به گزارش می متالز، در راستای رفع نیاز برخی از این صنایع، شمشهای آلومینیوم حاصل از ذوب ضایعات از عراق وارد کشور میشد تا بخش قابلتوجهی از این نیاز را تامین کند اما مدتی بود واردات این شمش از عراق ممنوع اعلام شده بود که در نشست مشترکی با حضور فرشاد مقیمی معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت و اعضای سندیکای صنعت آلومینیوم در صدد رفع ممنوعیت واردات شمش حاصل از ذوب قراضه برآمدند.
در این نشست مقیمی اعلام کرد: رفع ممنوعیت واردات شمش حاصل از ذوب قراضه با توجه به ایجاد ارزشافزوده و توسعه صادرات محصولات آلومینیومی در دستور کار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار خواهد گرفت.
در این نشست اعضای سندیکای آلومینیوم با تشریح مشکلات و چالشهای این صنعت خواستار اتخاذ تمهیداتی برای تسریع در تامین مواد اولیه موردنیاز این صنعت و تسهیل مشکلات ارزی شدند.
فرشاد مقیمی در نشست با سندیکای آلومینیوم، تامین مواد اولیه موردنیاز صنایع را یکی از مهمترین اولویتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت برشمرد و گفت: تامین مواد اولیه علاوه بر حفظ و صیانت از تولید در ایجاد ارزشافزوده و حفظ اشتغال موثر بوده و ما با جدیت بر رفع مشکلات واحدهای صنعتی در این حوزه آلومینیوم تمرکز کردهایم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ممنوعیت واردات شمش حاصل از ذوب قراضه و نقش این مواد اولیه در افزایش تولید صنایع وابسته به آلومینیوم و کاهش نرخ تمام شده محصولات آلومینیومی خاطرنشان کرد: تولید آلومینیوم در کشور در شرایط خاصی قرار دارد و تسهیل ورود مواد اولیه موردنیاز این صنعت به شکل شبکهای روی سایر صنایع وابسته به صنعت آلومینیوم بهویژه صنایع لوازم خانگی و خودرو بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
مقیمی اظهارامیدواری کرد که با هماهنگی وزیر صنعت، معدن و تجارت، تامین مواد اولیه موردنیاز این صنعت تسهیل شود و زمینه توسعه این صنعت در شرایط کنونی با اتخاذ تدابیر مناسب فراهم شود.
درباره نشست برگزار شده و تامین مواد اولیه صنایع آلومینیوم، آریا صادقنیت حقیقی، عضو هیاتمدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران اظهار کرد: یکی از مشکلات ما خودتحریمی است که برخی از مدیران ما به آن دچار شدهاند و به جای اینکه در شرایط سخت، تصمیمهای صحیح و بهموقع بگیرند، شرایط سختتری را برای تولیدکنندگان در داخل بهوجود میآورند.
صادقنیت حقیقی توضیح داد: اگر زمانی فلزی در تحریم قرار میگیرد و دشمن اجازه نمیدهد صنعت آلومینیوم در آن کشور رشد کند و خودکفا شود، در مقابل آن مدیران داخلی باید تمام همت خود را صرف این موضوع کنند که جلوی این بنبستها را بگیرند. در این راستا یکی از بیتدبیریهای مسئولان ما در کشور این است که جلوی ورود مواد اولیه را میگیرند.
وی در ادامه درباره شمشهای حاصل از ذوب ضایعات عنوان کرد: به طور عمده شمشهای حاصل از ذوب ضایعات در چند سال گذشته از عراق وارد کشور میشد که در تولید بیلت و آلیاژ مورداستفاده قرار میگرفت؛ این امر نیاز به شمش خالص را کاهش میداد و سبب کاهش هزینهها میشد.
این عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در ادامه بیان کرد: تولیدکنندگان صنایع پاییندست آلومینیوم معتقدند در شرایطی که برای تهیه مواد اولیه با مشکل روبهرو هستند، واردات میتواند به آنها کمک کند و اگر قرار باشد از واردات این شمش جلوگیری شود، خودتحریمی بزرگی بهشمار میرود.
صادقنیت حقیقی ادامه داد: البته آقای مقیمی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت این فاجعه را درک کردند و نشستی که با سندیکا برگزار شد در این راستا بود و قول دادند از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت مانع این امر شوند.
وی در ادامه تاکید کرد: تولید آلومینیوم چه با قراضه چه با شمش خالص، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. در هیچ جای جهان از واردات مواد اولیه برای ایجاد ارزشافزوده و اشتغال جلوگیری نمیکنند به جز کشور ما. امیدواریم جلوی این کجفهمیها گرفته شود.
درباره نیاز به استفاده از شمشهای ذوب شده حاصل از ضایعات، افشین مقتدر، مدیرعامل شرکت آلومینیوم پارس عنوان کرد: شمشی که از قراضه حاصل میشود برای تمام صنایع پاییندست کاربرد ندارد و بیشتر برای صنایع دایکست مورداستفاده قرار میگیرد و صنایع بیکیفیت خودرو از آن استفاده میکنند و نمیتواند جایگزین شمش خالص برای تمامی صنایع پاییندست شود.
از اینرو شمشی که از عراق وارد میشود قابلاستفاده به جای شمش خالص نیست. البته حدود ۱۵ سال است که چنین شمشی از عراق وارد میشود و میتواند در برخی از صنایع مورداستفاده قرار گیرد.
مقتدر در ادامه توضیح داد: آلومینیوم حاصل از شمش ضایعات به آلومینیوم موزائیکی معروف است. همه نوع محصول مانند دروپنجره و... را با هم مخلوط و ذوب میکنند و آنچه بهدست مصرفکننده میرسد، حدود ۱۰درصد عناصر غیر از آلومینیوم دارد که قابل تفکیک نیستند، بنابراین آلیاژی مناسب برای تولید فویل بهشمار نمیآیند.
این شمش برای رادیاتور شوفاژ کاربرد دارد. به عبارت دیگر در تولید کالایی که نیاز به فرمدهی نداشته باشد میتواند کاربرد داشته باشد اما محصولی مانند در نوشابه و... را نمیتوان با آن ساخت و نیاز به آلیاژهای خالص دارند.
وی با اشاره به این موضوع که صنایع پاییندست همچنان با کمبود مواد اولیه روبهرو هستند، عنوان کرد: درحالحاضر بیشتر تولیدکنندگان صنایع پاییندست با کمبود مواد اولیه روبهرو هستند چراکه تنها شرکت ایرالکو همچنان در بورس کالا عرضه میکند و میزان عرضهها در بورس کافی نیست.
مدیرعامل شرکت آلومینیوم پارس با اشاره به ورود شرکتهای جدید در بورس کالا عنوان کرد: اگر آلومینیوم جنوب وارد بورس شود ممکن است، مشکل عرضه حل شود. البته این تامین نیاز داخل نیز به تداوم مواد اولیه بستگی دارد. اگر تامین شود میتوان محصولات با ارزشافزوده بیشتر را نیز صادر کرد. نگرانی ما هماکنون در تهیه پودر آلومینا است. براساس آخرین خبرها با چین قراردادی بسته شده که مس بدهند و پودر آلومینا بگیرند. البته در کل پودر آلومینای موجود پاسخگوی یکسوم نیاز داخل کشور است و باقی آن باید وارد شود.