تاریخ: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۵۰
بازدید: ۳۵۲
کد خبر: ۳۷۶۷۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

سکوت دادستان بسطام در خصوص مدارک ارسالی معدن بوکسیت/ چرا محیط زیست به موضوع تخریب شاهوار ورود نکرد؟

می متالز - رئیس شورای شهر شاهرود درباره شائبه عدم ارسال مدارک تخریب معدن بوکسیت شاهوار به مراجع قضایی توضیحاتی ارائه کرد.
سکوت دادستان بسطام در خصوص مدارک ارسالی معدن بوکسیت/ چرا محیط زیست به موضوع تخریب شاهوار ورود نکرد؟

به گزارش می متالز، حسینعلی سمیعی رئیس شورای شهر شاهرود صبح شنبه در نشست موثران و فعالان زیست محیطی شاهرود با حضور عبدوس مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان سمنان به میزبانی دفتر نماینده شاهرود و میامی در مجلس با بیان اینکه برخی شائبه‌ای را مطرح می‌کنند که نامه نگاری با دستگاه قضا درباره تخریب‌های گسترده در شاهوار صورت نگرفته است، ابراز کرد: بنده حداقل یک بار نامه‌ای پنج صفحه‌ای را در اسفندماه ۹۷ شامل تمام مدارک از تخریب شاهوار برای دادستان بسطام ارسال کردم که متأسفانه وی به این نامه پاسخی نمی‌دهد.

وی با بیان اینکه تخریب‌های وسیع در شاهوار به اثبات رسیده است، افزود: طبق تحقیق مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ذخیره‌گاه آبی شاهوار در شمال شاهرود، ۲۲۰ میلیون متر مکعب است این یعنی آبی به میزان سد کرج هم اکنون در شاهوار در معرض نابودی است آن هم در شهرستانی که آب، یکی از مهمترین دغدغه‌های آن محسوب می‌شود.

رئیس شورای شهر شاهرود با طرح این پرسش که با ادامه فعالیت معدن اگر منابع آبی شاهرود در شاهوار نابود می‌شود شاهد نابودی چه چیز‌هایی خواهیم بود؟ بیان کرد: آزمایش‌های متعددی بر روی منابع آبی در شاهوار آن هم در نقاط مختلفی که جی پی اس دقیق آن‌ها مشخص است، انجام شده که نتایج آن نشان از آلودگی آب شهرستان شاهرود دارد.

سمیعی با بیان اینکه این آزمایش‌ها به معتبرترین مراکز آزمایشگاهی آب و خاک کشور ارسال شده و از نقاط مختلف بالادست معدن و پایین‌دست اخذ شده است، گفت: این آزمایش‌ها نشان می‌دهد که ۲۳۷ میکروگرم در هر لیتر آلومینیوم در آب شاهرود وجود دارد که پنج برابر حد استاندارد است.

وی افزود: تبعات این میزان آلومینیوم در آب شاهرود می‌تواند حوادث و رخداد‌های تلخی، چون زایمان نارس، زایمان کودکان ناقص، زوال عقل و … باشد که اگر این معدن سبب شود فقط و فقط یک مورد تولد نوزاد نارس و یا ناقص الخلقه در شاهرود رخ دهد چه کسی باید پاسخگوی این امر باشد؟

عضو شورای شهر پنجم شاهرود با بیان اینکه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که یک میلیون و ۴۶۰ هزار تن تخریب و یک میلیون و ۶۸۰ هزار تن تل انبار باطله در شاهوار صورت گرفته است، تاکید کرد: البته ما معتقد هستیم که واقعیت این میزان بسیار بیشتر است، اما اگر به همین آمار هم قناعت کنیم مشاهده می‌کنیم که تا چند سال دیگر برابر یک کوه شاهوار فقط نخاله غیر قابل استفاده از شمال شاهرود بر جای می‌ماند که با یک بارش عادی باران به سیلی عظیم بدل می‌شوند.

سمیعی با بیان اینکه تخریب‌های صورت گرفته در شاهوار اساسی هستند، ابراز داشت: در این کوه شاهد هستیم که شیب‌های ۷۰ درصد به سطوح مسطحی بدل شده‌اند که خودرو به راحتی در آن‌ها رفت و آمد می‌کند و معتقدیم که این مسائل هرگز نمی‌توانند مرمت شوند.

وی افزود: هنوز برداشت از معدن بوکسیت علی‌رغم دستورات مبنی بر تعطیلی، صورت می‌گیرد و اگر مدتی هم این برداشت‌ها تعطیل شده بود به واسطه بارندگی و نشست جاده‌های بالادست بوده که البته امیدواریم روزی این امر به سرانجام برسد.

رئیس شورای شهر شاهرود گفت: روزانه ۱۰۰ تریلی از معدن بوکسیت شاهوار سنگ خارج می‌کنند که اگر به طور متوسط هر کدامشان ۲۵ تن بار داشته باشند روزانه دو هزار و ۵۰۰ تن و سالانه دست کم ۶۰۰ هزار تن خاک از شاهوار سنگ و خاک خارج می‌شود و این در حالی است که مجوز اولیه این معدن ۱۸۰ هزار تن و مجوز ثانویه آن ۳۵۰ هزار تن بوده است لذا اگر دست روی دست بگذاریم روزانه دو هزار تن خاک این شهرستان نابود می‌شود.

عضو جامعه پزشکی شهرستان شاهرود نیز در سخنانی کوتاه خواستار بررسی بیشتر تخلفات صورت گرفته در بوکسیت شاهوار شد و گفت: معاونان و کارشناسان محیط زیست استان سمنان طی سنوات گذشته با بازدید‌های صورت داده در معدن به تخریب‌ها اذعان کرده‌اند، اما به نظر می‌رسد این امر شبیه رفع تکلیف بوده و خروجی نداشته است.

امیر احمدی با طرح این پرسش که چرا اداره کل محیط زیست استان سمنان برای بررسی تخریب‌های محیط زیست اقدام به کمک‌گیری از یک کارشناس یا مشاور اجرایی طرح نکرده است، تاکید کرد: با توجه به اینکه سال ۹۸ از سوی رئیس جمهور، سال آزاد سازی منابع طبیعی کشور نامگذاری شده امیدواریم که شاهوار بتواند در این سال نجات یابد.

سید حسن حسینی شاهرودی نیز صبح شنبه در دیدار مؤثران و فعالان زیست محیطی شاهرود با عبدوس مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست استان سمنان به میزبانی دفتر خود در شاهرود بابیان اینکه مردم هنوز پاسخشان را از مسئولان در قبال تخریب‌های معدن بوکسیت در شاهوار نگرفته‌اند و از سوی دیگر ما همچنان قائل به پیگیری از مسئولان هستیم، اما اگر شرایط این‌گونه که است، باشد، ۳۰۰ برگ سند از تخلفات معدن بوکسیت شاهوار را در موقع مقتضی رسانه‌ای خواهم کرد.

وی افزود: از سال ۹۰ تاکنون در معدن بوکسیت شاهوار اقداماتی صورت گرفته که یا از چشم مسئولان ما پوشیده مانده و یا مسئولان چشمانشان را بر روی این امر بسته‌اند که این امر سبب می‌شود تا ما نسبت به گذشتگان خود انتقاد داشته باشیم.

عضو خانه ملت با طرح این پرسش که چرا در طول هشت سال تخریب شاهوار توسط معدن بوکسیت صدایی از مسئولان درنیامد؟ ابراز داشت: یکی از مسائلی که محیط‌زیست برای آن تأسیس شد، مقوله بازدارندگی و پیشگیری در کنار موضوع حفاظت از منابع طبیعی و محیط‌زیست است لذا این ارگان نباید منتظر بماند تا تخریبی صورت بگیرد و سپس به آن رسیدگی کند.

حسینی شاهرودی بیان کرد: محیط‌زیست در قبال عدم بروز مسائلی مانند بهره‌برداری نادرست از معادن و … مسئولیت دارد و خسارات وارده به هر منطقه را برآورد می‌کند و درنتیجه این ارگان نقش بازدارندگی دارد، اما چه اتفاقی افتاده که در این سال‌ها این اداره به موضوع شاهوار ورود نکرده مسئله دیگری است.

وی افزود: ما تاکنون موضوع شاهوار را به‌صورت مسالمت‌آمیز پیگیری کرده‌ایم همچنین جلساتی را در شورای عالی معادن داشتیم که نتایج خوبی در بر داشت، اما این امر رسانه‌ای و سبب شد تا مردم نگران منابع آبی و مسائل شاهوار باشند لذا ما معتقد بودیم این امر نباید تا حصول نتیجه صورت می‌گرفت چراکه هم‌روند را کند می‌کرد و هم تبعات اجتماعی داشت، اما درهرصورت این امر شکل گرفت و موضوع رسانه‌ای شد.

 

مفقودی مدارک تخلفات و تخریب شاهوار در اداره کل محیط‌زیست‌

نماینده شاهرود و میامی در مجلس ادامه داد: ۳۰۰ برگ مدرک درباره تخلفات و تخریب شاهوار تهیه و به تمام مراجع ازجمله وزارت صنعت معدن، محیط‌زیست، رئیس‌جمهوری، استانداری سمنان و … ارسال کردم و به اداره کل محیط‌زیست استان سمنان نیز رونوشت آن را ارسال داشتم، اما این مدارک در داخل اداره کل محیط‌زیست ناپدید شد که امیدواریم این امر پیگیری شود، اما خوشبختانه با پیگیری‌های مدیرکل جدید این مدارک مجدداً از سوی تهران به دست این اداره رسیده است.

حسینی شاهرودی بیان کرد: از وقتی‌که موضوع پیگیری‌های ما در بحث تخلفات شاهوار به موضوع مردم کشیده شد انتظار داشتیم که سازمان‌هایی مانند محیط‌زیست و منابع طبیعی و آب و … ورود جدی‌تری به موضوع داشته باشند، اما برعکس یک‌باره سکوتی مرگ‌بار در تمام این ادارات صورت گرفت حتی برخی می‌گفتند که تطمیع و یا تهدید شده‌اند و ما این موضوع را در شورای معادن مطرح کردیم.

وی افزود: نتیجه جلسات در شورای معادن تصویب ۱۴ بند بود که معدن موظف می‌شد به تک‌تک آن‌ها عمل کند و اگر در یک ماه آینده این امر صورت نمی‌گرفت فرماندار می‌توانست معدن را تعطیل کند لذا فرماندار شاهرود با برگزاری جلسات متعدد این مدت را به دو ماه و نیم هم افزایش داد، اما مشاهده شد که اصلاً عزمی برای اصلاح و تغییر در معدن دیده نمی‌شود درنتیجه حکم تعطیلی آن صادر شد.

 

دستگاه قضا به وظیفه خودش در قبال معدن بوکسیت عمل نکرده است

عضو خانه ملت بابیان اینکه یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته در خصوص معدن محدود کردن یک‌هزار و ۵۰۰ هکتار سطح آن به ۱۵۰ هکتار بود، گفت: این معدن موظف شده بود تا برای خروج باطله‌ها، کشت دوباره گیاهان، ارائه طرح‌های زیست‌محیطی و … نیز اقدام کند که بخش عمده‌ای از آنان را نیز صورت نداد و ما در نشستی با وزیر صمت با او این موضوع را مطرح کردیم و وی طرح تعطیلی دو ماهه معدن را امضا کرد تا درصورتی‌که این معدن به تعهداتش عمل کند ادامه فعالیت تمدید شود، اما متأسفانه مشاهده شد که اصلاً این معدن قائل به اصلاحات نیست و به مطالبات مردم هم حتی توجهی نمی‌کند، لذا باید گفت هنوز کاسه صبر ما لبریز نشده که اگر بشود قطعاً به گونه‌ای دیگر عمل خواهیم کرد.

حسینی شاهرودی با انتقاد شدید از دادستان شاهرود و بسطام گفت: ما معتقد هستیم که دستگاه قضا به وظیفه خودش در قبال معدن بوکسیت عمل نکرده است و امید است با تغییراتی که با آمدن حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در رأس قوه قضائیه صورت گرفته شاهد تحولی در این زمینه باشیم، لذا معتقدیم که دستگاه قضا باید به این موضوع ورود جدی می‌کرد.

وی بابیان اینکه کسانی که در قبال معدن بوکسیت سکوت کردند باید پاسخگو باشند، تاکید داشت: باید پاسخگوی این تجاوز‌ها بود ما اگر به نتیجه‌ای درباره این معدن نرسیم قاعدتاً تمام مدارک در اختیارمان را به معرض دید مردم در رسانه‌ها قرار می‌دهیم.

عضو خانه ملت بابیان اینه هنوز امیدی در پیگیری از سوی دستگاه‌های نظارتی درباره معدن بوکسیت داریم، گفت: من طبق اختیارتی که قانوناً دارم می‌توانم این موضوع را با سوال از وزیر، طرح سوال در تریبون مجلس، طرح سوال از کلانتری و … پیگیری کنم، اما هنوز معتقدم که امیدی به دستگاه‌های اجرایی وجود دارد و اگر این امر صورت نگیرد قاعدتاً به گونه‌ای دیگر برخورد می‌کنیم.

عناوین برگزیده