به گزارش می متالز، وی مورالیدهاران، وزیر امورخارجه دولت هند در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا تجارت هند با ایران متوقف شده است، گفت: خیر. روابط دوجانبه هند با ایران به قوت خود پابرجاست و تحت تاثیر روابط هند با هیچ کشور ثالثی قرار ندارد. پاسخ وی منعکسکننده موضع سنتی هند است اما با مواضع هفته گذشته نخستوزیر هند در نشست سران گروه ۲۰ تفاوت قابل توجهی دارد.
نارندرا مودی در این نشست به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا گفته بود دهلی نو خرید نفت از ایران را مطابق با درخواست واشنگتن برای به صفر رساندن واردات نفت ایران پس از دوم ماه مه کاهش داده است.
یک مقام بلندپایه دولت هند در برابر پرسشی درخصوص این مواضع متفاوت گفت: وزارت نفت میتواند تایید کند که سطح واردات نفت ایران کاهش پیدا کرده اما تصمیم برای کاهش واردات نفت بر مبنای ملاحظات تجاری و منافع ملی بوده است. این مقامات بین توقف واردات نفت و کاهش آن تمایز قابل ملاحظهای قائل شدند.
منابع صنعتی اظهار کردهاند شرکتهای هندی از دوم ماه مه سفارش جدیدی برای خرید نفت ایران ندادهاند. طبق گزارش خبرگزاری پی تی آی، علی چگینی، سفیر کشورمان در هند سهشنبه هفته جاری در یک رویداد فرهنگی ایرانی اظهار کرده بود هند مطابق با منافع ملی خود عمل میکند و این مساله برای همه قابل قبول است. وی در ادامه افزوده بود: ایران تنها کشوری است که میتواند انرژی ارزان، مطمئن و قابل دسترس برای هند تامین کند.
در این میان اما، اخباری مبنی بر معافیت احتمالی چین از تحریم خرید نفت از ایران شنیده میشود. به گفته وزارت خارجه آمریکا معافیت به چین برای واردات نفت ایران برای جبران هزینه سرمایهگذاری یک شرکت چینی در یک میدان نفتی ایرانی را بررسی میکند.
براساس این گزارش، سه مقام آمریکایی به پایگاه خبری پولیتیکو گفتند دولت ترامپ سرگرم مذاکره با چین برای صدور معافیت از قانون سال ۲۰۱۲ تحریمهای ایران است که به پکن اجازه خواهد داد نفت از ایران وارد کند.
این مذاکرات حول صدور معافیت به چین برای واردات نفت ایران در ازای سرمایهگذاری است که شرکت سینوپک در یک میدان نفتی در ایران انجام داده است. مقامات دولت آمریکا به سینوپک صدور معافیت برای دریافت نفت بهعنوان بازپرداخت سرمایهگذاری این شرکت در ایران را پیشنهاد کردهاند.
خبر بررسی صدور معافیت به چین برای واردات نفت ایران در حالی منتشر میشود که پیش از این رسانههای متعددی گزارش کرده بودند چین با وجود تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران، همچنان محمولههای نفت ایران را دریافت میکند و تلاش آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران را به چالش کشیده است.
از نوامبر ۲۰۱۸ همزمان با شروع تحریمهای نفتی و بانکی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام ۷ کشور از جمله چین، هند، ژاپن و کرهجنوبی را از تحریم خرید نفت ایران معاف شده بودند. اما واشنگتن از ابتدای ماه مه بر خلاف برآوردهای قبلی و با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران معافیت از تحریم خرید نفت ایران را تمدید نکرد. این یعنی هیچ کشوری حق نداشته بهطور رسمی در دو ماه گذشته از ایران نفت خریداری کند.