تاریخ: ۰۵ تير ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۲:۴۶
بازدید: ۶۵۱
کد خبر: ۴۲۸۶۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
تولیدکنندگان پایین‌دست آلومینیوم:

مصوبه لغو ممنوعیت واردات شمش ضایعاتی همه جا اجرا نمی‌شود

می متالز - یکی از مشکلاتی که صنایع پایین‌دست آلومینیوم این‌روزها بیش از هر زمان دیگری با آن دست به گریبان هستند، تامین مواد اولیه است، به گونه‌ای که تولیدکنندگان آن معتقدند اگر این مشکل برطرف نشود، ناچار به تعطیلی واحد خود هستند.
مصوبه لغو ممنوعیت واردات شمش ضایعاتی همه جا اجرا نمی‌شود

به گزارش می متالز، این درحالی است که ایرالکو از صادرات چشم‌پوشی کرده است تا بتواند نیاز داخل را پوشش دهد.

 

مواد اولیه نباشد مجبور به تعطیلی می‌شویم

فرهاد رضایی، مدیرعامل صنایع نگین آلومینیوم گلپایگان اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین مشکلات واحدهای پایین‌دست آلومینیوم، تهیه مواد اولیه است که کمیاب و گران شده است. برخی مواد اولیه مورد نیاز ما از ۱۰۰ تا ۳۰۰ درصد گران شده‌اند. برای نمونه نرخ نیکل که سال گذشته حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان بود، هم‌اکنون به کیلویی ۳۰۰ هزار تومان رسیده است یا شمش خالص که هر کیلو حدود ۸ هزار تومان بود هم‌اکنون به بالای ۲۵ هزار تومان رسیده است.
رضایی در ادامه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر به شکل ثبت سفارش، مقداری آلومینیوم نیز از عراق، تاجیکستان و ارمنستان وارد کشور می‌شد که دولت از واردات آن جلوگیری کرده است. از این‌رو واردات برای ما سخت شده و در تهیه مواد اولیه با مشکل روبه‌رو شده‌ایم.
وی ادامه داد: شرکت ما شمش آلیاژی و بیلت آلومینیوم تولید می‌کند و مواد اولیه آن نیز شمش آلومینیوم است که هم‌اکنون در تامین آن با مشکل روبه‌رو هستیم.
مدیرعامل صنایع نگین آلومینیوم گلپایگان در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه واحدهای داخلی تولید شمش نیاز شما را تامین می‌کنند، گفت: تنها تامین‌کننده بازار داخل، کارخانه آلومینیوم ایرالکو است و کارخانه‌های هرمزال و المهدی ۲ سال است که در بورس کالا عرضه‌ای ندارند و مقداری هم که توزیع می‌شود، جوابگوی نیاز داخل نیست. البته امسال عرضه‌های ایرالکو منظم شده است اما سال گذشته اگر یک ماه عرضه می‌کرد تا ۳ ماه عرضه‌ای نداشت.
رضایی همچنین درباره شمش آلومینیومی عراق خاطرنشان کرد: شمش عراق نوعی قراضه است که با شمش داخلی مخلوط شده و به شکل همگن درمی‌آید و دولت واردات آن را نیز ممنوع کرده است.
وی در ادامه یادآور شد: هم‌اکنون به شکل آزاد مواد اولیه خود را تامین می‌کنیم. درحقیقت یکی از مواردی که سبب شده بخشی از ظرفیت‌مان را به تولید نرسانیم، کمبود مواد اولیه است. البته از آنجا که با خودروسازان کار می‌کنیم و آنها نیز به تعهدات خود عمل نمی‌کنند و پول‌های ما را برنمی‌گردانند با مشکل نقدینگی روبه‌رو شده‌ایم. مدیرعامل صنایع نگین آلومینیوم گلپایگان در پاسخ به این پرسش که با توجه به افزایش نرخ مواد اولیه، چه اندازه نرخ کالای تولید شده را گران کرده‌اید، گفت: با توجه به افزایش نرخ مواد اولیه و هزینه‌های تولید، ما نیز تولیدات‌مان را گران کرده‌ایم اما قیمت‌ها هر اندازه که در بورس کالا اعلام شود، حدود یک تا ۲درصد حق داریم که بالاتر از آن نرخ بفروشیم و اینگونه نیست که قیمت‌ها دلخواه ما باشد.
رضایی ادامه داد: البته کالای‌مان را به بورس کالا نمی‌بریم، اما ایران‌خودرو یا سایپا اعلام می‌کنند که ما ۲ درصد بالاتر از بورس کالا از شما خرید می‌کنیم. این درحالی است که خودروسازها از ۶ ماه تا ۲ سال است که پول ما را بازنمی‌گردانند و برای ما مشکل ایجاد کرده‌اند.
وی در ادامه تاکید کرد: دولت برای تامین مواد اولیه تولیدکننده باید از آنها حمایت کند. در این راستا دولت دستکم می‌تواند ثبت سفارش‌ها برای واردات را باز کند. این درحالی است که به برخی ثبت سفارش می‌دهند و به برخی نمی‌دهند و در این زمینه رانت‌هایی وجود دارد. مدیرعامل صنایع نگین آلومینیوم گلپایگان خاطرنشان کرد: شرایط به‌گونه‌ای شده که مجبوریم مواد اولیه خود را با نرخ بالا خریداری کرده و محصول نهایی را با سود اندک به فروش برسانیم. باید توجه کرد که اگر این روند در کشور ادامه داشته باشد و مشکل تامین مواد اولیه برطرف نشود، مجبور خواهیم بود در آینده نزدیک، به دلیل ضرردهی، واحدهای تولیدی خود را تعطیل کنیم. رضایی یادآور شد: تولید فعلی واحد ما روزانه ۱۰۰ تن یعنی حدود ۳ هزار تن در سال است، درصورتی‌که ظرفیت اسمی ما ۱۵ هزار تن در سال است ولی به دلیل شرایط اقتصادی کشور، نتوانستیم به اندازه ظرفیت اصلی کارخانه برسیم.

 

تامین نیاز داخل در اولویت باشد

همچنین درباره تامین مواد اولیه آلومینیوم در صنایع پایین‌دست این صنعت، افشین مقتدر، مدیرعامل آلومینیوم پارس چندی پیش عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که تولیدکنندگان آلومینیوم در صنایع پایین‌دست با آن روبه‌رو هستند، کمبود مواد اولیه است. در این صنعت تولیدکنندگان با کمبود شمش و اختلاف نرخ آن روبه‌رو هستند.   
مقتدر در ادامه خاطرنشان کرد: ‌وضعیت عرضه‌های شمش آلومینیوم در بورس کالا نابسامان است. همچنان برخی شمش را خریداری می‌کنند و در بازار آزاد به فروش می‌رسانند. مشکل شمش آلومینیوم این است که شرکت المهدی و هرمزال عرضه‌ای ندارد و عرضه ایرالکو هم نامنظم است. البته امیدواریم با ورود آلومینیوم جنوب به مدار تولید این مشکلات برطرف شود. وی تاکید کرد: باید سعی کنیم نیاز داخل را در اولویت قرار دهیم تا تولیدکننده، مواد اولیه موردنیاز خود را از خارج تهیه نکند.

 

ایرالکو صادرات انجام نمی‌دهد

درباره چرایی کمبود مواد اولیه در صنعت آلومینیوم، ابوالفضل رضایی دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم نیز اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین مشکلات تولیدکنندگان صنایع پایین‌دست آلومینیوم تامین مواد اولیه است. البته ایرالکو درحال‌حاضر دیگر صادرات انجام نمی‌دهد و حتی باید قدردان این شرکت بود که به‌دلیل تامین نیاز بازار از صادرات چشم‌پوشی کرده و درحقیقت این شرکت نیاز بازار داخل را تامین می‌کند.
رضایی در ادامه خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان شمش دو شرکت ایرالکو و المهدی هستند که شرکت المهدی به‌دلیل مشکلاتی که در واگذاری‌ها داشت، در پایان سال گذشته به دولت واگذار شد. در روزهای پایانی که این شرکت در دست بخش خصوصی قرار داشت، بسیاری از دیگ‌های این واحد از مدار خارج شدند و تولید چندانی نداشتند و بسیاری از دیگ‌ها از دست رفتند و درحال‌حاضر ۹۷ تا ۱۰۰ دیگ در حال فعالیت هستند.
وی ادامه داد: ‌هم‌اکنون المهدی به شرکت مپنا واگذار شده و این شرکت در حال سرمایه‌گذاری دوباره برای دیگ‌های جدید در این واحد است.
رضایی تاکید کرد: این شرکت که نقش مهمی در تامین مواد اولیه داشته و در این وانفسای تحریم‌ها نقش مهمی برای صنایع پایین‌دست داشته، به دلیل اشتباه در خصوصی‌سازی ضربه‌های بسیاری به بازار آلومینیوم وارد کرده است.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم همچنین یادآور شد: درحال‌حاضر شرکت المهدی بیش از ۴ هزار تن در ماه تولید نمی‌کند که رقم بسیار ناچیزی است، اما ایرالکو با ظرفیت ۱۸۰ هزار تن در سال مشغول تولید است. این درحالی است که نیاز کل کشور به شمش آلومینیوم حدود ۳۵۰ هزار تن است اما با توجه به شرایط رکود این میزان کاهش پیدا کرده است.
رضایی با اشاره به استفاده دوگانه آلومینیوم و واردات این فلز عنوان کرد: آلومینیوم از آنجا که در صنایع گوناگون ازجمله صنایع نظامی کاربرد دارد، واردات شمش و بیلت آن نیز ممنوع اعلام شده و هم‌اکنون واردات آن بسیار محدود است که به لحاظ اقتصادی چندان توجیه‌پذیر نیست.
وی در ادامه توضیح داد: یکی از مواردی که در تامین مواد اولیه کمک‌کننده بود، شمش‌های حاصل از ذوب ضایعات بود که واردات آن نیز ممنوع شد. وزارت صنعت، معدن و تجارت با این عنوان که ما در داخل تولید شمش داریم، ورود این مواد اولیه را ممنوع کرد، درحالی که واردات این مواد در بخش انرژی حدود ۳۰ درصد صرفه‌جویی ایجاد می‌کرد و در صنایع خودروسازی و لوازم خانگی و همچنین در آلیاژسازی نیز کاربرد داشت.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ادامه داد: برای آزاد شدن واردات شمش از عراق، رایزنی‌هایی با وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شده و حدود یک ماه است که واردات آن آزاد شده است. البته برخی سازمان‌های استان‌ها همچنان به نامه وزارتخانه استناد می‌کنند و آن را ممنوع‌شده می‌دانند.
رضایی ادامه داد: کمبود مواد اولیه در بازار آلومینیوم سبب افزایش شدید نرخ آن در بازار داخلی شده است.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که اگر آلومینیوم جنوب و جاجرم راه‌اندازی شوند، می‌توانند نقش خوبی در تامین بازار داخلی داشته باشند و حتی فراتر از آن می‌‌توانند به سمت صادرات ثانویه با ارزش‌افزوده بالاتر نیز گام بردارند.

 

محدودیت بود، نه ممنوعیت

این درحالی است که سیف‌الله امیری مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: ما هیچگاه واردات شمش ضایعاتی آلومینیوم را ممنوع اعلام نکردیم بلکه به سازمان استان‌ها دستور دادیم ثبت سفارش واردات شمش آلومینیوم محدود شود که برخی استان‌ها این بخشنامه را اجرایی کرده و برخی اجرا نکردند و همین امر موجب ایجاد رانت شد. وی افزود: به همین دلیل در نامه‌ای که ۸ خرداد امسال ابلاغ کردیم، به‌منظور وحدت رویه در واردات شمش آلومینیوم، همین محدودیت نیز لغو شد.

عناوین برگزیده