تاریخ: ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۳۳
بازدید: ۲۴۴
کد خبر: ۵۱۸۸۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
زورآزمایی خریداران سهم و حق‌تقدم

تحولات جدید در افزایش سرمایه‌های بورسی

می متالز - با گذشت یک هفته افزایش سرمایه‌های بورس با تحولات جدیدی همراه شد که جان کلام آن در زورآزمایی خریداران سهم و حق تقدم خلاصه می‌شود.
تحولات جدید در افزایش سرمایه‌های بورسی

به گزارش می متالز، در یک هفته گذشته با وجود اینکه برآیند بازار بسیار مثبت بود، خریداران از خرید سهام بیشتر از خرید حق‌تقدم استقبال کردند و به جز در یک نماد (بسویچ که البته آن هم حق‌تقدم در صف فروش در حال متعادل شدن بود) در بقیه آنها قیمت حق‌تقدم کمتر از قیمت سهم بود.

علت این موضوع که برخلاف هیجانات هفته‌های پیش در خرید حق‌تقدم بود، شاید بتوان به احتیاط خریدارانی ربط داد که قصد دارند بر موج افزایش قیمت‌ها سوار شده و بازدهی مثبتی را برای خود رقم بزنند. خریداران در گوشه‌ای از ذهن خود احتمالی برای آرام گرفتن بازار یا اصلاح آن در نظر دارند که در آن صورت شاید شناسایی سود در خود سهام آسا‌ن‌تر از حق‌تقدمی باشد که ممکن است برای انجام مراحل بعدی افزایش سرمایه بسته شود یا به خاطر دامنه نوسان بیشتر از سهم، در صف فروش سنگین و فرسایشی معطل بماند.

در حال حاضر دامنه نوسان حق‌تقدم‌ها برای نمادهای بورسی ۱۰ درصد و دو برابر خود سهم است. در این گزارش به وضعیت هفتگی افزایش سرمایه‌ها از مرحله صدور مجوز توسط سازمان بورس تا ثبت آن در اداره ثبت شرکت‌ها پرداخته می‌شود. حرف «ح» پس از نمادهای بورسی به معنی «حق‌‌تقدم» و حرف «ج» به معنی «سهام جایزه» است.

واحصا ج : «احیا صنایع خراسان» در مجمع سالانه‌اش در آخرین روز تیرماه ۱۵ تومان از سود حدود ۴۵ تومانی را به‌صورت نقدی به سهامداران داد و سپس در مجمع فوق‌العاده یک سهام جایزه از سود انباشته هم به دریافتی سهامداران اضافه کرد. با این وضع، سرمایه‌ واحصا از حدود 10.5 میلیارد تومان به بیش از ۲۱ میلیارد تومان رسید و هفته گذشته هم این سهام جایزه به ثبت رسید. منابع این افزایش سرمایه قرار است صرف اجرای پروژه در معدن مس «چاه پُلوند» و تولید کنسانتره مس شود.

البته علاوه‌بر مبلغ حدود ۱۰ میلیارد تومانی افزایش سرمایه، در حدود همین مبلغ هم تسهیلات بانکی برای این پروژه استفاده خواهد شد. پیش‌بینی شده در یک بازه ۱۲ ماهه و در سال ۱۳۹۹ پروژه به بهره‌برداری رسیده و با ۶۰ درصد ظرفیت تولید کند. بنابر زمان‌بندی طرح، این معدن در سال ۱۴۰۱ به ظرفیت کامل یعنی تولید حدود ۴ هزارتن کنسانتره مس با عیار ۲۵ درصد خواهد رسید.

با این فرض سود خالص ناشی از این طرح از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ برای واحصا به‌ترتیب حدود ۶، ۱۰ و ۱۴ میلیارد تومان خواهد بود. منطقه پلوند در نزدیکی شهرستان فردوس در خراسان جنوبی قرار دارد. واحصا که عمده سهامداران آن در خراسان هستند، در سال ۱۳۷۵ تاسیس و با مشارکت یکصدهزارنفری اقشار مردم پذیره‌نویسی شد و در حال حاضر سهام شناور آزاد آن بیش از ۹۰ درصد است. در مجامع این شرکت در سال‌های اخیر برخی چهره‌های سیاسی و مدیران وزارتی را می‌شد مشاهده کرد.

معاملات واحصا در مهرماه ۱۳۹۲ در بازار توافقی و با کشف قیمت ۱۲۵ تومان شروع شد و پیش از برگزاری مجمع سالانه و فوق‌العاده امسال به بیش از ۳ هزارتومان (با همان میزان سرمایه نسبت به سال ۱۳۹۲) رسید. پس از مجمع نیز با قیمت حدود ۱۵۰۰ تومان باز شد و در سه روز پس از آن علاقه‌مندان برای خرید سهم صف بستند و عرضه چندصدهزار سهمی یکی از دو سهامدار حقوقی هم نتوانست تاثیری در کم شدن این استقبال داشته باشد.

بدون شک حضور این نماد در بازار پایه «ب» که از امتیاز نوسان ۱۰ درصد روزانه و حجم مبنای یک برخوردار است، سبب شده ارزش بازار این شرکت از کمتر از ۱۵ میلیارد تومان در انتهای سال ۱۳۹۵ (که بازار توافقی به بازار پایه تبدیل شد) به نزدیک ۴۰۰ میلیارد تومان برسد.

واحصا در حال حاضر هشت شرکت زیرمجموعه دارد که هفت شرکت از آنها فعالیتی نداشته و فقط یک شرکت به فعالیت‌های بازرگانی می‌پردازد  که بخشی از سود آخرین سال مالی واحصا را با خرید و فروش ذرت و سنگ‌آهن به‌دست آورده است. این شرکت یک پروژه ساختمانی هم در دست اجرا دارد که در مرحله تغییر پروانه ساختمانی جهت افزایش متراژ بنا است. پرتفوی بورسی واحصا در پایان سال مالی ۱۳۹۷ حدود ۴ میلیارد تومان ارزش داشته که به نظر می‌رسد طی سه ماه اول سال بخشی از آن را به فروش رسانده و سود حدود یک میلیارد تومانی شناسایی کرده است.

دفارا ح: «داروسازی فارابی» که در ابتدای اردیبهشت ماه امسال مجوز افزایش سرمایه ۵۰ درصدی از مطالبات و آورده نقدی را از سازمان بورس دریافت کرده بود، این مجوز را ۳۰ روز تمدید کرد تا بتواند همزمان با برگزاری مجمع سالانه در اوایل تیرماه، مجمع فوق‌العاده را هم برگزار کند. در حالی‌که در مجمع سالانه قبلی (منتهی به ۲۹/ ۱۲/ ۹۶) شرکت دچار زیان انباشته شده بود و نتوانست سودی تقسیم کند، امسال از حدود ۲۴۰ تومان سود هر سهم خود، بیش از ۱۶۰ تومان را به‌صورت نقدی تقسیم کرد.

با این چرخش فوق‌العاده در سودآوری، چندان شگفت‌انگیز نخواهد بود که ارزش بازار دفارا از حدود ۱۰۰ میلیارد تومان در تیرماه سال گذشته به بیش از ۱۱۰۰ میلیارد تومان یعنی ۱۱ برابر در شهریور امسال برسد. اضافه کنیم بر اینها عرضه اولیه دو شرکت «تولید ژلاتین کپسول ایران» (دکپسول) که دفارا سهامدار ۱۰۰ درصدی آن بود و «پخش هجرت» (هجرت) که ۳۵ درصد آن در مالکیت دفارا قرار داشت. با وجود تفاوت حدود ۱۵۰ تومانی (با در نظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی) بین سهم و حق‌تقدم آن باز هم خریداران از خود سهم استقبال بیشتری می‌کنند.

افزایش سرمایه ۲۰ میلیارد تومانی دفارا که سرمایه‌اش را از ۴۰ میلیارد تومان به ۶۰ میلیارد تومان می‌رساند، برای «اصلاح ساختار مالی» و «تامین سرمایه در گردش» برای شرکت صورت پذیرفته است، کاری که سال‌ها قبل از این باید انجام می‌شد تا در وضعیت نابسامان صنعت دارو در یکی دو سال اخیر دچار وضعیتی مانند سال قبل نشود.

کخاک: هفته گذشته مجوز افزایش سرمایه حدود ۳۳ درصدی شرکت «صنایع خاک چینی ایران» (کخاک) از محل مطالبات و آورده نقدی صادر شد تا صرف احداث خط تولید «بلوک و پانل سبک گازی» و «ملات خشک» با استفاده از «ضایعات سیلیس» شرکت شود. با این مجوز، سرمایه کخاک از 37.5 میلیارد تومان به ۵۰ میلیارد تومان خواهد رسید.

از آنجاکه مجوز این افزایش سرمایه در مجمع فوق‌العاده قبلی به هیات‌مدیره داده شده، نیاز به برگزاری مجمع نبوده و روز چهارشنبه همین هفته در جلسه هیات‌مدیره بررسی و احتمالا تصویب می‌شود.رکیش: «کارت اعتباری ایران کیش» (رکیش) برای هر حق‌تقدم استفاده نشده مبلغ ۲۲۵۵ ریال به‌صورت خالص به‌دست آورد که دارندگان آن (افراد حقیقی) می‌توانند از ابتدای همین هفته به یکی از شعب بانک تجارت مراجعه و آن را دریافت کنند.

هفته گذشته «تکادو» (وکادو) نیز خبر از افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی خود از دو محل «مطالبات و آورده نقدی» و «سود انباشته» داد. معاملات اولیه حق‌تقدم «سرمایه‌گذاری توسعه آذربایجان» (وآذر) چهارشنبه گذشته در حالی به اتمام رسید که به همراه خود سهم حدود یک هفته در قیمت‌های منفی معامله می‌شد.

از سوی دیگر پایان معاملات اولیه حق‌تقدم «سیمان مازندران» (سمازن) در روز شنبه همراه با صف خرید برای خود سهم و حق‌تقدم آن بود. حراج حق‌تقدم شرکت ساختمانی «آ.س.پ» (آس‌پ) باوجود تفاوت ۱۵ تومانی بین سهم و حق‌تقدم (با در نظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی) مشتری چندانی نداشت که البته فروشنده هم تاکنون قیمت را از ۸۴ تومان پایین نیاورده‌است. در دوره معاملات اولیه حق‌تقدم در محدوده ۱۴ تا ۳۵ تومان معامله شد.

عناوین برگزیده