به گزارش می متالز، شناسایی سود در طیفی از نمادهای مثبتِ روزهای اخیر در کنار تداوم فشار بر جبهه سهام کامودیتیمحور زمینه را برای بازگشت بورس از قله تاریخی فراهم کرد. با وجود این، تحرکات مثبت در تکنمادها و گروههای کوچکتر به وجود ضعف نسبی، رشد شاخص هموزن را تداوم بخشید.
افت قیمت در حدود نیمی از نمادهای فعال بر تابلوهای معاملاتی بورس تهران، شاخص کل را وادار به عقبنشینی از قله تاریخی کرد. هر چند دماسنج اصلی سهام در ابتدای معاملات رشد محدودی را به نمایش گذاشت اما در ادامه، این فروشندگان بودند که به نیروی غالب بازار بدل شدند و ضمن کاهش محسوس تقاضا در نمادهای بزرگ کالایی، شرایط را برای عقبگرد 350 واحدی نماگر کل تا ساعت 12 امروز مهیا کردند.
از ویژگیهای متمایز معاملات امروز فشار بر شاخص کل از محل کاهش قیمت نمادهایی چون «همراه» و «رمپنا» و همچنین عقبنشینی محسوس تقاضا در نماد «اخابر» است. غولهای مخابراتی در روزهای اخیر روی دور اخبار مرتبط با تجدید ارزیابی داراییها با استقبال بورسبازان مواجه شدند و بر خلاف فشار عمومی عرضه رشدهای شتابانی را تجربه کردند. این روند در معاملات امروز به دلیل انگیزه قوی فروشندگان برای ذخیره سود متوقف شد. در نقطه مقابل، نمادهای چون «شپنا» و «تاپیکو» در جریان معاملات امروز به حامیان اصلی شاخص کل بدل شدند.
پالایش نفت اصفهان پرمعاملهترین سهم بورسی در جریان دادوستدهای امروز به شمار میرود. هجوم اهالی بورس برای خرید «شپنا» علاوه بر تشکیل طولانیترین صف خرید بازار، بیشترین ارزش معامله را در این سهم را به دنبال داشت. بررسیها نشان میدهد که عامل اصلی رشد چشمگیر تقاضا در این سهم ناشی از خبر افزایش سرمایهای است که روز گذشته روی سرمایه کدال قرار گرفته است. مطابق این گزارش، «شپنا» قرار است برای بهبود ساختار مالی خود از محل سود انباشته، سرمایه خود را 220 درصد افزایش دهد. همین خبر بیش از 70 میلیارد تومان از کل جریان نقدینگی را به سمت این سهم سوق داد.
از دیگر نمادهای حامی شاخص میتوان به «تاپیکو» اشاره کرد که در آستانه برگزاری مجمع سالانه ضمن جذب حجم نسبتا بالای نقدینگی در دامنه مثبت قیمت خرید و فروش شد. به نظر میرسد سود 43 تومانی «تاپیکو» در قیمتهای فعلی از چنان جذابیتی برخوردار بوده که توجه شمار کثیری از سرمایهگذاران را در معاملات امروز و درست قبل از برگزاری مجمع به خود جلب کرده است.
اما سیمای عمومی سهام حکایت از این دارد که بازار جهانی سیگنالهای امیدوارکنندهای نمیفرستد و در بازارهای موازی خاصه بازار ارز نیز علائم از تغییرات حاد نیست. در واقع، برقراری نوعی سکون در بازار ارز و واهمههای جهانی از بروز رکود همچنان بازیگردان صنایع بزرگ هستند. از این منظر، تنها عاملی که به نظر میرسد توان تغییر تعادل را در سطح عمومی بازار دارد، اطلاعات عملکرد فروش مردادی شرکتهاست که انتشار آن از پایان این هفته آغاز میشود. این جریان اطلاعاتی میتواند خونی تازه در رگهای سهام بهویژه در نمادهای تحت فشار تزریق کند.
بازار پایه فرابورس هم امروز با فشار فروش دستوپنجه نرم میکند، با این تفاوت که شدت افت قیمتها در این بازار بیشتر است . 56 نماد از 77 نماد بازار پایه معاملات امروز را در دامنه منفی قیمت سپری کردند و 30 درصد از آنها افتهای بین 5 تا 10 درصد به ثبت رسید. رشدهای افسارگسیخته در این بازار که عموما به دلیل دامنه بازتر قیمت و در عین حال، شفافیت کمتر رقم خورده اکنون در حال تعدیل است. دو عامل را میتوان در بروز چنین اصلاحی در بازار پایه موثر دانست. از یک طرف، اتفاقنظر تحلیلگران بر سر رشدهای بیمحابا و حبابی در طیف گستردهای از سهمهای پایه منجر به ترس متقاضیان و عقبنشینی از ورود به این سهمها شده است و از طرف دیگر، ریسک کاهش نقدشوندگی با اجرای قریبالوقوع تغییرات در نحوه انجام معاملات تابلوهای سهگانه این بازار ارزیابی میَشود.