به گزارش می متالز، در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست با نادر مظاهری مدیر محیط زیست شرکت مس سونگون گفتوگویی انجام داده ایم که به شرح زیر است:
کارهای زیادی در سونگون انجام شده است. مس سونگون در منطقه ارسباران نزدیکی جنگلهای ارس قرار دارد و منطقه بسیار حفاظت شده و حساسی است بنابراین مسائل زیست محیطی نیز باید با دید حساس و بطور جدی و کامل انجام شود. قبل از شروع فعالیت سونگون ارزیابی توسط آی ام سی انگلستان برای اخذ وام خارجی انجام دادیم که کارخانه مسی که قرار است استارت بخورد از لحاظ زیست محیطی و اجتماعی بررسی شود. بررسیها انجام شد و ما همواره از زمان بهرهبرداری تاکنون باید پایشهای زیست محیطی انجام میدادیم تا از آلودگی زیست محیطی جلوگیری کنیم. مهمترین اقدام ما سدهای باطله بوده است.
به جهت اینکه محیط ما یک محیط کوهستانی و خشن است ما پسابها را با اختلاف ارتفاع ۳۰۰ تا ۴۰۰ متری با پمپهای قوی پمپاژ میکنیم تا پسابها وارد سد ما شده و وارد پساب دیگر نشود و خوشبختانه پساب صنعتی ما در این سد ذخیره میشود. ۹۰ درصد آب مصرفی از همین چرخه بسته سد در حال تامین است این امر بسیار حیاتی است زیرا در کشورمان با بحران آب روبرو هستیم خوشبختانه اقدام و به بهرهبرداری رسیده است. درخصوص پسابهای انسانی ما پکیجهای تصفیه فاضلاب را راهانداری کردهایم که بسیار مدرن هستند. در مورد آلایندگی هوا ما خوشبختانه الایندگی نداریم چون هنوز در مرحله تولید کنسانترههای مس و مولیبدن هستیم.
کار زیست محیطی مثبتی که از سالهای پیش استارت خورد سیستمهای تصفیهای زهاب است و این زهابهای کارخانهها یکی از مشکلات اکثر معادن است که باعث آلودگیهای زیست محیطی میشود. در سونگون خوشبختانه این موارد و زهابهای ناشی از باطلههای دپو شده جمعآوری شده و تصفیه میشود و به حد استاندارد که رسید وارد محیط زیست میشود. این کار در سطح دنیا اولین بار انجام شد ما با کمک دانشگاه تبریز یک کار مطالعاتی را علمیاتی و اجرایی کردیم. در سطح دنیا کار مطالعاتی ان انجام شده بود اما عملیاتی نشده بود. موادی که برای تصفیه استفاده میشود مواد طبیعی محیط مانند سنگ آهک است تا پی اچ را به حد استاندارد برسانیم. زهابهای صنعتی پی اچ پایین دارند و ما آنرا تثبیت میکنیم. این زهابها باعث رسوب فلزات سنگین میشود. کارهای مثبت دیگر هم ایجاد فضای سبز و درختکاری و احیای مناطق تخریب شده بوده است.
درختکاری در جاهای مختلف بوده است. ۳۰ هزار متر پمربع چمنکاری و احیای مراتع در سطح ۱۱۹۰ هکتار در حال انجام است و سالانه در حدود ۱۰ هزار عدد درختکاری داریم.
پروژههای اصلی در بخش ذوب است که بحث کارخانههای اسید آن مطرح است که بتوانیم گازهای خروجی SO2 را تبدیل به اسید و کود کنیم. این یکی از پروژههای مهمی است که در حال رایزنی در مورد آن هستیم.
بله تا بتوانیم آلایندههای خروجی ذوب را تبدیل به محصول کنیم. فازهای ساختمانی آن انجام شده است.