تاریخ: ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۰۹:۲۵
بازدید: ۳۴۹
کد خبر: ۴۱۵۴۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
دو راهی ادامه یا اصلاح در بورس

دیده‌بان بورس (دوشنبه 27 خرداد)

می متالز - بورس تهران معاملات امروز را در حالی آغاز می‌کند که شاخص کل در آخرین جهش خود به رکورد تاریخی دیگری دست یافته است. البته عرضه‌های دیروز که از میانه‌های کار بازار شدت گرفت پیغام مطلوبی در بر نداشت و حتی به‌زعم‌ برخی از فعالان بازار می‌تواند مقدمه یک اصلاح باشد. هر چند برخورد به سقف‌های ذهنی عاملی بازدارنده برای ادامه رشد به شمار می‌رود اما انتشار قریب‌الوقوع اطلاعات عملکرد شرکت‌ها به‌ویژه در سهام کالایی و گروه بانکی همچنان از مهمترین عواملی هستند که بخشی از بازار را در دو راهی بین ادامه حرکت صعودی و اصلاح قیمت قرار داده‌اند و چه بسا بتواند در نقش محرک شاخص عمل کند.
دیده‌بان بورس (دوشنبه 27 خرداد)

به گزارش می متالز، معاملات امروز با توجه به تحولاتی که طی یکی دو روز اخیر در بازار پدیدار شد حائز اهمیت بالایی است. در حالی که سهام گروه‌های غیرکامودیتی‌محور برای هفته‌های متوالی با جذب بخش عمده‌ای از جریان پول‌های ورودی به بورس رونق چشمگیر و رشدهای نجومی را تجربه می‌کردند، از روز قبل به یک‌باره تغییر مسیر دادند و زیر فشار عرضه‌های قوی بخشی از ارزش خود را از دست دادند. شرایط به گونه‌ای پیش رفت که سیر نزولی قیمت در طیفی از سهام همچون گروه خودرو در قالب عقب‌نشینی تقریبا 10 درصدی نمودار شد. همزمان با این اتفاق، صنایع کالایی و مشخصا سهام گروه‌های پتروپالایشی پس از مدت‌ها در عرصه جذب تقاضا و برخورداری از صف‌های خرید به صنایع یکه‌تاز بازار مبدل شدند و بیشترین اثر را در جهش شاخص کل به قله جدید بر جا گذاشتند.

با وجود جهش دماسنج بازار و تقویت سهام کالایی، فشار عرضه در ساعات پایانی سیگنال‌های نامساعد به اهالی بازار ارسال کرد. در این میان، برخی از فعالان سهام تامین نقدینگی برای حضور در عرضه اولیه 450 میلیارد تومانی پلی پروپیلن جم را عامل فشار عرضه‌ها قلمداد کردند و حتی توجه به سهام گروه پتروشیمی را ناشی از همگرایی رفتاری اهالی بازار نسبت به عرضه «جم‌پیلن» دانستند.

با وجود این، نبض بالای جریان وجوه و رشد قابل ملاحظه ارزش معاملات خرد حاکی از این بود که بازار همچنان در انتظار محرک‌های عملی برای ادامه مسیر صعودی خود است. در این میان، هر چند اوج‌گیری جریان اطلاعات از هفته بعد و شفافیت عملکرد بهاری بنگاه‌ها می‌تواند همچنان انگیزه را برای خریداران به‌ویژه در سهام توانمند از حیث سودآوری و عملیاتی تقویت کند، اما چرخش‌های سریع و ورود و خروج‌های دسته‌جمعی از طیفی به طیف دیگر طی این دو روز نشان داد که تشکیل موج اصلاحی در انتظار سهامی است که طی این مدت از رونق چشمگیری برخوردار بوده‌اند.

برخورد با سقف‌های ذهنی؟

واقعیت این است که بسیاری از سهم‌های اصطلاحا کوچک‌تر بازار در ماه‌های اخیر رشدهای نجومی را تجربه کرده‌اند. این رشد شتابان را می‌توان پیامد دو اتفاق مهم در بازارهای دارایی توصیف کرد. از یک طرف، بازتاب امواج تورم در نرخ‌های فروش صنایع مصرفی بورس تهران و تلاش سهام برای جبران جاماندگی از بازارهای رقیب، و دیگری، قدرت فراگیر پول‌های تازه‌وارد که ارزش تقریبا تمام سهم‌ها را به موازات هم به سطوحی بسیار بالاتر سوق داد و البته در مواردی هم این تقارن را بر هم زد. اما طبیعی بود که این روند پرشتاب در نقطه‌ای متوقف شود و بازار ضمن فرورفتن در استراحت، به بررسی توانمندی سهام در قیمت‌های فعلی بپردازد. حال با برخورد به سقف‌های ذهنی این انتظار وجود دارد که بر خیل فروشندگان افزوده شود. البته بازار طی این مدت با عبور از ظرفیت‌های عملیاتی طیفی از بنگاه‌ها نشان داد که همچنان در جیب خود برگ‌هایی برای غافلگیری معامله‌گران و تحلیلگران دارد و دست‌کم در این شرایط چندان به تحلیل‌های بنیادی و کیفیت سودآوری سهام وقعی نمی‌نهد.

لحظه‌شماری برای پایان سریال تسعیر ارز

چنان که می‌دانیم شناسایی سود تسعیر دارایی‌های ارزی بانک ها محل گمانه‌زنی‌های بسیاری در روزهای اخیر بوده است. در بازار داغ گمانه‌ها رونمایی ضمنی از نرخ نیمایی دلار در صورت‌های مالی بانک صادرات و تجارت سبب شد بانک‌هایی با دارایی‌های قابل توجه ارزی با استقبال سهامداران روبه‌رو شوند. در این میان، برخی سود تسعیر را عامل جهش قیمت در بانک‌های برخوردار می‌دانند و انتشار صورت‌های مالی بانک‌های باقی‌‌مانده از جمله بانک ملت را انتظار می‌کشند. از منظر این گروه، شناسایی سود کمتر از انتظار در بانک‌هایی با دارایی‌های قابل توجه ارزی می‌تواند فشار عرضه را در بانک‌ها و متعاقبا کل بازار تشدید کند. در مقابل، گروهی دیگر، ایجاد جریان نقدی، تقسیم‌پذیری و تکرارپذیری سود حاصل از بهبود تراز عملیاتی بانک‌ها را ارزشمندتر از سود تسعیر ارز می‌دانند و بنابراین احتمال فشار عرضه حتی پس از سودهای کمتر از انتظار تسعیر را محل مناقشه می‌دانند. حال باید دید ذهن بازار در این شرایط به کدام سمت معطوف می‌شود و چه وزنی برای مولفه‌های یادشده قائل است.

آرامش بازار جهانی در حضور کمرنگ ریسک‌ها

بازار جهانی پس از تهدیدها و تعلیق‌های تعرفه‌ای ترامپ وضعیت نسبتا آرامی را تجربه می‌کند. قیمت نفت صبح امروز در بازگشایی بازارهای آسیایی روند رو به رشد آرامی را تجربه کرد و شاخص‌های سهام نیز رشد ملایم خود را از سر گرفتند. البته اختلافات تجاری و بروز علائم آن طی هفته‌های اخیر سایه رکود را همچنان بر سر بازارها نگه داشته است. با وجود این، انتشار آمار فراتر از انتظار خرده‌فروشی در آمریکا این فضای تیره را تا حدودی تلطیف کرد و ضمن تقویت شاخص دلار احتمال کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو را تنزل داد.

نکته مهم این است که بورس تهران طی این مدت بخش زیادی از ریسک رکود بازار جهانی را در قیمت‌های خود بازتابانده است و حال چشم به گزارش‌هایی دارد که از هفته بعد روی سامانه کدال می‌رود و تاثیر عملی تحریم‌ها و جنگ تجاری را آینه عملکرد بنگاه‌ها منعکس می‌کند.

رویدادهای خبری از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: همزمان با بازدید اهالی رسانه از مجتمع آب سنگین اراک، گزارش گام اول کاهش تعهدات برجامی «دوشنبه» اعلام می‌شود. در همین حال عباس عراقچی؛ معاون وزیر امورخارجه ایران، بعد از دیدار با هلگا اشمید، دیپلمات آلمانی اتحادیه اروپا تصریح کرد، مهلت ۶۰ روزه‌ای که ایران به کشورهای باقیمانده در برجام برای عمل به تعهدات بانکی و نفتی داده تمدید نخواهد شد.

در داخل دیروز نیز دومین جلسه کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت نظام به ریاست محسن رضایی، با دستور کار بررسی پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو و CFT تشکیل شد.

ب) صنایع: گمرک ایران در بخشنامه‌ای اعلام کرد که تا پایان شهریور ماه صرفا شرکت‌های تولیدکننده یا نماینده رسمی، مجاز به صادرات سیمان و کلینکر هستند. همچنین حسین ابراهیمی؛ رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان اعلام کرد: افزایش ۲۲ درصدی قیمت لاستیک در ستاد تنظیم بازار مورد موافقت قرار نگرفته است.

قیمت پایه محصول‌های پلیمری و شیمیایی از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی براساس قیمت‌های جهانی برای مبادله در بورس کالا و بر اساس نرخ دار 10974.2 تومان اعلام شد. هفته پیش، قیمت‌های جهانی برای مبادله در بورس کالا بر اساس دلار 10828.2 تومان اعلام شده بود.

امیر هوشنگ بیرشک؛ دبیر انجمن روغن نباتی، دلایل افزایش قیمت ۹ تا ۱۰ درصدی روغن نباتی را اعلام کرد و گفت: ۱۰۰ درصد تولیدات ، مصرف داخلی دارد و به جز روغن خام ، نیازی به واردات محصول نهایی نیست.

ج) شرکت‌ها: وزارت خزانه‌داری انگلیس به‌ دنبال حل پرونده شکایت ۱.۶ میلیارد دلاری بانک ملت است تا از بررسی این پرونده در دادگاه عالی جلوگیری کند.

سازمان خصوصی‌سازی فروش بلوک 19 درصدی پالایش نفت شیراز را 24 تیرماه در دستور کار قرار دارد. قیمت پایه هر سهم معادل قیمت بسته‌شدن روز قبل از عرضه به اضافه 20 درصد به شرط آنکه از مبلغ 3550 تومان کمتر نباشد.

بالاست در سال گذشته پروژه‌هایی را شامل دو خطه کردن راه‌آهن تهران-کرج پیش‌برد. که به گفته ابراهیم محمدی؛ مدیرعامل اگر این پروژه توسط کارفرما تامین سرمایه شود تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد. همچنین حسین شفیعی؛ مدیر عامل پتروشیمی خراسان از واگذاری اجرای اوره آمونیاک دوم پتروشیمی خراسان به پتروشیمی شاهین اترک خبر داد.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت