تاریخ: ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۰۸:۴۶
بازدید: ۳۳۵
کد خبر: ۴۱۳۹۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
واکسینه‌گی سهام به تنش‌های سیاسی

دیده‌بان بورس یکشنبه (۲۶ خرداد)

می متالز - روند عقب‌نشینی و بازگشت دوباره شاخص کل، از الگوهای نسبتا پرتکرار هفته‌های اخیر بازار سهام بوده است. شدت‌گیری تنش‌های سیاسی و ریسک‌های سیستماتیک در آخرین روزهای هفته، اثرات خود را در معاملات آغازین روز شنبه به جا گذاشته است. با این وجود قدرت غالب نقدینگی سبب شده تا روندهای ریزشی نماگر کل بازار دوام چندانی نداشته باشد. مهم‌ترین اثر ریسک‌های مذکور در تغییر نقطه تمرکز فعالان سهام قابل جستجوست.
دیده‌بان بورس یکشنبه (۲۶ خرداد)

به گزارش می متالز، ریسک‌های محیطی انتهای هفته گذشته به طور عمده در دو خبر سفر بی‌نتیجه نخست‌وزیر ژاپن به ایران و ضمنا خبر حمله به نفت‌کش‌های اماراتی و نروژی در دریای عمان گره خورد. علاوه بر این ریسک‌ها انتشار صورت مالی «خودرو» و رونمایی از زیان ۸۱۰۰ میلیارد تومانی جنبه دیگری از انتظارات فعالان سهام از آغاز معاملات این هفته را رقم زد. بدین ترتیب دادوستدهای شنبه با خروج عجولانه سهامداران ریسک‌گریز از جریان دادوستدها آغاز شد و همین مساله افت بیش از ۱۲۰۰ واحدی شاخص را در نیم ساعت نخست رقم زد.

با این حال خبر ابلاغ امکان افزایش سرمایه تمامی شرکت‌ها از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها، با بهره‌گیری از معافیت مالیاتی (به شرط عدم استفاده از این امکان طی ۵ سال گذشته)‌ در هفته‌های آینده، در کنار جریان پرقدرت نقدینگی غلبه زود هنگام تقاضا بر جریان عرضه را در پی داشت و نهایتا رشد ۸۱۴ واحدی شاخص کل را رقم زد. ارزش معاملات خرد بورسی در اولین جلسه هفته بیش از ۱۳۸۰ میلیارد تومان و خالص تغییر مالکیت‌ها باز هم به سمت سهامداران حقیقی بود.

 پارادوکس سود و قیمت «خودرو»

از جمله نمادهایی که معاملات آن در جریان جلسه روز شنبه به شدت جالب توجه بود باید به نماد «خودرو» اشاره کرد. بنا به صورت‌های مالی سال ۹۷، ایران‌خودرو سال گذشته را با زیان ۸۱۰۰ میلیارد تومانی به پایان برده و زیان انباشته شرکت بر ۷۷۰۰ میلیارد تومان بالغ شده است. با توجه به نقش استراتژیک صنعت خودروسازی در نظام اقتصادی کشور و نقش ایران‌خودرو در این صنعت می‌توان انتظار داشت که این شرکت در آینده‌ای نه‌چندان دور و از طریق مبانی قانونی از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج شود و این بدان معناست که این شرکت باید افزایش سرمایه بیش از ۹۰۰ درصدی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها را در دستور کار قرار دهد. خبر افزایش سرمایه از این محل مدت‌هاست که برای فعالان بورسی انگیزه‌ای برای رشد قیمت سهام مهیا کرده است. همین مساله در معاملات دیروز نیز سبب شد تا «خودرو» که معاملات خود را در نزدیکی کف مجاز روزانه آغاز کرده بود تا سقف ۵ درصدی پیشروی کند و به صف خرید برسد. در پی این تغییر روند، بسیاری از دیگر نمادهای خودرویی نیز تغییر مسیر دادند و در رویه‌ای مشابه صعود قیمت را تجربه کردند.

پارادوکس ساده‌ای که مورد ایران‌خودرو ایجاد می‌کند آن است که اگر زیان حادث‌شده این سهم بیشتر بود آیا پتانسیل‌های رشد قیمت سهام آن نیز بیشتر می‌شد؟ یا برعکس؛ در صورتی که این شرکت به جای تحقق زیانی به این سنگینی کار خود را بدون سود و زیان خالص (سود خالص صفر) به پایان می‌برد استحقاق رشد قیمت سهم را نداشت؟

«وبملت» و انتظار برای انتشار صورت‌ مالی ۹۷

نماد بانک ملت نیز روند قیمتی نسبتا مشابهی را طی کرد و از محدوده‌های منفی ملموس تا تجربه صف خرید پیشروی کرد. با این تفاوت که انتظار می‌رود «وبملت» صورت مالی ۹۷ را با شناسایی سود قابل توجه از محل شناسایی سود تسعیر ارز رونمایی کند. بنا به برخی محاسبات میزان سود این بانک می‌تواند اعداد کاملا قابل توجهی باشد. با این حال لازم به تاکید است که چنین سودی را نمی‌توان باکیفیت و با قابلیت تکرار قلمداد کرد.

انتشار صورت‌های مالی بانک‌های صادرات و تجارت بیش از آن که بتواند روند سهام مربوطه را تحت‌تاثیر قرار دهد انتظارات از سودآوری بانک ملت را جهت داده است.

تغییر کانون معاملات سهام؟

به خواب رفتن بازارهای جهانی و فروکش جریان اطلاعاتی سهام بزرگ بازار سبب شده است تا جریان قیمت سهام کالایی و کامودیتی‌محور در روزهای اخیر تحرک کمتری داشته باشد. این در حالی است که گروه‌های کوچکتر بازار به دلیل نقدینگی محدودتر لازم برای تحرک و بازیکنان کمتر، روندهای قیمتی جهش‌وارتری را تجربه می‌کنند.

دو گروه نمادهای خودرویی و بانکی از جمله صنایعی هستند که به نمایندگانی از آن ها در بالا اشاره شد و این گروه‌ها روند تندتری در جریان‌های قیمتی نسبت به گروه‌هایی همچون فلزات، فرآورده‌های نفتی و محصولات شیمیایی دارند. به تبع این موضوع می‌بینیم که عمده جریان معاملات هفته‌های اخیر در این گروه‌ها شکل گرفته و گروه‌های کوچک دیگری همچون صنایع دارویی، غذایی و سیمان به رغم کوچک‌ بودن ارزش بازار توفیق زیادی در جذب نقدینگی داشته‌اند. میزان بالای نقدینگی ورودی به این گروه‌ها سبب شده تا روندهای اصلاحی در این نمادها چندان پایدار نباشد. با این حال همین موضوع شمشیر دولبه‌ای را فراهم ساخته که در صورت غلبه هیجان منفی می‌تواند به عدم امکان خروج از سهم منجر شود. بنابراین توجه به نشانه‌ها و آگاهی از زمین بازی بار دیگر به فعالان سهام توصیه می‌شود.

رویدادهای خبری از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: حسن روحانی در پایان سفر سه روزه به کشورهای قرقیزستان و تاجیکستان دقایقی پیش وارد تهران شد. سفیر انگلستان در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد. همچنین  یک مسوول دولتی عراقی نیز اعلام کرد بغداد پس از گفت‌وگوهای طولانی با واشنگتن مهلت ۹۰ روزه دیگری برای وارد کردن برق و گاز از ایران دریافت کرده است

عبدالناصر همتی در نشستی با فعالان اقتصادی استان آذربایجان شرقی گفت: روش جدیدی در سیاست جدید ارزی اتخاذ کردیم که فعالان اقتصادی می‌توانند ۵۰ درصد صادرات خودشان را به صورت اسکناس بیاورند یا واردات کنند. به گفته وی برای 50 درصد بقیه هم با هماهنگی‌های صورت گرفته می‌توانند مواد اولیه بخش‌های مختلف را وارد کنند. رئیس کل بانک مرکزی در مورد حذف دلار 4200 تومانی برای کالاهای اساسی گفت: دولت تصمیم قطعی در این زمینه نگرفته و این کالاها همچنان با این نرخ ارز تامین می‌شود. در همین حال مرکز پژوهش‌های مجلس هشدار داد: سیاست هایی مانند تخصیص ارز ارزان‌قیمت به کالاهای اساسی می‌تواند مجددا کشور را دچار کمبود منابع ارزی کرده و نوسان شدید را در پی داشته باشد.

دیروز حسن امیری؛ معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس با اشاره به بین المللی شدن سومین لیگ ستارگان و اهداف برگزاری گفت: بازار پایه نیاز به چکش کاری دارد و فعلا قوانین آن با روال قبلی، بکار ادامه می دهد.

ب) صنایع: سعید زرندی؛ معاون وزارت صمت با تکذیب خروج ۶۵ میلیون یورو به صورت اسکناس توسط رنو فرانسه و لحاظ کردن کم کاری این شرکت، گفت: توزیع الکترونیکی ۱۰۰ قلم کالا از اصلی‌ترین برنامه‌های سال جاری است. همچنین بهزاد اعتمادی؛ قائم مقام ایدرو با اعلام تازه‌ترین وضعیت قرارداد با رنو فرانسه از برنامه سه ساله برای تولید خودروهای جدید از جمله ال ۹۰ خبر داد. این در حالی است که در جلسه علنی امروز یکشنبه 26 خرداد طرح یک فوریتی ساماندهی بازار خودرو نیز که گزارش کمیسیون صنایع و معادن است در دستور صحن علنی مجلس قرار دارد.

در رویداد دیگری دیروز بانک مرکزی برای صورت‌های مالی سال گذشته و نحوه شناسایی درآمد بانک‌ها تعیین تکلیف کرد.

ج) شرکت‌ها: مجتمع پتروشیمی پارس از شکسته‌شدن سه رکورد تولید، تدوام تولید با ظرفیت حداکثری و فروش در این پتروشیمی که از ‏آبان ماه سال گذشته در لیست تحریم‌های آمریکا قرار گرفت، خبر داد.‏ همچنین هلدینگ پترو فرهنگ در نظر دارد بعد از بورسی‌شدن پتروشیمی مروارید (6 ماه آینده) و پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، سهام هلدینگ را نیز سال آینده در بورس عرضه کند.

همچنین ایران خودرو فروش اقساطی ۴ محصول را از صبح فردا شروع می‌کند که شامل تعداد بسیار محدود پارس ال ایکس، ۴۰۵ اس ال ایکس ، ۴۰۵ دوگانه سوز و پژو ۲۰۷ دستی است.

عناوین برگزیده