۹ میلیارد دلاری شرکت فولاد نیپون از شرکت فولاد ایالات متحده را به دلیل نگرانی‌های امنیت ملی متوقف کرد.

به گزارش می‌متالز، جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز جمعه خرید پیشنهادی ۱۴.۹ میلیارد دلاری شرکت فولاد نیپون از شرکت فولاد ایالات متحده را به دلیل نگرانی‌های امنیت ملی متوقف کرد و ضربه‌ای جدی به این طرح جنجالی وارد کرد که پس از یک سال بررسی مطرح شده بود.

به گزارش تجارت‌نیوز و به نقل از فولادنیوز، این معامله در دسامبر ۲۰۲۳ اعلام شد و تقریباً بلافاصله با مخالفت‌هایی از سراسر طیف سیاسی، پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری ۵ نوامبر ایالات متحده مواجه شد. هر دو نامزد وقت، دونالد ترامپ و جو بایدن، قول داده بودند که از خرید این شرکت آمریکایی برجسته که اولین شرکتی بود که ارزش آن بیش از ۱ میلیارد دلار برآورد شده بود، جلوگیری کنند. فولاد ایالات متحده که زمانی بیشتر تولید فولاد کشور را در اختیار داشت، اکنون سومین تولیدکننده بزرگ فولاد در ایالات متحده و بیست‌وچهارمین تولیدکننده بزرگ در جهان است.

به گزارش رویترز، بایدن گفت: «یک صنعت فولاد داخلی که تحت مالکیت و مدیریت داخلی باشد، یک اولویت ضروری امنیت ملی محسوب می‌شود و برای زنجیره‌های تأمین مقاوم حیاتی است. بدون تولید داخلی فولاد و کارگران فولاد داخلی، کشور ما ضعیف‌تر و کم‌امنیت‌تر خواهد بود.»

نیپون، چهارمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان، برای دستیابی به این معامله حق بیمه سنگینی پرداخت کرده بود و امتیازاتی نیز ارائه داد، از جمله پیشنهاد آخر برای اعطای حق وتو به دولت ایالات متحده در تغییرات تولید، اما نتیجه‌ای نداشت.

در بیانیه‌ای، شرکت فولاد نیپون و فولاد ایالات متحده تصمیم بایدن را محکوم کرده و آن را «نقض آشکار فرایند قانونی» و اقدامی سیاسی دانستند و اعلام کردند که «همه اقدامات مناسب» را برای دفاع از حقوق قانونی خود انجام خواهند داد.

شرکت فولاد ایالات متحده که مقر آن در پیتسبورگ است، هشدار داده بود که بدون این معامله، هزاران شغل در معرض خطر قرار خواهند گرفت.

دیوید بورت، مدیرعامل فولاد ایالات متحده، اواخر روز جمعه گفت که این شرکت قصد دارد با تصمیم بایدن مبارزه کند و آن را «شرم‌آور و فاسد» توصیف کرد. او افزود که رئیس‌جمهور به ژاپن توهین کرده و همچنین از ملاقات با شرکت فولاد ایالات متحده برای شنیدن نقطه‌نظر آنها خودداری کرده است.

وی افزود: «رهبران حزب کمونیست چین در پکن از خوشحالی در خیابان‌ها می‌رقصند.»

اتحادیه کارگران فولاد ایالات متحده که از ابتدا با این ادغام مخالف بود، تصمیم بایدن را ستود. دیوید مک‌کال، رئیس این اتحادیه، گفت که اتحادیه «هیچ شکی ندارد که این تصمیم به نفع اعضای ما و امنیت ملی ما است.»

جان کربی، سخنگوی کاخ سفید، از این تصمیم دفاع کرد و گفت: «این موضوع به ژاپن مربوط نیست؛ بلکه به تولید فولاد در ایالات متحده و حفظ یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فولاد به عنوان شرکتی متعلق به ایالات متحده مربوط است.»

شرکت فولاد نیپون پیش از این تهدید به اقدام قانونی در صورت مسدود شدن این معامله کرده بود. وکلا گفته‌اند که ادعای فولاد نیپون برای طرح چالش حقوقی علیه دولت ایالات متحده کار دشواری خواهد بود.

کمیته سرمایه‌گذاری خارجی در ایالات متحده ماه‌ها این معامله را از نظر ریسک‌های امنیت ملی بررسی کرد، اما پس از ناتوانی در رسیدن به توافق، تصمیم‌گیری را در دسامبر به بایدن ارجاع داد.

واکنش‌ها و اثرات تصمیم بایدن

هنوز مشخص نیست که آیا خریدار دیگری برای فولاد ایالات متحده پیدا خواهد شد یا خیر. این شرکت طی نه فصل متوالی با کاهش سود مواجه بوده است که ناشی از رکود جهانی در صنعت فولاد است. شرکت کلیولند-کلیفز مستقر در ایالات متحده که پیش‌تر برای خرید فولاد ایالات متحده پیشنهاد داده بود، با کاهش ارزش سهام خود مواجه شده، به‌طوری‌که ارزش بازار آن اکنون کمتر از فولاد ایالات متحده است. سهام فولاد ایالات متحده در بورس نیویورک با کاهش ۶.۵ درصدی به قیمت ۳۰.۴۷ دلار بسته شد.

این در حالی بود که سخنگوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، که او نیز وعده داده بود این معامله را متوقف کند، بلافاصله اظهار نظری نکرد.

واکنش ژاپن

یوژی موتو، وزیر صنعت و تجارت ژاپن، با ابراز ناامیدی از تصمیم بایدن، آن را هم دشوار برای درک و هم تأسف‌بار خواند. وی در بیانیه‌ای گفت: «نگرانی‌های شدیدی از سوی محافل اقتصادی هر دو کشور، به‌ویژه از سوی صنعت ژاپن، در مورد آینده سرمایه‌گذاری‌ها میان ژاپن و ایالات متحده وجود دارد، و دولت ژاپن چاره‌ای جز برخورد جدی با این موضوع ندارد.»

ژاپن یکی از متحدان کلیدی ایالات متحده در منطقه موسوم به «هند-آرام» است، جایی که رشد اقتصادی و نظامی چین و تهدیدات کره شمالی باعث نگرانی‌هایی در واشنگتن شده است. در نوامبر گذشته، شینزو آبه، نخست‌وزیر وقت ژاپن، از بایدن خواسته بود این ادغام را تأیید کند تا از خدشه‌دار شدن تلاش‌ها برای بهبود روابط اقتصادی جلوگیری کند.

فولاد ایالات متحده و فولاد نیپون تلاش کرده بودند نگرانی‌ها در مورد این ادغام را کاهش دهند. فولاد نیپون پیشنهاد کرده بود دفتر مرکزی خود را به پیتسبورگ منتقل کند و تضمین داده بود که به تمام توافقات موجود میان فولاد ایالات متحده و اتحادیه کارگران فولاد احترام بگذارد.

یک منبع آگاه هفته گذشته گفت که فولاد نیپون همچنین پیشنهاد داده بود به‌عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای جلب رضایت بایدن حق وتو برای دولت ایالات متحده در هرگونه کاهش ظرفیت تولید فولاد ایالات متحده قائل شود.

فولاد نیپون اکنون با جریمه ۵۶۵ میلیون دلاری به دلیل لغو این معامله مواجه است که این امر احتمالاً باعث بازنگری عمده در استراتژی رشد این شرکت با تمرکز بر بازار‌های خارجی خواهد شد. با خرید فولاد ایالات متحده، فولاد نیپون قصد داشت ظرفیت تولید جهانی خود را از ۶۵ میلیون تن به ۸۵ میلیون تن در سال افزایش دهد و به هدف بلندمدت ۱۰۰ میلیون تن نزدیک شود.

چستر اسپات، استاد مالی در دانشگاه کارنگی ملون پیتسبورگ، گفت: «معامله نیپون می‌توانست رقابت‌پذیری بیشتری در صنعت فولاد داخلی ایجاد کند. این معامله می‌توانست مزیتی رقابتی ایجاد کند و باید آن را تشویق می‌کردیم.»

واکنش‌های سیاسی

دموکرات‌های کنگره از تصمیم بایدن حمایت کردند. سناتور شرود براون گفت این معامله «تهدیدی آشکار برای امنیت ملی و اقتصادی آمریکا و توانایی ما در اجرای قوانین تجاری‌مان بود.».

اما در سوی مقابل جیسون فورمن، مشاور اقتصادی سابق باراک اوباما، گفت ادعای بایدن مبنی بر اینکه سرمایه‌گذاری ژاپن در یک شرکت فولاد آمریکایی تهدیدی برای امنیت ملی است، «واکنشی ضعیف و تسلیم در برابر منافع خاص است که آمریکا را کمتر امن و کمتر موفق می‌کند. متأسفم که او به متحدان ما خیانت و از قانون سوءاستفاده می‌کند.»

منبع: تجارت نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده