تاریخ: ۱۴ شهريور ۱۴۰۵ ، ساعت ۲۳:۳۴
بازدید: ۴۶
کد خبر: ۴۰۲۹۸۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

جنگ پهپادی، فشار بر زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی غرب را تشدید می‌کند

جنگ پهپادی، فشار بر زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی غرب را تشدید می‌کند
‌می‌متالز - رشد سریع جنگ پهپادی در مقیاس انبوه، منبع جدیدی از تقاضای دفاعی برای گالیوم، ژرمانیوم و عناصر نادر خاکی ایجاد کرده است؛ موادی که زنجیره تأمین آنها در حال حاضر وابستگی زیادی به چین دارد.

به گزارش می‌متالز، برآورد BMO نشان می‌دهد امسال حدود ۱۵ میلیون پهپاد در جنگ روسیه و اوکراین به‌کار گرفته خواهد شد. همچنین دولت‌ها و ائتلاف‌های نظامی طی دو سال گذشته حدود ۱۵۰ میلیارد دلار برای توسعه توانمندی‌های پهپادی و مقابله با پهپاد‌ها اختصاص داده‌اند. از نگاه این مؤسسه، گالیوم، ژرمانیوم و عناصر نادر خاکی مغناطیسی از مهم‌ترین مواد معدنی حیاتی مورد استفاده در ساخت پهپاد‌های نظامی هستند.

به گزارش ماینینگ، مقیاس این بازار فراتر از برآورد‌ها است. اوکراین قصد دارد امسال بیش از ۷ میلیون پهپاد تولید کند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۵ حدود ۴ میلیون دستگاه بود. ناتو نیز در ژوئیه بیش از ۴۰ میلیارد دلار طی پنج سال برای مقابله با پهپاد‌ها و آموزش نیرو‌های متخصص اختصاص داد و هدف‌گذاری کرده است تعداد اپراتور‌های آموزش‌دیده پهپاد تا پایان ۲۰۲۷ به ۵ برابر افزایش یابد.

این هزینه‌های نظامی، تقاضای جدیدی برای کالا‌هایی ایجاد می‌کند که پیش‌تر نیز به دلیل کاربرد در خودرو‌های برقی، نیمه‌رساناها، مخابرات و فناوری‌های پیشرفته از نظر راهبردی اهمیت داشتند. آسیب‌پذیری به‌ویژه در مورد گالیوم، ژرمانیوم و عناصر نادر خاکی سنگین بالاست، زیرا بازار آنها کوچک و فرآوری‌شان به‌شدت در چین متمرکز است.

طبق مطالعه سازمان زمین‌شناسی آمریکا، چین در سال ۲۰۲۳ حدود ۹۸ درصد گالیوم پالایش‌شده اولیه، ۷۷ درصد ژرمانیوم پالایش‌شده و ۶۸ درصد عناصر نادر خاکی استخراج‌شده جهان را تولید کرده است.

این سلطه به نگرانی امنیتی تبدیل شده است. چین در سال ۲۰۲۳ برای صادرات گالیوم و ژرمانیوم مجوز صادراتی الزامی کرد و در دسامبر ۲۰۲۴ صادرات هر دو فلز به آمریکا را ممنوع کرد. پکن در نوامبر ۲۰۲۵ این ممنوعیت را تا ۲۷ نوامبر امسال تعلیق کرد. تلاش کشور‌های غربی برای کاهش این وابستگی می‌تواند به نفع چند شرکت معدنی کانادایی باشد.

عناصر نادر خاکی سنگین مانند دیسپروزیم و تربیوم نیز چالش دیگری ایجاد می‌کنند. این عناصر در آهنربا‌های دائمی با عملکرد بالا، به‌ویژه در کاربرد‌هایی که آهنربا باید در دما‌های بالا خواص خود را حفظ کند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پهپاد‌ها احتمالاً به‌تنهایی نمی‌توانند از نظر حجم مصرف مواد معدنی با خودرو‌های برقی یا صنایع الکترونیک رقابت کنند. اهمیت اصلی آنها در سرعت ایجاد تقاضای نظامی است؛ به‌خصوص در بازار‌هایی که تولید جهانی تنها چند صد یا چند هزار تن است و منابع جایگزین غربی محدودی دارند.

تفاوت مهم جنگ مدرن با بسیاری از کاربرد‌های غیرنظامی این است که پهپاد‌های ارزان‌قیمت میدان نبرد معمولاً سال‌ها مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و در بسیاری موارد پس از یک مأموریت از بین می‌روند؛ بنابراین کارخانه‌ها باید به‌طور مداوم پهپاد‌های جایگزین تولید کنند.

این فرسایش جنگی حتی بر تقاضای فلزات متعارف نیز اثر گذاشته است. جنگ مقادیر عظیمی از فلزات را مصرف می‌کند که اغلب امکان بازیافت آنها وجود ندارد؛ زیرا پس از انفجار مهمات، فلز در سطح وسیعی پراکنده می‌شود.

منبع: ایفنا

عناوین برگزیده