یاسر اکبرزاده متخصص ایمنی معادن در امریکا و دکترای دانشکده معادن کلورودا (Coloroda School of Mines) مدرس این دوره ۳ ساعته بود که به تاریخچه تدوین قوانین معدنی به دنبال حوادث معدنی این کشور در سالهای گذشته پرداخت و مجموعه وظایف اداره ایمنی و بهداشت معادن امریکا «اِمشا» (Mine Safety and Health Administration) را توصیف کرد. اکبرزاده در آغاز همایش گفت: حدود ۶ سال است که در اداره ایمنی و معادن امریکا (اِمشا) وابسته به وزارت کار این کشور مشغول به کار است و حدود ۴سال از این دوره را در بخش زغالسنگ و ۱/۵سال دیگر را در بخش غیرزغالسنگ فعالیت داشته است.
اکبرزاده به شرح تاریخچه قوانین مربوط به ایمنی معادن در امریکا پرداخت و توضیح داد: از سال ۱۹۷۷ میلادی(۱۳۵۶خورشیدی) «امشا» در امریکا راهاندازی شد با این هدف که با نظارت بر اجرای قوانینی که درکنگره امریکا و سایر نهادهای قانونگذار برای شرکتهای معدنکار تصویب شده، حوادث جانی معادن در امریکا را به صفر رساند و تا حد ممکن شمار و شدت حوادث غیرجانی نیز کاهش پیدا کند و ایمنی و بهداشت معادن در امریکا ارتقا یابد. او افزود: در سال ۱۹۰۰ میلادی یعنی حدود ۱۱۷ سال پیش حدود ۱۲۸ هزار و ۲۲۵ نفر در معادن امریکا جان خود را از دست دادند که با افزایش آگاهی، رشد فناوری و اعمال قوانین، این رقم از متوسط ۱۰۰۰ نفر در نیمه نخست قرن ۲۰ به حدود ۲۵ نفر در سال گذشته میلادی رسید، در امسال میلادی (۲۰۱۷) نیز تا یک ماه گذشته که در امریکا بودم ۱۳ مورد تلفات انسانی در بخش معدن گزارش شد. وی گفت: نخستین قانون ایمنی در امریکا در سال ۱۸۹۱ میلادی (۱۲۷۰خورشیدی) تصویب شد که صورت ابتدایی داشت و دستور افزایش هوای بیشتر در داخل معادن زغالسنگ و همچنین ممنوعیت کار کودکان زیر ۱۲ سال را شامل میشد. در سال ۱۹۰۷م (۱۲۸۶خورشیدی) دو حادثه رخ داد که در اولی ۳۴ نفر قربانی شدند. حادثه دوم که بزرگترین حادثه در تاریخ معدنی امریکا بود، در یک معدن زغالسنگ در وستویرجینیا رخ داد و در پی این انفجار ۳۶۲ نفر و شاید بیش از این رقم کشته شدند. اکبرزاده ادامه داد: در سال ۱۹۴۷م (۱۳۲۶خورشیدی) شرایطی ترتیب داده شد که بازرسان در صورت مشاهده تخلف به مسئولان معدن اطلاع دهند، البته این قانون بیش از یک سال دوام نیاورد. در سال ۱۹۵۱م (۱۳۳۰خورشیدی) انفجاری دیگر رخ داد که به مرگ ۱۶۳ نفر انجامید و به دنبال آن قانون دیگری به تصویب رسید که بر مبنای آن بازرسان، معادن زیرزمینی زغالسنگ را سالانه یک بار مورد بازدید قرار دهند که البته این قانون تنها برای معادن زیرزمینی زغالسنگ اعمال میشد زیرا زغالسنگ در کل آسیبزاتر بود. این متخصص ایمنی معادن در امریکا در توضیح بیشتر افزود: در سال ۱۹۶۱ میلادی (۱۳۴۰خورشیدی) به بازرسان اداره معادن اجازه دادند که به معادن زیرزمینی غیرزغال برای جمعآوری اطلاعات و ارائه توصیههایی برای کاهش خطرات وارد کار شوند. در سالهای ۱۹۵۲ تا ۱۹۶۶م (۱۳۳۱تا۱۳۴۵خورشیدی)، ۲۲ تا ۲۳ حادثه دیگر در معادن زیرزمینی زغالسنگ اتفاق افتاد که حدود ۲۹۹ نفر کشته شدند. در نهایت امریکا شروع به آموزشهای اجباری برای معدنکاران زغالسنگ کرد.
او همچنین در مورد بخش غیرزغالسنگی امریکا بیشتر توضیح داد و گفت: در بخش غیرزغالی در سالهای ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۶ (۱۳۴۰تا ۱۳۴۵خورشیدی) میلادی بین ۶۱ تا ۶۶ هزار نفر جان خود را از دست دادند که برابر است با سالانه ۱۷۸ نفر که این اتفاق توجهها را به معادن غیرزغالی نیز معطوف کرد. در سال ۱۹۶۶م قانون بازرسی معادن زیرزمینی غیرزغالی مقرر شد و در طول سالهای بعد تعداد بازرسیها به معادن زغال و غیرزغال به ۴ مرتبه در سال افزایش یافت. همچنین در مورد بازرسی معادن زغالسنگ دیگر هیچ محدودیتی برای بازدید بازرسان وجود نداشت و بازرسیها مربوط به دولت مرکزی بود و از کنترلهای ایالتی خارج شد. در همین راستا جریمههایی برای معادن متخلف تعیین شد و در صورت عمدی بودن تخلف، امروز اِمشا این اجازه را بهدست آورده که معدن متخلف را به قوه قضایی معرفی کند.
اکبرزاده ادامه داد: در سال ۱۹۷۲م (۱۳۵۱خورشیدی) سد باطله یکی از معادن زغالسنگ، شکست و حدود ۱۳۲ میلیون گالن آب به شکل سیلاب جاری شد که به کشته شدن ۱۲۶ نفر و بیخانمانی ۴۰۰۰ نفر انجامید. در بخش غیرفلز هم در سال ۱۹۷۲م حدود ۹۲ نفر بر اثر استنشاق مونوکسید کربن در یک معدن نمک کشته شدند. در سال ۱۹۷۳ میلادی (۱۳۵۲خورشیدی) اداره امنیت معادن امریکا شکل گرفت که اختیار امور را به وزارت داخلی داد و در نهایت در سال ۱۹۷۷م (۱۳۵۶خورشیدی) کنگره امریکا «امشا» را ایجاد کرد که بر مبنای قوانین آن معادن زغال و غیرزغالی تحت لوای یک قانون قرار گرفتند. براساس آن هر معدن زیرزمینی باید سالانه ۴ بار بازدید شود، همه معادن زیرزمینی باید ۲ تیم نجات و هر تیم نجات باید دستکم ۶ نیرو با تجهیزات کامل داشته باشد. حالا اگر معدنچی احساس کند شرایط ایمنی آنجا سلامت او را تهدید میکند خودش و خانوادهاش میتوانند به امشا تقاضای بازرسی بفرستند، گزارش این تقاضا محرمانه و بدون درج نام است.
وی در تشریح بیشتر امشا افزود: از دیگر وظایف امشا این است که اگر معدنی آیتم جدیدی را اضافه یا برنامه جدیدی را شروع کند، باید تاییدیه این اداره را داشته باشد. بررسیهای امشا در مورد معادن به دو بخش پیش از شیفت و در زمان شیفت تقسیم میشود که در جریان این بررسیها میزان متان و اکسیژن موجود در معدن در ساعات مختلف ارزیابی میشود. امشا در زمینه رسیدگی به شکایات تبعیض جنسی و نژادی معدنچیان نیز ناظر است که اگر مسئله بسیار بغرنج باشد، این موضوع به سیستم قضایی ارجاع داده میشود و ممکن است به غیر از جریمه، احکام قضایی سنگینتری نیز در نظر گرفته شود. اکبرزاده ادامه داد: برگزاری مسابقات ایمنی معادن از دیگر فعالیتهای امشاست که با ایجاد شرایط مصنوعی خطر بین تیمهای نجات، مسابقهای برقرار میکند که دریافت نشان برتر برای معادن، امتیاز مهمی به ویژه در جذب نیروی کارآمد به شمار میآید. این کارشناس اظهار کرد: حال براساس قوانین امشا پیش از اینکه یک معدنچی شروع به کار کند، در یک تور با محیط معدن آشنا میشود، آموزشهای لازم را در زمینه آسیبهای احتمالی و راههای فرار میبیند و این آموزش از سوی مربیای انجام میشود که امشا او را تایید کرده باشد. همچنین این آموزشها باید به زبانی باشد که برای معدنچی تازهکار قابل فهم باشد، به این معنی که اگر معدن از نیروی خارجی به دلیل ارزان بودن یا هر دلیل دیگری استفاده میکند، باید به زبان نیرو به او آموزش دهد. همچنین براساس قوانین امشا نیروی تازهوارد باید با رتبههای کاری و افرادی که متصدی این رتبهها هستند، آشنا باشد و تا ۶۰ روز پس از شروع به کار طرز استفاده از ابزار ایمنی را آموخته باشد. در نهایت یاسر اکبرزاده گفت: کارفرمای معدنی در امریکا ترجیح میدهد به ایمنی در کار توجه کند چون رعایت نکردن نکات ایمنی و بروز آسیب میتواند به تعطیلی معدن دستکم در یک روز بینجامد. زیان مالی ناشی از تعطیلی بسیار بیشتر از هزینههای رعایت ایمنی است.