چندی است که از شرکتهای آلومینیوم مانند شرکت آلومینیوم المهدی ـ هرمزال در بورس کالا خبری نیست. این شرکت که تا پیش از سال 1396 یکی از شرکتهای ثابت در بورس کالا بود، پس از یکی دو بار عرضه در سال 1396 و عدم توفیق در انجام معامله، دیگر عرضهای در بورس کالا صورت نداد و ترجیح داد تا در بازار آزاد به عرضه آلومینیوم بپردازد. این موضوع در وهله اول باعث ایجاد بازار موازی در بورس کالا شده است و در ثانی، در برخی از موارد مشاهده میشود که قیمت ارائه شده در بازار آزاد از قیمتهای معاملات در بورس کالا پایینتر است. هر چند که گرید آلومینیوم عرضه شده از سوی شرکت ایرالکو 99.8 و گرید شرکت المهدی ـ هرمزال 99.75 است، اما این تفاوت گرید در قیمت نهایی تفاوت چندانی ندارد.
لازم بهذکر است که شرکت آلومینیوم المهدی ـ هرمزال در زمره شرکتهای خصوصی قرار گرفته است و الزامی برای حضور در بورس کالا و عرضه محصولات خود در این نهاد ندارد. بنابراین این شرکت میتواند به عرضه محصولات خود در خارج از بورس کالا و انجام معامله بپردازد. با این حال برخی از مصرفکنندگان نهایی آلومینیوم معتقدند که وجود بازارهای موازی با بورس کالا و عدم نظارت نهادهای مسئول بر قیمتگذاری، باعث عدم شفافیت بازار و کاهش جذابیت نهادی مانند بورس کالا میشود. بنابراین لازم است که در این رابطه از سوی نهادهای مسئول چارهای اندیشیده شود تا بورس کالا بتواند با مکانیزمهای جذاب خود، نیاز طرفین معامله را برطرف سازد. البته شرکتهای آلومینیومی نیز میتوانند با عرضه محصولات خود با قیمتهای جذاب و رقابتی، میزان معاملات را افزایش دهند.
البته میزان معاملات هفتگی آلومینیوم در بورس کالا نشان میدهد که معاملات این فلز بهتدریج افزایش یافته است و چنانچه میزان معاملات هفتگی آلومینیوم در اردیبهشت با خرداد سال 1396 مقایسه شوند، مسلماً میزان معاملات از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. نمودار 1 نیز حاکی از آن است که طی هفته گذشته یعنی از 20 تا 25 خرداد سال 1396، بیش از 3 هزار و 100 تن انواع محصولات آلومینیومی در بورس کالا عرضه شد که در مقابل آن بیش از 2 هزار و 400 تن تقاضا وجود داشت. اما در نهایت، حدود یک هزار و 800 تن آلومینیوم مورد معامله قرار گرفت و به فروش رفت. بیشترین میزان عرضه و معاملات نیز مربوط به شمش اولیه آلومینیوم بود که در این رابطه 2 هزار و 900 تن آلومینیوم عرضه شد که تقاضایی در حدود 2 هزار و 200 تن داشت و در نهایت حدود یک هزار و 600 تن از آن معامله شد. بیلت آلومینیوم نیز به میزان 200 تن در بازار عرضه شد و در مقابل خود تقاضای 240 تنی دید که در نهایت همان 200 تن معامله شد. ضمن اینکه 20 تن شمش آلیاژی آلومینیوم نیز عرضه شد و تمامی آن به فروش رفت.