تاریخ: ۱۴ تير ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۲:۲۲
بازدید: ۲۰۷
کد خبر: ۴۵۹۴
سرویس خبر : آهن و فولاد
رشد ۱۲درصدی تولید فولاد خام کشور در ۲ ماه امسالز

نشانه‌های خروج فولاد از رکود پیداست

می متالز - براساس آمارهای اعلام‌شده میزان تولید فولاد در دو ماهه نخست سال ۱۳۹۶نسبت به سال گذشته با رشد ۱۲درصدی روبه‌رو بوده است، رشدی که می‌تواند نشانه خوبی برای خروج از رکود به‌شمار رود.
نشانه‌های خروج فولاد از رکود پیداست

هرچند برخی کارشناسان فولاد معتقدند افزایش تولید به تنهایی نمی‌تواند دلیلی بر این مدعا باشد، چراکه این افزایش می‌تواند به صادرات اختصاص داده شود. البته نظر کارشناسان در این زمینه متفاوت است.


رشد مصرف ظاهری فولاد در کشور

براساس آمارهای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تولیدکنندگان خصوصی و بخش خصوصی شده فولاد در ۲ ماهه نخست امسال افزون‌بر ۳میلیون و ۵۲۶هزار تن فولاد خام تولید کردند که از عدد ثبت شده برای مدت مشابه سال قبل که ۳میلیون و ۱۵۳هزار تن بود، ۱۲درصد بالاتر است. آمارهای انجمن فولاد همچنین حاکی از آن است که از میزان ۳میلیون و ۵۲۶ هزار تن فولاد خام، یک میلیون و ۷۱۵هزار تن سهم بیلت و بلوم و یک میلیون و ۸۱۱هزار تن هم سهم اسلب است. در بخش اسلب رشد ۱۷درصدی و در بخش بیلت رشد ۷درصدی دیده می‌شود.گفتنی است، تولید کل محصولات فولادی بخش خصوصی و بخش خصوصی شده نیز ۳میلیون و ۲۴۹هزار تن گزارش شده که در این زمینه هم رشد تولید به ثبت رسیده است. رشد تولید بخش محصولات فولادی ۱۵درصد عنوان می‌شود، چون تولید محصولات فولادی در ۲ ماهه نخست سال گذشته ۲میلیون و ۸۲۳هزار تن گزارش شده است. در محصولات فولادی تنها تولید تیرآهن روندی منفی داشت و ۳۹درصد تولید آن افت پیدا کرد.شایان ذکر است، تولید تیرآهن در حالی در ۲ ماهه نخست امسال ۸۹هزار تن بود که در مدت مشابه سال قبل ۱۴۶هزار تن بوده است.همچنین میلگرد در این مدت با ۸درصد رشد یک میلیون و ۷۳ هزار تن شد، ورق گرم و سرد به ترتیب با رشد ۴درصدی و ۴۸درصدی، یک میلیون و ۲۴۰ هزار تن و ۴۲۱ هزار تن شدند. تولید ورق پوشش‌دار هم به ۲۷۲هزار تن رسید که این عدد به معنای رشد ۷۳درصدی در تولید این محصول است.براساس آمار انجمن فولاد، در صادرات نیز رشد ۴۵درصد صادرات فولاد خام به چشم می‌خورد. به عبارت دیگر در ۲ ماهه نخست امسال فولادسازان موفق شدند یک میلیون و ۸۴هزار تن فولاد خام شامل ۴۵۷ بیلت و بلوم و ۶۲۷ هزار تن اسلب صادر کنند. درحالی‌که در همین مدت سال گذشته تنها توانسته بودند ۷۴۸هزار تن فولاد خام صادر کنند که البته در بخش اسلب رشد ۱۷۰درصدی صادرات دیده شده اما بیلت و بلوم افت ۱۱درصدی را شاهد بودند. در زمینه صادرات محصولات فولادی موفق عمل نشده و افت ۶۵درصدی در صادرات ثبت شده است. صادرات کل محصولات فولادی درحالی در فروردین و اردیبهشت سال۹۵ افزون بر ۵۰۹هزار تن بود که امسال به ۱۸۰هزار تن رسید.درباره واردات هم گفتنی است واردات فولاد خام افت ۸۱درصدی داشته و تنها ۶ هزار تن در ۲ماهه امسال بوده و در بخش کل محصولات فولادی هم کاهش ۲۹درصد ثبت شده و به ۳۵۱هزار تن رسیده است.بررسی مصرف ظاهری فولاد خام و محصولات فولادی حاکی از آن است که مصرف فولاد خام در ۲ماهه امسال ۲میلیون و ۴۴۸ هزار تن بود که یک درصد بالاتر از مقدار ثبت شده در سال قبل است.در بخش محصولات فولادی هم رشد مصرف قابل‌قبول‌تر بود، چراکه مصرف ظاهری محصولات فولادی ۳میلیون و ۴۲۰هزار تن گزارش شده است، درحالی‌که در مدت مشابه سال قبل ۲میلیون و ۸۱۰ هزار تن بود. به عبارت دیگر ۲۲درصد رشد در مصرف ظاهری دیده می‌شود.


تقاضا افزایش نیافته است

در این‌باره رضا شهرستانی عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: سال گذشته حدود ۱۸/۵میلیون تن فولاد تولید شد که از این میزان ۵/۸میلیون تن آن به صادرات اختصاص یافت. برای امسال نیز برنامه‌ریزی شده است که حدود ۲۰/۵میلیون تن تولید فولاد و از این میزان نیز ۸ میلیون تن به صادرات اختصاص یابد. شهرستانی در ادامه با اشاره به افزایش میزان تولید فولاد نسبت به مدت مشابه سال قبل بیان کرد: با توجه به آمار سال گذشته و با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده برای امسال، آمار دو ماهه نخست سال۹۶ چندان نمی‌تواند نشانه خروج از رکود بازار داخلی باشد. از این‌رو همچنان وضعیت سال گذشته را برای سال پیش‌رو خواهیم داشت. وی با توضیح وضعیت شرکت‌های فولادی در امسال عنوان کرد: درحال‌حاضر وضعیت شرکت‌های نورد که میلگرد تولید می‌کنند، چندان مطلوب نیست و با مشکل فروش بازار داخلی روبه‌رو هستند. از سوی دیگر از آنجا که نرخ تمام‌شده شمش افزایش یافته است، خود تولیدکننده مجبور به افزایش قیمت‌ها شده‌اند و از این موضوع گله‌مند هستند، چراکه بازار با رکود روبه‌رو است و اگر نرخ نیز افزایش یابد تولید برایشان دیگر به‌صرفه نخواهد بود. وی در ادامه تاکید کرد: در کل تقاضایی برای بازار وجود ندارد. درحال‌حاضر نیز نمی‌توان افزایش نرخ و تولید را ملاکی برای خروج از رکود در نظر گرفت، ملاک اصلی خروج از رکود افزایش تقاضای داخلی است که درحال‌حاضر تغییر چندانی در تقاضای بازار داخلی رخ نداده است. این عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران عامل اصلی نشانه خروج از رکود را رشد اقتصادی برشمرد و خاطرنشان کرد: رشد اقتصادی عامل اصلی و نشان‌دهنده خروج از رکود است که می‌تواند نمود خود را در بازار فولاد نیز نشان دهد. هرچند سال گذشته با رشد اقتصادی به نسبت بالایی روبه‌رو بودیم، اما این رشد اقتصادی بیشتر به دلیل رفع تحریم در نفت روی داد که نمود خود را به یکباره در رشد اقتصادی نشان داد. شهرستانی ادامه داد: هرچند امسال نیز دولت بر رشد اقتصادی ۸درصدی تاکید دارد، اما موضوع این است که در امسال کشور به سقف تولید خود در زمینه نفت رسیده است و اگر قرار باشد به چنین رشد اقتصادی برسیم باید در بخش‌های دیگر اقدام‌هایی شود. وی در ادامه خاطرنشان کرد: ساخت‌وساز و خودروسازی و فعال شدن کارخانه‌ها در رشد اقتصادی بسیار موثر هستند و همین عوامل نیز باعث رونق صنعت فولاد و بازار آن نیز می‌شود.


نشانه‌های خروج از رکود دیده می‌شود

برخی کارشناسان در حوزه فولاد نگاه خوش‌بینانه‌تری به افزایش میزان تولید فولاد در دو ماهه نخست امسال دارند. در این‌باره فرزاد ارزانی، مدیرعامل فولاد هرمزگان در پاسخ به این پرسش که افزایش تولید فولاد نشانه چه امری می‌تواند باشد، عنوان کرد: این افزایش می‌تواند نشانه‌های خروج از رکود باشد. به عبارت دیگر این موضوع نشان می‌دهد درحال‌حاضر بازار رغبت به سمت بهبود را در خود نشان می‌دهد. افزایش تولید فولاد در حقیقت نشانه تقاضایی بیشتر در داخل است.وی با اشاره به تثبیت دولت خاطرنشان کرد: ما امیدوار هستیم که دولت دوازدهم با برنامه‌ریزی که انجام می‌دهد بتواند سبب خروج رکود از بازار شود. مدیرعامل فولاد هرمزگان با اشاره به مهم‌ترین نشانه‌هایی که خروج فولاد از رکود را نشان می‌دهند، عنوان کرد: مهم‌ترین نشانه رکود فولاد رونق بازار مسکن خواهد بود، چراکه بازار مسکن مهم‌ترین نیاز خود را از طریق بازار فولاد تامین می‌کند. ارزانی افزود: نشانه‌های مبنی بر خروج از بازار مسکن تا پایان سال وجود دارد. البته صنایع دیگر نیز کشش آن را دارند که بازار فولاد را رونق ببخشند، از این‌رو باید بتوانیم این صنایع را بیش از پیش تقویت کنیم. وی در پاسخ به این پرسش که میزان صادرات در افزایش میزان تولید فولاد کشور چه اندازه موثر بوده، گفت: البته صادرات ما نیز در حال افزایش است و این موضوع طبیعی است که اگر بازار داخلی کشش لازم را نداشته باشد باید تولیدکنندگان به سمت صادرات پیش بروند. ارزانی تاکید کرد: هرچند صادرات فولادسازان همچنان روند قبلی خود را طی می‌کنند و افزایش ناگهانی در این چند ماهه رخ نداده است. فولاد مبارکه، فولاد هرمزگان و فولاد خوزستان در صدر صادرکنندگان فولاد کشور قرار دارند.

منبع: صمت
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین