تاریخ: ۱۷ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۲:۴۵
بازدید: ۱۳۰
کد خبر: ۳۶۴۲۸۶
سرویس خبر : انرژی

عوامل کلیدی تأثیرگذار بر بازار نفت در سال ۲۰۲۵

عوامل کلیدی تأثیرگذار بر بازار نفت در سال ۲۰۲۵
‌می‌متالز - بازار جهانی نفت خام سال ۲۰۲۴ را با قیمتی به پایان برد که آغاز کرده بود. نفت سبک آمریکا با وجود نوسان‌های مداوم و ثبت رقم ۸۷ دلار، سال گذشته را در کانال ۷۱ دلار تمام کرد.

به گزارش می‌متالز، در سال ۲۰۲۴ بازار نفت با نگرانی‌های دائمی معامله‌گران نسبت به تقاضای چین و ریسک‌های مرتبط با عرضه مواجه بود. در این سال، قیمت دو نوع نفت اصلی، یعنی برنت و وست تگزاس اینترمدیت، نوسانات زیادی را تجربه کرد.

نفت سبک آمریکا سال ۲۰۲۴ را با قیمتی اندکی بالاتر از ۷۰ دلار آغاز کرد و در نهایت با چند سنت کاهش به پایان رساند. قیمت نفت برنت نیز از حدود ۷۷ دلار شروع شد و به کمتر از ۷۵ دلار وارد سال جدید گردید. این ثبات غیرطبیعی در قیمت نفت خام عمدتا ناشی از توجه بیش از حد به وضعیت چین بوده است، به طوری که در تمامی گزارش‌های نفتی سال گذشته، داده‌های اقتصادی و میزان واردات چین به عنوان آمار‌های کلیدی مطرح شده بود. به نظر می‌رسد این روند در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه یابد.

یش‌بینی‌ها نشان‌دهنده رشد تقاضای بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام جهان هستند. شرکت دولتی نفت چین، سی‌ان‌پی‌سی، اعلام کرده که انتظار دارد تقاضای نفت چین در سال ۲۰۲۵ به اوج خود برسد و این روند تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد. همچنین سینوپک، دیگر غول نفتی چین، در گزارشی پیش‌بینی کرده است که تقاضای نفت چین در سال ۲۰۲۷ رکوردشکنی خواهد کرد و به ۱۶ میلیون بشکه در روز یا در مجموع ۸۰۰ میلیون تن خواهد رسید. سینوپک همچنین پیش‌بینی کرده که تقاضای نفت چین بین سال‌های ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰ به اوج خود خواهد رسید. حجم تقاضای نفت خام چین در سال ۲۰۲۵ معادل ۷۵۰ میلیون تن برآورد شده است.

بنابراین، نگرانی‌های نسبت به میزان تقاضای نفت چین به عنوان یکی از عوامل افت قیمت این کالا در سال گذشته مطرح بوده‌اند و احتمال دارد این وضعیت در سال جاری نیز ادامه یابد، مگر اینکه اقدامات مالی پکن به افزایش رشد اقتصادی و تقاضای نفت این کشور منجر شود. کواسار الیسوندیا، تحلیلگر امور نفتی «پپراستون»، اظهار داشت که آرامش ظاهری در بازار نفت ناشی از تعامل پیچیده عوامل کلان‌اقتصادی است که می‌تواند در هر لحظه باعث جهش‌های بزرگی شود. او افزود که در حال حاضر داده‌های اقتصادی کلان و تصمیمات آتی اوپک پلاس که می‌توانند مسیر حرکت بازار نفت را در ماه‌های پیش‌رو تعیین کنند، به شدت مورد توجه قرار دارند.

همچنین نباید هند را نادیده گرفت. کانگ وو، مدیر بخش تحقیقات نفتی موسسه SPGCI، در این خصوص بیان کرد که هند به همراه شرق و جنوب آسیا از عوامل اصلی تعیین‌کننده مسیر حرکت بازار نفت محسوب می‌شود. پیش‌بینی می‌شود که رشد تقاضای نفت هند در سال جاری از رشد تقاضای چین پیشی بگیرد.

در بخش عرضه، تمامی نگاه‌ها معطوف به اوپک پلاس و تولیدکنندگان غیراوپک (آمریکا، کانادا، گویان، برزیل) است. در صورت افزایش عرضه نفت غیراوپکی، احتمال دارد تولیدکنندگان اوپک پلاس برنامه محدودیت عرضه خود را تمدید کنند که این امر می‌تواند به افزایش قیمت‌ها کمک کند.

منبع: بورس نیوز

عناوین برگزیده