خالص معاملات سهام بورس و فرابورس با کسر معاملات بلوک و اوراق بدهی با افزایش ۲۰ درصدی، ۱ میلیارد و ۷۱۰ هزار ریال و ارزش معاملات انواع اوراق بدهی ۱۷۰ میلیارد ریال شد. بر این اساس، مهمترین معاملات بلوکی، مربوط به نمادهای مارون، بموتو، پترول، ثپردیس، ثتران، وتوسم و بترانس بود. برخی معاملات پر حجم مانند، حریل، ارفع، ذوب، کیمیا، بهپاک، فولاد، فملی، فخوز، ثاژن، کگل، خاهن، کروی، فاسمین، کاما، کمنگنز، دسبحا، حپترو، فولاژ، برکت و... نیز توجه معاملهگران بازار را به خود جلب کرد. به گفته تحلیلگران، رشد شاخص چهارشنبه ۱۸ مرداد، بیشتر به دلیل رشد نرخ نماد شرکتهای مربوط به فلزات اساسی بود.
براساس آخرین آمار قیمتهای جهانی، مس و روی به سقف نرخ جهانی خود رسیدهاند. مس به محدوده ۶۳۰۰ دلار و روی به محدوده ۲۹۰۰دلار رسیده است. به همین دلیل شرکتهای گروه فولاد و مس که فعالیتشان بیشتر مربوط به فلزات اساسی است، متاثر از قیمتهای جهانی رشد داشتند. زمانی که قیمتهای جهانی افزایش پیدا میکند میزان صادرات این شرکتها هم افزایش پیدا میکند. مهدی افضلیان تحلیلگر و فعال بازار سرمایه، با بیان این مطلب، گفت: دلیل افزایش صادرات از سوی این شرکتها، از طرفی به نرخ دلار و از سوی دیگر به نرخ جهانی برمیگردد. با فرض اینکه نرخ جهانی در حال افزایش باشد، میزان درآمد حاصل از فروش محصولات صادراتی هم افزایش پیدا میکند. به دلیل چشماندازی که برای افزایش نرخ جهانی مس، روی و سرب وجود دارد درحالحاضر این محصولات در بازار با استقبال خریداران روبهرو شده است. افضلیان ادامه داد: از سوی دیگر به دلیل گزارشهای مثبت ۳ ماهه شرکتها، حاشیه سود ناخالص برای شرکتها افزایش یافته و در کنار فروشهای ۳ ماهه مناسبی که داشتهاند، توانستند پوشش خوبی داشته باشند. این موضوع نشان میدهد، فولاد، فملی و سایر شرکتهای فلزات اساسی بودجه خود را به طور تقریبی محافظهکارانه در نظر گرفتهاند که نشان میدهد در گزارشهای ۳ ماهه خود، میتوانند تعدیلهای پیدرپی را منتشر کنند.این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه، این شرکتها تعدیل خود را همزمان با گزارشهای دورهای مناسبتر گزارش دادهاند، افزود: بازار هم برحسب این چشمانداز که سود فولاد و فملی قرار است افزایش پیدا کند با چشماندازی میانمدت و سرمایهگذاری کمریسک، این فلزات را میخرد. در این برهه زمانی خریداران به سود کوتاهمدت فکر نمیکنند، براساس بازه زمانی ویژهای که درنظر گرفتهاند انتظار میرود شرکتها در این بازه زمانی، گزارشهای خود را منتشر کنند.افضلیان درباره دلایل تاثیر گرفتن شاخص از این جریان، گفت: نماد شرکتهایی مانند فولاد، فملی و فخوز، از نظر بازاری، شرکتهای بزرگی با سرمایه و ارزش بازار بالا هستند. زمانی که تغییرات مثبتی در این شرکتها ایجاد میشود و با حجمهای بالا هم معامله میشوند، در شاخص کل اثر خیلی زیاد میگذارند. حالا اگر در همین حالت، شاخص کل هموزن را بررسی کنیم (شاخص کلی که وزن همه شرکتها را یکسان در نظر میگیرد)، از آنجا که این شاخص، وزن شرکتهایی که ارزش بازار بالا و سرمایه بالایی دارند را بالاتر درنظر میگیرد، نشان میدهدکه شاخص کل افزایش پیدا کرده اما شاخص کل درواقع ماهیت بازار را براساس مثبت یا منفی بودن، نشان نمیدهد. ممکن است ۵ نماد در یک روز مثبت باشند و ارزش بازارشان بالا باشد اما بقیه شرکتهایی که کوچکتر هستند، منفی باشند. به این معنی که ارزش بازارشان پایین است اما شاخص بالاست، این درحالی است که به طور تقریبی ۶۰ درصد بازار منفی بوده است. به همین دلیل شاخص کل معیار مناسبی برای ارزیابی بازار نیست.وی درباره ادامه روند افزایش نرخ فلزات گفت: چشمانداز قیمتهای جهانی درحالحاضر مثبت است.
بخشی از این جریان مربوط به بازار چین و بخش دیگر مربوط به سیاستهای امریکا میشود. این کشور بیشتر از این نظر که افزایش یا کاهش شاخص ارزش دلار میتواند تغییراتی را در نرخ کالاهای اساسی ایجاد کند، قابل توجه است. به طور کلی چشماندازی که درحالحاضر برای این کشورها وجود دارد مثبت است.این کارشناس بازار سرمایه درباره نرخ سنگآهن تصریح کرد: نرخ سنگآهن به طور دقیق به رشد صنعتی چین و میزان تولید فولاد این کشور وابسته است. از آنجا که سنگآهن ماده اولیه فولاد است، هرقدر رونق اقتصادی در یک چشمانداز اقتصادی در چین افزایش پیدا کند، مصرف فولاد افزایش پیدا میکند و همین مسئله به افزایش ماده اولیه که سنگآهن است، منجر میشود. بعد از کاهش نرخ سنگآهن و رسیدن به محدوده ۵۰ دلار، رشد خوبی هم در محدوده ۸۲ دلار داشت و بعد از آن ثابت ماند. حال باید دید آیا محرک جدیدی برای افزایش نرخ سنگآهن وجود دارد یا نه، البته رشد مناسب در کوتاهمدت برای نرخ سنگآهن دور از ذهن است اما احتمال اصلاح قیمتی در کوتاهمدت تا زمان انتشار گزارشهای جدید چین وجود دارد. افضلیان در پاسخ به این پرسش که معاملات بازار سرمایه چقدر متاثر از وضعیت کابینه جدید دولت است، گفت: در روند معاملات از این بابت تغییری ایجاد نشده و رشدهای اخیر نیز به طور معمول ناشی از افزایش نرخ فلزات اساسی و برخی شرکتهای معدنی بوده اما آنچه درحالحاضر بازار را متاثر کرده، نبود نقدینگی مناسب در بازار است و از آنجا که چشمانداز مناسبی هم برای این موضوع وجود ندارد، کسی حاضر نمیشود باوجود نرخ بالای سود بانکی، ریسک حضور در بازار سرمایه را بپذیرد.