شرکت معدنی صنعتی چادرملو با احداث پنج خط تولید کنسانتره سالانه حدود 11 میلیون تن سنگ آهن و 1.5 میلیون تن سنگ آهن دانه بندی و 3.5 میلیون تن گندله تولید می کند. این شرکت با اتخاذ راهکارهای مدیریتی مناسب در سال های اخیر در اجرای برنامه های افزایش تولید کنسانتره آهن موفق عمل کرده است. میزان اشتغالزایی به صورت مستقیم و غیر مستقیم طرح های خاتمه یافته و برنامه های اجرایی به 42000 نفر رسیده است.
این سفر دو روزه با برگزاری مراسم نشست خبرنگاران با برخی از مدیران مجتمع معدنی چادرملو درمحل سالن کنفرانس این مجتمع آغاز شد.
در آغاز این نشست سید محمد ابریشمی مدیر مجتمع معدنی چادرملو در رابطه با نحوه پیشرفت طرح های توسعه ای این مجموعه گفت: در حال حاضر یکی از برنامه های این شرکت بهره برداری از پهنه جدید معدنی D19 در مجاورت معدن چادرملو است که برای آغاز عملیات اکتشافی در مرحله مذاکرات با سازمان محیط زیست جهت اخذ مجوزهای لازم هستیم.
وی در رابطه با هزینه های بهره برداری از این پروژه افزود: بر اساس براوردهای اولیه با توجه به اکتشافات و باطله برداری بیش از هفتاد میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
ابریشمی در این نشست همچنین به سفارش و خرید ماشین آلات مختلفی از جمله وارد کردن دوازده دام تراک بلاروس و یک شاول هیدرولیکی از شرکت کوماتسو آلمان اشاره کرد که در حــال ساخت و حمـــل می باشند.
مدیر مجتمع معدنی چادرملو در ادامه در رابطه با استفاده از تکنولوژی و فن آوری های روز در چادرملو افزود: چادرملو به عنوان اولین شرکت معدنی در ایران، سیستم دیسپچینگ داخلی را با مهندسی معکوس وارد چرخه تولید کرده و همواره معدن به صورت آنلاین کنترل می شود.
ابریشمی همچنین به فعالیت یک شرکت با سرمایه گذاری کاملا خصوصی با مشارکت چادرملو و در کنار این مجتمع اشاره کرد و گفت:
شرکت میراث کویر با مشارکت مجتمع معدنی صنعتی چادرملو به احداث یک کارخانه بازیافت فسفر از باطله ی خطوط چهارم و پنجم ما پرداخته است و ما صرفا برای تامین مواد اولیه و مصارف آن با پرداخت هزینه های آب و برق و...با این شرکت همکاری داشته و محصول نهایی بر اساس توافق های انجام شده تقسیم می گردد.
ابریشمی در پایان در رابطه با اکتشافات جدید در این معدن گفت: ما در این مجموعه همچنان در حال حفاری و آنالیز بخش پیت و اصلاح بوده که در نتیجه تا کنون در پیشروی های جدید نه میلیون تن به ذخیره اضافه شده است.
بازدید از بخش های مختلف مجتمع معدنی چادرملو از جمله پیت معدن، محل دپوی سنگ آهن، سنگ شکن پارکینگ و تعمیرگاه دام تراک ها، خطوط فراوری سنگ آهن و تولید کنسانتره و همچنین بخش های سیستم انتقال و تصفیه آب فراوری کنسانتره و همچنین بازدید از مکان های مربوط به امکانات رفاهی و فرهنگی و ورزشی برای کارکنان... از جمله مواردی بود که پس از این نشست صورت گرفت.
در ادامه این سفر نشست دیگری در مجتمع صنعتی چادرملو در فاصله 200 کیلومتری از معدن با حضور محمود مصری نژاد مدیر مجتمع صنعتی این شرکت برگزار شد.
در آغاز این نشست مصری نژاد با اشاره به اینکه چادرملو اولین شرکتی است که توانسته تولید فولاد را در تمام مراحل از تولید کنسانتره سنگ آهن تا محصول نهایی فولاد به مرحله ظهور برساند، به توضیح مراحل پنج گانه آن به صورت کاملا دقیق و جزئی برای خبرنگاران پرداخت که به شرح مختصری از آن می پردازیم.
در ایران و جهان تولید فولاد به دو روش احیای مستقیم و روش کوره بلندی انجام می شود که مجتمع فولاد اردکان به دلیل مقرون به صرفه بودن روش احیا مستقیم در ایران از این روش در تولید فولاد استفاده می کند که برای تولید فولاد به روش احیای مستقیم پنج مرحله باید طی شود. مرحله اول تولید کنسانتره سنگ آهن، مرحله دوم تبدیل کردن کنساتره سنگ آهن به گندله است که تکنولوژی گندله سازی در این مجتمع به روش Kiln انجام می شود که از نظر پخت کیفیت بالاتر نسبت به روش های موجود دیگر داشته و همچنین میزان مصرف برق نیز در این روش کاهش پیدا می کند.
در مرحله سوم واحدهای احیاء وارد عمل می شوند که این واحد ها با استفاده از دمیدن گاز های کربن و هیدروژن، اکسیژن موجود در گندله را تا 95 درصد گرفته و محصول نهایی آهن اسفنجی را تولید می کنند. در واحدهای احیا از تکنولوژی Hot Charge یا شارژ گرم استفاده می شود.
در مراحل نهایی آهن اسفنجی ذوب شده و عناصر آلیاژی مورد نیاز از جمله فروسیلیس یا منگنز به آن اضافه و تبدیل به فولاد آب دیده می شود و تا 1400 درجه حرارت دیده و در اردکان به میلگرد،تیرآهن و ... تبدیل می شود.
در پایان این سفر همچنین مراسم بازدید خبرنگاران به همراه برخی از مدیران چادرملو از کارخانه فولادسازی و بخش های جانبی آن نیز صورت گرفت.