تاریخ: ۲۶ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۶:۰۸
بازدید: ۱۵۷
کد خبر: ۴۴۵۶۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مدیر صندوق‌های سرمایه‌گذاری کارگزاری بانک آینده مطرح کرد؛

دلایل عبور شاخص از مرز روانی ۲۰۰ هزار واحدی

می متالز - همایون دارابی با تشریح دلایل رکوردشکنی امروز شاخص در این بازار تصریح کرد: همه شواهد حکایت از آن دارند که پول تازه وارد بازار سرمایه شده است؛ به نحوی که در همین یک ماه اخیر بازدهی بازار به بیش از ۱۰ درصد رسیده است.
دلایل عبور شاخص از مرز روانی ۲۰۰ هزار واحدی

به گزارش می متالز، همایون دارابی با بیان اینکه از ۱۹ اسفندماه شاهد ورود نقدینگی تازه به بازار سرمایه بودیم، اظهار داشت:  این اقبال عمومی به بازار چند دلیل دارد. اول اینکه قیمت ارز نیمایی رشد کرد. در کنار آن گزارش های منتشره از شرکت ها نشان داد در اکثر نمادها افزایش فروش و سودآوری رخ داده است.

وی توضح داد:  بازارهای موازی ما از جمله سکه، ارز، خودرو، املاک و مستغلات به حالت اشباع قیمتی رسیده اند؛ یعنی در سال گذشته قیمت ها به نحوی افزایش یافت که دیگر رشد بیشتر در آن بازارها متصور نیست.

دارابی سپس با اشاره به نقش تحولات بین المللی در رشد شاخص گفت: در بازار جهانی قیمت نفت توانست مرز ۷۰ دلار را پشت سر بگذارد، همچنین قیمت فلزات تقویت شد و همه این عوامل در کنار ماه شمار شدن سود بانکی و محدود شدن نرخ های بالا  دست به دست هم داد تا  نقدینگی از بازارهای موازی به سمت بورس جذب شود.

 

حرکت تازه نقدینگی از بازارهای موازی به بازار سرمایه

 این کارشناس بازار سرمایه افزود: تقریبا از ۱۹ اسفند به بعد - به جز دو سه روز- همواره میزان ارزش خرید افراد حقیقی بیش از فروش آنها بوده و این نشان می دهد که پول تازه وارد بازار شده است.

دارابی توضیح داد: همه این اتفاقات فرصتی را به وجود آورد که عملا شاخص سقف تاریخی خود را بشکند و امروز مرز روانی ۲۰۰ هزار واحد را پشت سر بگذارد. این نشان می دهد که بازار به هر حال پتانسیل های خوبی دارد و در واقع، می تواند در ادامه سال جاری نیز عرض اندام کند .در همین مدت کوتاه حدودا یکماهه هم بازدهی بازار بیش از ۱۰ درصد بوده که برای این مدت بازده خیلی خوبی بوده است.

وی افزود: نکته دیگری که باید ذکر کرد، عرضه های اولیه ای است که در دو هفته پایانی سال گذشته رخ داد و علاوه بر اینکه انگیزه خوبی به بازار داد،  به تنوع بخشی آن نیز کمک کرد . به بیان دیگر  در اسفند ماه که بازار تا حدودی راکد بود، همین تنوع به کمک آمد و در گروه های کشاورزی و دامداری تعداد قابل ملاحظه ای شرکت عرضه شد و عملا بخشی از رشد اولیه بازار را همین گروه به عهده گرفت.

دارابی تاکید کرد: این مساله نشان می دهد هر زمان بازار ما عرضه های اولیه خوب و مدون و پشت سرهمی را شاهد باشد،  با اقبال سهامداران مواجه می شود و حرکت نقدینگی به سمت بورس تقویت خواهد شد.

 

بازار سرمایه قلب تپینده گردش سرمایه

این کارشناس بازار سرمایه، این بازار را در کنار نظام بانکی یکی از دو قلب تپینده گردش سرمایه توصیف کرد و گفت: کارکرد بازار سرمایه انتقال سرمایه از بخش های خرد به بنگاهها در سطوح مختلف ریسک است.

دارابی اظهار داشت: در واقع اگر کارکرد بانکها را متمرکز به نیازهای حقیقی بدانیم، کارکرد بازار سرمایه در اکثر اقتصادهای بزرگ، تقویت و پاسخ به نیازهای اشخاص حقوقی است.

وی ادامه داد: این مساله نشان می دهد که بازار سرمایه چه اهمیت بالایی دارد؛ در همین حال تامین سرمایه بنگاه ها -از بنگاه های تازه تاسیس و نوپا تا بنگاه های ده ها ساله - نقش مهمی در رشد و توسعه و بالندگی اقتصاد دارد که در کنار آن مزیت اقتصادی ایجاد شده و این مزیت اقتصادی به بروز اشتغال منجر می شود.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که اصلاح نظام بانکی، توازن بودجه ای و تقویت ارزش پول ملی چگونه از طریق اشتغالزایی قابل تحقق خواهد بود، گفت: این موارد با هم از یک جنس نیستند و قابل تحقق نیست؛ بحث اصلاح نظام بانکی یک مساله پولی و توازن بودجه و تقویت ارزش پول ملی یک مساله مالی است.

دارابی توضیح داد: قطعا اصلاح این موارد به ایجاد اشتغال منجر می شود ولی عکس آن یعنی اینکه اشتغال و افزایش آن بتواند اصلاح نظام بانکی و توازن بودجه ای ایجاد کند تا تورم ناشی از کسر بودجه محقق نشود، ممکن نیست چون جنس و ماهیت این موارد متفاوت است.

 

اقتصاد مردمی، کارآمدترین گزینه برای رونق اشتغال

 در پاسخ به این سوال که در وضعیت فعلی اقتصاد و با توجه به تحریم ها  کارآمدترین مسیر برای رونق اشتغال، با سرمایه گذاری در چه صنایعی امکان پذیر است و این صنایع در حال حاضر چه مسیری را در بورس طی می کنند، تصریح کرد: مهمترین مسیر از خط سیر طراحی شده در ابلاغیه اصل ۴۴و اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری می گذرد که شالوده آن ایجاد اقتصاد مردمی است.

این کارشناس بازار سرمایه  سپس در تبیین مفهوم اقتصاد مردمی اظهار داشت:  اقتصاد مردمی به آن معنا که دولت از بخش اقتصاد خارج شود و فرصتی به مردم و بخش خصوصی بدهد تا اقتصاد کشور را کم هزینه و با ایجاد مزیت اقتصادی جلو ببرند.

دارابی با بیان اینکه تحقق این اقتصاد مردمی نیز در بستری همانند بازار سرمایه ممکن است، افزود: این بستر می تواند مشارکت میلیون ها ایرانی را به همراه آورد و مزیت اقتصادی حاصله را به صورت گسترده میان مردم توزیع کند تا از بروز اختلاف طبقاتی جلوگیری شود.

وی ادامه داد: وقتی این امر رخ دهد و مردم وارد صحنه اقتصاد شوند، هر کاری ممکن می شود؛ به ویژه سرمایه گذاری و توسعه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، معدن، ترانزیت، صنایع انرژی بر و دیگر موارد که دارای مزیت اقتصادی هستند با توسعه این زمینه ها و صنایع دانش بنیان اقتصاد کشور می تواند رشد کند؛ در حال حاضر بخشی از این راه در بازار سرمایه باز شده اما هنوز کارنامه بازار در ایجاد صنایع جدید و شرکت های نوپا ضعیف است. در واقع بورس هم اینک بیشتر بازار ثانویه است و نقش سازنده آن در بازار اولیه کم رنگ است.

دارابی در خصوص راه های پیش رو برای جبران کاهش احتمالی درآمدهای نفتی هم گفت: بهترین جایگزین استفاده از موقعیت استراتژیک جغرافیایی کشور در مبادلات و صادرات مرزی است؛ همچنین مزیت ترانزیتی و تاکید بر کاهش هزینه ها برای کاهش قیمت تمام شده کالاهای ایرانی تا بتوان آنها را به صورت غیر مستقیم به بازارهای جهانی رساند.

این کارشناس بازار سرمایه در عین حال تلاش ها درخصوص اصلاح مقررات کسب و کار یا حذف قوانین مزاحم را ضعیف ارزیابی کرد و گفت: نگاهی به آمار نشان می دهد که جایگاه کسب و کار در ایران براساس رتبه بندی جهانی نه تنها بهبود نیافته بلکه شاید در برخی موارد بدتر شده است؛  این کار نیاز به یک باور عملی در میان دولت دارد و هر سه قوه باید برای بهبود این شرایط اقدام کنند.

وی درباره الزامات و اقتضائات قانونی، تجاری و اقتصادی برای رونق تولید در کشور هم گفت: پیش از الزامات قانونی، اقتصاد کشور امروز نیازمند همدلی و همراهی دولت و بخش خصوصی و مردم است.

دارابی اظهار داشت:  متاسفانه ما همچنان در حال نگاه جزیره ای هستیم؛ یعنی در حالی که مثلا بنگاه از طریق تحریم تحت فشار خارجی است از داخل هم فشار مالیات و بیمه و ده ها مشکل دیگر را تحمل می کند؛ این مساله باید اصلاح و پیش از هر چیز این باور تقویت شود که همه ارکان جامعه ایرانی باید با هم به سمت هر هدفی حرکت کنند.

عناوین برگزیده