تاریخ: ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۳۸
بازدید: ۲۳۳
کد خبر: ۵۱۸۶۲
سرویس خبر : انرژی
کلنگ ساخت شهرک‌های غیرضروری و بی‌مطالعه همچنان بر زمین زده می‌شود

تمام زیرساخت‌های توسعه فراهم است، جز آب

می متالز - نقش معادن در توسعه این منطقه بسیار قابل توجه است اما کمبود آب، به مهم‌ترین چالش دستیابی به توسعه اقتصادی استان سمنان تبدیل شده است.
تمام زیرساخت‌های توسعه فراهم است، جز آب

به گزارش می متالز، در این بین توجه به شهر میامی به عنوان یکی از مناطق استان سمنان که ظرفیت خوبی در بخش معادن دارد، کلید خورده است.
به همین دلیل خبرهایی از ایجاد یک شهرک تخصصی در معادن در این استان شنیده می‌شود که قرار است تا هفته دولت کلنگ آن زده شود اما معلوم نیست مشکل تامین آب برای فرآوری مواد معدنی در این شهرک چگونه حل می‌شود.


شهرک تخصصی صنعتی یا معدنی

استاندار سمنان از برنامه‌ریزی برای ایجاد شهرک تخصصی معادن میامی و شهرک صنعتی بخش کالپوش خبر داد.
علیرضا آشناگر در جلسه مشترک شورای برنامه‌ریزی و ستاد اقتصاد مقاومتی و ستاد توسعه شهرستان میامی اظهار کرد: میامی تنها شهرستان استان سمنان است که در شمار شهرستان‌های کمتر برخوردار جای گرفته است.
وی از نهایی شدن شهرک تخصصی معادن شهرستان میامی خبر داد و افزود: یکی از نقاط ضعف ما این است که با وجود بضاعت بسیار خوب بخش معادن در استان و به‌ویژه در شرق استان، مطالعات ما درباره اکتشافات معدنی کامل نشده و باید در جهت فرآوری این معادن و توجه بیشتر به اکتشافات معدنی گام برداریم. استاندار از تصویب طرح شهرک صنعتی بخش کالپوش در شهرستان میامی خبر داد و گفت: این شهرک صنعتی در هفته دولت امسال کلنگ‌زنی خواهد شد.

 

شهرک معدنی در سمنان معنی ندارد

در همین راستا رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان، شهرک کالپوش که قرار است در هفته دولت کلنگ‌زنی شود را صنعتی صرف دانست و گفت: توافق نهایی برای ساخت یک شهرک معدنی به نتیجه نرسیده و قرار است شهرک کالپوش در میامی فقط صنعتی باشد. البته قرار بود شهرک معدنی نیز ساخته شود که هنوز بر سر این موضوع و مکان آن به توافق نرسیده‌ایم.
بهروز اسودی بزرگ‌ترین مانع اجرا و ساخت یک شهرک معدنی را با وجود داشتن معادن متعدد و ۲۶ماده معدنی در این استان، «آب» دانست و افزود: مشکل کمبود آب در یک استان کویری به حدی بزرگ و حاد است که جایی برای بحث درباره ساخت یک شهرک معدنی باقی نمی‌گذارد.
وی با اشاره به بهره‌برداری از ۸طرح در هفته دولت ادامه داد: استان سمنان با ۶۳۰معدن ظرفیت بسیار خوبی در بخش معدن دارد. روند اکتشافات پهنه‌های معدنی نیز بسیار خوب پیش می‌رود. ۳۸پهنه معدنی نیز در این استان تعیین تکلیف شده‌اند و به سمت بهره‌برداری از این معادن پیش می‌رویم.
اسودی با بیان اینکه ۲۶نوع ماده معدنی در این استان وجود دارد، افزود: مس، منگنز، آهن، کانی‌های صنعتی، سیلیس، بوکسیت و... از عمده‌ترین مواد معدنی این استان به شمار می‌روند. همچنین بزرگ‌ترین مراکز فرآوری مواد معدنی از جمله کربنات سدیم ایران را داریم. سولفات سدیم و پتاسیم نیز جزو بزرگ‌ترین کارخانه‌های ایران در نوع خود به شمار می‌روند. بیش از ۴۵کارخانه گچ در استان داریم و این استان در حقیقت قطب تولید گچ ایران است، همچنین ۳کارخانه نمک در این استان وجود دارد. با این حال ساخت صنایعی که آب‌بر است مشکلات و محدودیت بیشتری دارد.
وی ادامه داد: بوکسیت و سیلیس این استان نیز شهرت دارند. با این حال سمنان بزرگ‌ترین منابع مواد معدنی سلستین و سولفات استرانسیوم را دارد که به دلیل آب‌بر بودن تبدیل کربنات و کلسیم نمی‌توانیم آن را فرآوری کنیم و ناچار به ارسال آن به دیگر استان‌ها هستیم.
وی با اشاره به طرح احیای معادن کوچک و متوسط گفت: استان سمنان جزو نخستین استان‌هایی بود که اطلاعات معادن کوچک و متوسط خود را به وزارت صنعت، معدن و تجارت داد. این استان بیش از ۱۵۰معدن کوچک و متوسط را به وزارتخانه معرفی کرده است. وی اظهار کرد: این معادن برای اینکه بتوانند سودده و فعال شوند باید به صورت خوشه‌های صنعتی درآیند و به معادنی که مراکز فرآوری بزرگ دارند وابسته شوند تا حیات خود را تضمین کنند.

 

چالشی به نام کمبود آب

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان سمنان نیز، گفت: همه زیرساخت‌های لازم برای توسعه صنعتی در این استان فراهم است، به جز آب.
حسن آلبویه اظهار کرد: بخشی از فعالیت‌های تولیدی و صنعتی، فراتر از استان و تکلیفی ملی است.‌
وی از کمبود منابع آبی به عنوان جدی‌ترین مشکل توسعه صنایع و معادن در این استان صنعتی نام برد و افزود: بهره‌مندی استان از زیرساخت‌های ارتباطی چه در حوزه ریلی و هوایی و چه در حوزه جاده‌ای، موقعیت ممتاز استان و قرار گرفتن بر سر کریدورهای شمال-جنوب و شرق به غرب، فراهم بودن زیرساخت‌های مربوط به حوزه انرژی و مهم‌تر از آنها اقلیم مستعد استان که امکان تولید در ۱۲ماه از سال را دارد، این استان را به منطقه‌ای ممتاز برای سرمایه‌گذاری صنعتی تبدیل کرده است.
آلبویه به غنای این استان در حوزه مواد معدنی اشاره و خاطرنشان کرد: پهنه شمالی استان، انباشته از کانی‌های فلزی و پهنه جنوبی استان مملو از پلی‌متال و از نظر موادمعدنی گنجی ناشناخته است که هنوز درباره آن هیچ کار جدی نشده است. وی از فعالیت‌های معدنی به عنوان فعالیتی آب‌بر یاد کرد و گفت: در میزان نیاز آبی معدن همین بس که شرکت شهرک‌های صنعتی استان با بیش از ۳۰هزار اشتغال فقط ۳۸۰لیتر بر ثانیه آب نیاز دارد اما یک واحد معدنی مثل کربنات سدیم به تنهایی ۱۴۰لیتر بر ثانیه نیاز آبی دارد.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان با بیان اینکه واحدهای صنعتی استان سمنان نیاز آبی کمی دارند، خاطرنشان کرد: تمام آب در اختیار شهرک‌های صنعتی استان ۳۸۰لیتر بر ثانیه است.
وی از استان سمنان به عنوان یکی از مهم‌ترین مناطق صنعتی در سطح کشور یاد کرد و افزود: در حقیقت بخش صنعتی استان از توسعه لازم برخوردار است و نیاز آبی چندانی برای استان ندارد. اگر در این بخش نیاز آبی وجود دارد به واسطه تکالیف ملی این استان است.
آلبویه با اذعان به اینکه سمنان یکی از مهم‌ترین پهنه‌های ایران برای توسعه صنعتی است، ادامه داد: همه زیرساخت‌های لازم برای توسعه صنعتی بیش از پیش استان فراهم است و تنها مانع بر سر این راه، کمبود آب است.

 

نیاز آبی معادن

به گفته عضو شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، شهرک‌های صنعتی استان سمنان بالاترین نرخ واگذاری زمین را در کشور دارند.وی تنها راه تامین این نیاز صنعتی را انتقال آب برشمرد و گفت: برای استفاده از همه ظرفیت‌های صنعتی و معدنی استان به ۱۶۰میلیون مترمکعب آب نیاز داریم. ضمن اینکه واحدهای فعلی در صورتی که از همه ظرفیت‌های موجود خود استفاده کنند و فازهای فعلی خود را توسعه دهند و راه‌اندازی کنند به ۴۳میلیون مترمکعب آب نیاز دارند.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان، مناطق ویژه صنعتی و شهرک‌ها و نواحی صنعتی این استان را ۳۰ناحیه و شهرک برشمرد و گفت: تنها ۱۸مورد از این شهرک‌ها زیر پوشش مدیریت شرکت شهرک‌های استان هستند.
این عضو کارگروه اشتغال استان خاطرنشان کرد: ۳۰شهرک صنعتی استان ۱۲۰میلیون مترمکعب و معادن استان ۴۵میلیون مترمکعب نیاز آبی دارند.
وی از انتقال پساب‌های شهری به شهرک‌های صنعتی به عنوان یکی از برنامه‌های استان یاد کرد و گفت: ما برای خرید و انتقال پساب‌های شهری آمادگی داریم اما با توجه به هزینه بالای زیرساخت‌های لازم و ایجاد خط انتقال برای این مهم، دولت باید در این حوزه، بخش صنعت استان را یاری دهد.
آلبویه با بیان اینکه برخی واحدهای صنعتی استان برای مشارکت در انتقال این پساب آمادگی دارند، ادامه داد: بخشی از واحدهای صنعتی مستقر در شهرک‌ها و نواحی سی‌گانه استان برای خرید تضمینی پساب‌ها آمادگی دارند.
وی از روند رو به افزایش سرمایه‌گذاری در شهرک‌های صنعتی استان خبر داد و گفت: استان سمنان در دوره‌های مختلف همواره با استقبال سرمایه‌گذاران روبه‌رو بوده و از نظر سرمایه‌گذاری رتبه‌های ۵ تا ۱۰کشور را دارد. همچنین در دوره اصلاحات، استان سمنان در مقاطعی حائز رتبه دوم سرمایه‌گذاری در شهرک‌های صنعتی کشور بوده است.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین