تاریخ: ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۰۳
بازدید: ۲۹۰
کد خبر: ۴۰۵۴۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
شاخص سهام به 230 هزار واحد رسید

نقشه نیمروز بورس دوشنبه (20 خرداد)

می متالز - شاخص کل بورس تهران معاملات امروز را با رشد دسته‌جمعی نمادها از گروه‌های مختلف آغاز کرد. به این ترتیب طی ساعت نخست معاملات شاخص کل سطوح فراتر از 231 هزار واحد را فتح کرد. در ادامه اما فشار فروش موجب عقب‌نشینی نسبی شاخص از این کانال شد و دماسنج بازار سهام در سطح 230 هزار واحد قرار گرفت. پس از رشدهای پی در پی استراحت سهام طبیعی و حتی لازم است تا بار دیگر معامله‌گران نگاه دقیق‌تری به وضعیت سهام موجود در پرتفو خود داشته باشند.
نقشه نیمروز بورس دوشنبه (20 خرداد)

به گزارش می متالز، معاملات امروز بازار ناشی از عوامل مختلف دنبال شد. مطابق با انتظارات افت اخیر نرخ دلار در افزایش فشار فروش در معاملات نقش داشته است. «دنیای اقتصاد» در روز گذشته به «تغییر نقش دلار در صعود بورس» اشاره کرده بود و این موضوع مورد اشاره بود که در بین متغیرهای اثرگذار باید به وضعیت کلان و انتظارات از آینده نیز توجه ویژه داشت. درک شرایط جدید احتمالا برای معامله‌گران زمان‌بر خواهد بود و برای این منظور باید در انتظار نشانه‌های واقعی‌تر مانند آن‌چه در عملکرد اردیبهشت شرکت‌ها مشاهده شد، بود. در چنین شرایطی احتمالا ذهنیت معامله‌گر نیز از نسبت قیمت به درآمد انتظاری اصلاح خواهد شد و ارزش سهام در مقایسه با سایر بازارهای رقیب بهتر مشخص خواهد شد. 


همچنان در جدال بازارهای رقیب سهام را در سناریوهای مختلف می‌توان بهترین مکان برای سرمایه‌گذاران دانست با این حال این موضوع به معنای جذابیت دسته‌جمعی کلیه نمادها نیست و در این میان باید معامله‌گران با تحلیل‌های دقیق‌تری به سراغ سهام منتخب خود بروند. تنها در سناریوهای بسیار بدبینانه مانند درگیری نظامی در منطقه می‌توان جذابیت بورس را زیر سوال برد. در غیر این‌صورت اگر بنا به سیگنال‌های مثبت سیاسی و حرکت در جهت کاهش تنش‌های سیاسی باشد، احتمال ادامه افت دلار و سکه وجود دارد و علاوه بر این فشار این عوامل می‌تواند به مسیر نزولی تورم انتظاری ختم شود که در نهایت می‌تواند کاهش نرخ سود را به دنبال داشته باشد. در چنین شرایطی که ریسک سیستماتیک از سهام برداشته می‌شود انتظار برای رشد نسبت قیمت به درآمد سهام وجود دارد که در کنار عقب‌ماندگی نرخ نیمایی (به عنوان نرخ اثرگذار در سودآوری شرکت‌های بورسی) از نرخ بازار آزاد بورس به بازار جذاب در میان بازارها تبدیل می‌شود. 


در سناریو دیگر اگر بنا به ادامه رویه کنونی باشد و با فرض تلاطم دوباره دلار، با توجه به این موضوع که سطوح کنونی قیمتی سهام (با در نظر گرفتن ریسک سیستماتیک) فاصله زیادی با نرخ دلار در بازار آزاد دارد، رشد دوباره دلار می‌تواند سیگنالی برای رشد قیمتی سهام باشد. بر این اساس سناریوهای متفاوتی را از منظر سیاسی می‌توان بیان کرد که در آن بورس به عنوان بازار پیشتاز عمل خواهد کرد. با این حال در کنار این موارد همچنان به ریسک‌های موجود در هر نماد و نوسان قیمتی بازار جهانی نیز باید توجه داشت.

 

روزهای داغ معاملاتی «سخوز»


سهام سیمان خوزستان از جمله نمادهایی بود که از سوی «دنیای بورس» به عنوان یک سهم با پتانسیل بالا از نظر بنیادی در هفته‌های قبل معرفی شد. تحلیل «دنیای بورس» از یک سناریو رویایی برای «سخوز» مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته است که در کنار سایر اخبار مانند انتظار برای افزایش نرخ فروش سیمان داخلی و تلاش برای حذف دلالان فروش صادراتی سیمان رشد قیمتی سهام گروه و «سخوز» را به دنبال داشته است. سهام سیمان خوزستان در معاملات امروز نیز ارزش معاملات بیش از 17 میلیارد تومانی را تجربه کرده است. در ادامه خروج سیمان آبیک از ترکیب سهام‌داری به نظر می‌رسد شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین نیز عرضه سنگینی را در سهام این شرکت انجام داده است. بیش از نیمی از عرضه سهام امروز در این سهم به معامله‌گران حقوقی اختصاص داشته است ( بیش از 10 میلیون سهم). 
نمادهای سیمانی با اخبار مطرح‌شده مسیر صعودی پرشتابی را در روزهای اخیر در پیش گرفته‌اند. در خصوص نمادهای سیمانی باید به عوامل بنیادی نیز توجه ویژه داشت و لازم به نظر می‌رسد که تحلیل دقیقی از شرایط وجود داشته باشد.

 

«فسرب» به سقف رسید؟


سهام شرکت ملی سرب و روی ایران از دیگر شرکت‌هایی بود که «دنیای بورس» به جذابیت بنیادی آن اشاره کرده بود. در گزارش تحلیلی که «دنیای بورس» در اواسط فروردین منتشر کرده بود به «زمستان رویایی فسرب» اشاره شده بود. گرچه سود مورد انتظار در ملی و سرب روی برای سال گذشته برآورده نشد (به دلایل مشخص عمدتا به دلیل رشد بیش از انتظار مواد اولیه تولید) با این حال همان‌طور که در گزارش مزبور اشاره شده بود این سهم از جمله نمادهای کوچک کالایی است و با توجه زمین بازی سهم سیگنال‌های کوچک‌تر از تحلیل‌های ارائه‌شده نیز می‌تواند به جهش قیمتی سهم منجر شود. سهام ملی سرب و روی بازدهی بیش از 100 درصدی را از زمان ارائه تحلیل «دنیای بورس» تجربه کرد. ادامه مسیر قیمتی این سهم بیش از آن‌که با عوامل بنیادی همراه شود با نوسان بازار همراه است و باید به این نکته توجه شود. سهام این شرکت در معاملات امروز همراه با جو عمومی بازار مسیر نزولی را در پیش گرفت. 
علاوه بر ملی سرب و روی، «دنیای بورس» در گزارشی که در میانه‌های اسفند منتشر کرده بود به «خیز فاسمین برای درخشش در سال 98» اشاره کرده بود. گرچه قیمت از سطوح بالای خود عقب‌نشینی کرد اما همان‌طور که در گزارش‌های پیشین در خصوص این سهم اشاره شده بود قدرت سایر عوامل حمایتی از این سهم به حدی بالا است که می‌تواند انگیزه مناسبی برای سرمایه‌گذاران ایجاد کند. میزان بازدهی «فاسمین» نیز کاملا چشم‌گیر بوده و رشد قیمتی سهم مطابق با انتظارات «دنیای بورس» را می‌تواند مشاهده کرد. این سهم در معاملات امروز پس از وقفه معاملاتی رشد بیش از 6 درصدی را در آخرین معاملات تجربه کرد. در «فاسمین» به سه عامل نوسان نرخ دلار، موجودی ارزشمند و همچنین نوسان قیمتی روی باید توجه ویژه‌ای شود.

 

بازدهی امن 50 درصدی برای «شسپا»


نفت سپاهان از جمله نمادهایی بود که بارها مورد تحلیل «دنیای بورس» قرار گرفت. این سهم در 3 ماه اخیر بازدهی 50 درصدی را تجربه کرده است. گرچه میزان سود محقق‌شده در عملکرد 12 ماهه با توجه به تغییر رویه سنجش ارزش موجودی محصول اصلی و فرعی از انتظارات «دنیای بورس» کمتر است با این حال پس از مدت‌ها بازار به موارد بنیادی در این سهم پی برد. ادامه نوسان قیمتی این نماد به عوامل مختلفی وابسته است که در این میان باید در انتظار عملکرد خرداد شرکت بود. پس از رشدهای اخیر معامله‌گر باید با دقت بیشتری متغیرهای اثرگذار را بر نوسان قیمتی این سهم دنبال کند. کرک میان نفت خام و روغن پایه یکی از مواردی است که مسیر نزولی را طی یک سال گذشته در پیش گرفته است و باید به شدت مورد توجه قرار گیرد. 
رشد قیمتی کنونی نفت سپاهان از موارد بود که «دنیای بورس» در گزارشی با عنوان در انتظار جرقه‌ای برای جبران جاماندگی «شسپا» در اوایل اسفند اشاره کرده بود.

 

«وبملت» یکه‌تاز بانکی‌ها 


در اواسط بهمن و در سطوح قیمتی حدود 240 تومان سهام بانک ملت، طی گزارشی به موعد شناسایی سود تسعیر ارز بانک‌ها در صورت‌های مالی سالانه این شرکت اشاره شد. در مدت 4 ماه گذشته و از زمان انتشار گزارش مزبور بازدهی بیش از 60 درصدی را تجربه کرده است. «دنیای بورس» در میانه اسفند نیز به برتری سهام بانک ملت درکورس معاملاتی «وبملت» و «وتجارت» پرداخت که مطابق با انتظار شاهد برآورده شدن انتظارات در این سهم و درجای سهام دیگر بانک‌ها هستیم. 
«دنیای بورس» در تحلیل اخیر خود به احتمال شناسایی سود دو مرحله‌ای از تسعیر ارز بانک‌ها اشاره کرده بود. در گزارشی که امروز منتشر شد به شرایط و جزئیات این موضوع اشاره شد.

در خصوص سایر نمادهای بورسی و فرابورسی نیز تحلیل‌های «دنیای بورس» در دسترس است. همچنان تاکید می‌شود امکان کسب سود از معاملات سهام وجود دارد و کارنامه «دنیای بورس» نیز بر این موضوع تاکید دارد که می‌توان با ریسک‌های کمتر به بازدهی مناسبی دست یافت. در ادامه به بررسی سایر نمادهای پرپتانسیل از نگاه «دنیای بورس» پرداخته خواهد شد.

 

پیام بورس کالا برای بورس


«دنیای بورس» در گزارش‌های پیشین خود بارها به این موضوع اشاره کرده بود که همگام با نزول دلار احتمال عقب‌نشینی تقاضا در بورس کالا وجود دارد که این موضوع می‌تواند اثر خود را در سهام نیز منعکس کند. طی روزهای اخیر با عقب‌نشینی دلار تقاضا برای محصولات در بورس کالا نیز عقب نشسته است که این موضوع در افزایش فشار فروش بی‌تاثیر نبود. علت این موضوع در مطالب پیشین «دنیای بورس» مورد بررسی قرار گرفت. دلار را می‌توان نماینده‌ای از انتظارات تورمی در ذهن فعالان اقتصادی داخلی نقش گرفته است. زمانی‌که دلار مسیر نزولی را در پیش می‌گیرد در بازارهای مختلف تقاضا عقب‌نشینی کرده و به دلیل جهش اخیر دلار به تدریج فاز رکودی تقویت می‌شود. این موضوع به معنای حذف کلی تقاضا نیست اما باید پذیرفت بخش محسوسی از تقاضا به دلیل انتظارات آتی در بازارهای مختلف ایجاد شده بود(انتظار برای رشد ادامه‌دار قیمت‌ها به دلیل رشد نرخ دلار) که با ذهنیت بازار از اثر دلار در شرایط کنونی مسیر معکوس نرخ‌ها را شاهد هستیم. 


در چنین شرایطی این سوال مطرح می‌شود آیا با عقب‌نشینی تقاضا در بورس کالا باید نگران فروش شرکت‌ها به خصوص کالاهایی بود؟ در پاسخ باید گفت این‌که رویه اخیر ادامه‌دار باشد جای بحث بسیاری دارد. در مرحله دوم نیز اگر فرض بر ادامه این رویه باشد وضعیت اخیر فروش شرکت‌ها از وجود تقاضای صادراتی برای محصولات فلزی و پتروشیمی کشور حکایت داشت. حتی اگر نرخ دلار حدود 11 هزار تومانی نیز برای فروش صادراتی در نظر گرفته شود برای مثال هر تن کاتد ملی مس باید بیش از 64 میلیون تومان (با مس جهانی 5800 دلاری) قیمت بخورد که جذابیت سودآوری ویژه‌ای را برای «فملی» رقم خواهد زد. این موضوع برای دیگر شرکت‌های فولاد نیز صادق است. برای مثال اگر هر تن ورق گرم فولاد مبارکه را حدود 500 دلار در نظر بگیریم با دلار 11 هزار تومانی ارزش فروش این کالا به 5500 تومان افزایش خواهد یافت. 


با این حال نکته‌ای که باید به آن توجه شود این‌که یکی از لازمه‌های کاهش تلاطم دلار پایان شوک‌های سیاسی است که در چنین شرایطی باید در انتظار حذف موانع صادراتی بود. علاوه بر این، سناریوی خوشبینانه سیاسی خود پیام جذابیت ویژه‌ای برای بورس در بردارد که البته به هیچ عنوان نمی‌توان در این خصوص اظهارنظر کرد و به نظر می‌رسد در کارشکنی‌های آمریکا نمی‌توان امید چندانی به این موضوع داشت.

عناوین برگزیده