تاریخ: ۰۸ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۹:۲۴
بازدید: ۱۶۸
کد خبر: ۴۷۴۸۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
ذخیره پتاس در عمق ۱۶ متری، نیاز ۳ دهه جهان را برآورده می‌کند

بهره‌برداری از بزرگ‌ترین ذخیره پتاس جهان در اریتره

می متالز - شرکت استرالیایی داناکالی این روزها به توسعه یکی از پروژه‌های بزرگ نزدیک می‌شود. این پروژه یکی از برجسته‌ترین عملیات جهانی در استخراج پتاس به شمار می‌آید.
بهره‌برداری از بزرگ‌ترین ذخیره پتاس جهان در اریتره

به گزارش می متالز، نام آن کولولی است و در کشور اریتره در کرانه دریای سرخ در شمال شرقی افریقا عملیاتی می‌شود. این در حالی است که اریتره از مهم‌ترین نقاط اقتصادی جهان به شمار می‌آید و با وجود ظرفیت‌های این کشور پیش‌بینی می‌شود این پروژه در عین برجسته بودن، تبدیل به یکی از کم‌هزینه‌ترین منابع سولفات پتاس شود.
سولفات پتاسیم منبع خوبی از عنصر پتاسیم به شمار می‌آید که گوگرد مورد نیاز گیاهان را تامین می‌کند. در نتیجه می‌توان از آن کود باکیفیتی تولید کرد.
گام کلیدی برای آغاز این پروژه، اواخر سال گذشته میلادی برداشته شد. در آن زمان داناکالی دستور تامین بودجه‌ای به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار را با سندیکای بانک صادرات-واردات افریقا و شرکت سرمایه‌گذاری افریقا امضا کرد. با تامین اعتبار، داناکالی پس از نزدیک به ۷ ماه توسعه این پروژه ۱.۱ میلیارد تنی، استخراج پتاس را شروع کرد. معدن این پروژه به طور کامل متعلق به شرکتی به نام کولولی‌ماینینگ‌شِیر (Colluli Mining Share Company) است. کولولی ‌در نتیجه یک سرمایه‌گذاری ۵۰-۵۰ بین شرکت‌های آزی‌ماینِر و اِریتریَن‌نشنال‌ماینینگ، ایجاد شده تا از ذخایر پتاس بهره‌برداری کند. پیش‌بینی می‌شود ساخت این معدن تا ۲ سال طول بکشد.
در همین حال گزارش سازمان ملل که ژانویه (دی-بهمن) گذشته منتشر شده، حکایت از آن دارد که کولولی می‌تواند اقتصاد اریتره را رونق دهد. این در حالی است که تا سال گذشته میلادی، اریتره یکی از کشورهایی بود که در فهرست تحریم‌های سازمان ملل قرار داشت.
این گزارش برآورد می‌کند تا سال ۲۰۲۱ میلادی (۱۴۰۰ خورشیدی) کولولی ۳درصد تولید ناخالص داخلی اریتره را رقم بزند و تا سال ۲۰۳۰ میلادی (۱۴۰۹ خورشیدی) نیمی از صادرات این کشور را به خود اختصاص دهد و همچنین ۱۰هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم در این کشور افریقایی ایجاد کند.
این گزارش همچنین می‌افزاید که اجرایی شدن این پروژه می‌تواند به اریتره کمک کند شیوه‌نامه توسعه پایدار خود را ارتقا دهد.
این شیوه‌نامه تا حالا ۱۳ هدف توسعه پایدار را در اولویت قرار داده است. نبود فقر، نبود گرسنگی، کیفیت آموزش، برابری جنسیت، آب تمیز و بهداشتی، رشد اقتصادی پایدار، شغل، صنعت، نوآوری و زیرساخت مناسب، کاهش نابرابری‌ها، اقدامات آب و هوایی، صلح، ایجاد نهادهای قوی و عادل و جذب شرکایی برای اهداف توسعه پایدار از جمله اهداف این شیوه نامه هستند.
قرار است شرکت کولولی بیش از ۴۷۲هزار تن سولفات پتاس در سال تولید کند و اگر داناکالی تصمیم به توسعه فاز دوم این پروژه بگیرد، تولید سالانه آن به ۹۴۴هزار تن خواهد رسید. عمر احتمالی این معدن نیز ۲۰۰ سال برآورد شده است.
علاوه بر اینها، آنچه کولولی را جذاب‌تر نشان می‌دهد، این است که فرآیند استخراج پتاس این معدن بسیار ساده‌تر از پروژه‌های مشابه آن در اروپا و امریکای شمالی است چون عمق کانی‌های آن به ۱۶ متر می‌رسد. این کم‌عمقی هزینه پروژه را پایین می‌آورد. این ذخیره همچنین بزرگ‌ترین ذخیره شناخته شده کود جهان است، در حالی که مصرف کنونی سولفات پتاس در جهان به ۷میلیون تن در سال می‌رسد و شرکت کولولی می‌تواند تا ۳ دهه آینده، پاسخگوی تقاضای جهانی این ماده باشد. علاوه بر ذخیره، محل این پروژه نیز از مزایای منحصربه‌فردی برخوردار است. از یک سو معدن تنها ۷۵ کیلومتر از ساحل دریای سرخ در مرز شرقی این کشور فاصله دارد که آن را به یکی از دردسترس‌ترین ذخایر پتاس جهان تبدیل می‌کند. معدن همچنین از بندر ماساوا ۲۳۰ کیلومتر فاصله دارد و این بندر، امکان دسترسی به شبکه کشتیرانی دریای سرخ و از آنجا به بازارهای کلیدی جهان همچون هند، آسیای جنوب شرقی، خاورمیانه، اروپا و سایر نقاط افریقا را فراهم می‌آورد. این پروژه همچنین در حوالی مرز اتیوپی قرار دارد، البته اریتره در این مرز یکی از مرگبارترین جنگ‌های مرزی را تجربه کرد. تا اینکه سال گذشته در ژوئن (تیر-خرداد) ائتلاف حاکم اتیوپی (جبهه دموکراتیک انقلابی مردم اتیوپی) به سرکردگی عبید احمد، نخست وزیر موافقت کرد تا توافق صلحی را که در سال ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۸۹ خورشیدی) امضا شده بود، اجرایی کند. در پی این اتفاق، صلح در ۲ کشور برقرار شد. کولولی این ظرفیت را دارد که علاوه بر پتاس، دیگر محصولات کودی را همچون سولفات پتاسیم منیزیم، موریات‌پتاسیم، گچ و سنگ نمک تولید کند. این پروژه همچنین ظرفیت تولید کایسریت و کلرید مغناطیسی را دارد و می‌تواند این ۲ محصول را با کمترین نیاز به فرآوری تجاری‌سازی کند.

عناوین برگزیده