به گزارش می متالز، با این وجود حجم بالای معاملات در دادوستدهای روز گذشته در گروه خودرو نشانههای قابلتوجهی از خوشبینی اهالی بازار به امکان کاهش فشارهای تحریمی در بر دارد.
روز گذشته شاخص هموزن از رشدهای پرشتاب خود طی هفتههای اخیر باز ماند. فشارهای عرضه در گروههای کوچک و پرنمادی همچون محصولات دارویی، سیمانیها، نمادهای قندی و بسیاری دیگر از گروههایی که بر مدار رشد متوالی قیمت قرار داشتند ملموس بود. در مقابل بزرگان فلزی و همچنین خودروسازان در کانون توجه قرار گرفتند و رشدهای محسوسی را به ثبت رساندند.
نمادهای کالایی بورس تهران که برای 2 روز متوالی توانستند سیر صعودی شاخص را به کلی رقم بزنند از چندین جنبه قابل بررسی هستند. نکته اول سودآوری چشمگیر شرکتها در فصل اول سال بود. مسالهای که در صورت تکرار سبب میشود تا نسبت پی به ای این دسته از سهام پایینتر از مرتبه 4 باقی بماند و این مساله از جذابیت قیمتی این نمادها خبر میدهد. نکته بعدی به گزارشهای ماهانه قدرتمند این گروه باز میگردد که احتمال تکرار سودآوریهای دلچسب فصل بهار را تقویت میکند.
نرخ ارز به عنوان عامل سوم مسیر پرتردیدی را پیش رو دارد و به شدت به عامل چهارم وابسته است. با این وجود اصلاحات نزولی و بازگشتهای صعودی نرخ ارز طی هفته اخیر برای بسیاری از فعالان بازار این پیغام را در بردارد که ثبات شرایط در محدوده فعلی احتمالا ثبات نرخ ارز را برای کوتاهمدت در پی خواهد داشت. با این حال گشایشهای ملموس سیاسی و خارج شدن منابع ارزی کشور از تنگنا میتواند کاهش نرخ دلار را در پی داشته باشد و فرض ثبات نرخ ارز با وجود چنین گشایشهایی محتمل به نظر نمیرسد.
عامل چهارم همانگونه که عنوان شد به روند پیشروی مذاکرات دولت با قدرتهای اروپایی باز میگردد. امروز عباس عراقچی به همراه یک هیئت اقتصادی در پاریس خواهد بود تا در رابطه با نحوه پیشرفت مذاکرات و به خصوص از مجرای اقتصادی با اعضایی از دولت فرانسه ملاقات کنند. تغییر لحن مقامات کشور و همچنین مقامات امریکایی نشان میدهد امکان دستیابی به چنین راهحلی به شدت گذشته دور از ذهن نیست.
دست آخر روند بازارهای جهانی همچنان عامل تعیینکننده در مسیر سودآوری بزرگان کالایی است. روند کلی بازارهای جهانی همچنان نزولی است ولی تکانههای مقطعی دور از انتظار نیست.
از جمله گروههای دیگری که از پیشرفت این مذاکرات بهره خواهند برد خودروسازان هستند. نقش خودروسازان فرانسوی در همکاری با خودروسازان بزرگ کشور قابل انکار نیست. وابستگی این صنعت به واردات و محدودیتهای وارد شده در پی اعمال تحریمها سبب شده تا اکثر شرکتهای این گروه از سال گذشته با زیانهای سنگینی مواجه شوند. (البته این ابعاد تنها عوامل زیانآوری این گروه نیست و نقش سیاستگذار داخلی و اصرار بر اشتباهات وی را نادیده نمیتوان گرفت).
به هر صورت بازگشت فرانسویها به چرخه تولید خودرو در کشور از جمله مسائلی است که عملیات خوروسازان را میتواند متحول و تسهیل کند. از سوی دیگر گشایشهای سیاسی و کاهش نرخ ارز نیز برای این گروه اثری مثبت خواهد بود. با تمام این اوصاف بازگشت زودموقع به مدارسودآوری چندان واقعگرایانه به نظر نمیرسد.
خودروسازان عامل دیگری نیز برای جلب نظر فعالان سهامی دارند. تمرکز بورسبازان بر مقوله تجدید ارزیابی داراییها و لزوم افزایش سرمایه خودروسازان از این محل برای خروج از شمولیت ماده 141 محل تلاقی سهام و انگیزههای غیربنیادی است (که البته حجم قابلتوجهی از انگیزههای دادوستدها را به خود احتصاص داده است).
بر اساس اظهارات مدیرعامل پیشین ایرانخودرو، این شرکت در مهر ماه برای بهروزرسانی ارزش دفتری داراییها وارد گامهای عملی میشود و این موضوع از تجدید ارزیابی ارزش سرمایهگذاریها آغاز خواهد شد. مسالهای که موجی از اخبار را در کل گروه در پی خواهد داشت.
بدین ترتیب به نظر میرسد در طی بازه یک ماهه پیش رو رفت و آمدها و تقاضاهای مقطعی در گروه خودرو چشمگیر باشد. روز گذشته این گروه با فاصله قابلتوجهی عمده ارزش معاملات را در اختیار داشت.
چین روز گذشته خبر داد که اعمال تعرفه بر 75 میلیارد دلار کالای وارداتی از امریکا را عملیاتی کرده و میزان تعرفهها را نسبت به اظهارات قبلی 5 درصد افزایش داده است. در این میان نخستین بار است که در جنگ دو غول اقتصادی دنیا بر واردات نفت از یکدیگر اعمال تعرفه میشود.
اگر چه عقبنشینی خاصی در جبهه تعرفهای جنگ تجاری رخ نداده است، دونالد ترامپ بر ادامه مذاکرات رو در رو در ماه سپتامبر تاکید کرد. مسالهای که نگرانیها را به صورت خفیفی کمرنگ ساخته است.
نکته مهم دیگری که در معاملات امروز بازارهای جهانی اثر گذاشته به انتشار PMI چین در ماه آگوست باز میگردد. این شاخص در ماه گذشته بار دیگر به سطوح بالاتر از 50 بازگشته و از روند نزولی باز هم دور شده است. همین موضوع آرامش بازارهای جهانی را در دادوستدهای اولیه امروز تقویت کرده است.
در آخرین معاملات بازار فلزات لندن قیمت هر تن مس و روی به ترتیب در محدودههای 5676 و 2227 دلاری قرار دارد و رشدهای نزدیک به 0.5 درصد نسبت به آخرین معاملات روز جمعه را نشان میدهد.
در مقابل قیمت نفت با افت ملایمی همراه بوده و هر بشکه نفت برنت با 0.5 درصد کاهش قیمت در سطح 58.95 دلار قرار دارد.
الف) کلان: در ادامه رایزنیهای فشرده ایران و فرانسه برای دستیابی به راهی که به ادامه حیات برجام منجر شود، امروز، قرار است عباس عراقچی، دیپلمات ارشد ایرانی در راس یک هیات اقتصادی با مقامات فرانسوی مذاکره کند. این مذاکره در شرایطی برگزار میشود که محمدجواد ظریف دیروز در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که اگر تا روز پنجشنبه توافقی بین ایران و اروپا حاصل نشود، ایران گام سوم کاهش تعهدات هستهای خود را برخواهد داشت. این اظهارنظر میتواند به معنای آن باشد که مذاکرات عراقچی در پاریس، دور نهایی مذاکرات ایران و اروپا - دستکم تا پیش از برداشته شدن گام سوم ایران- خواهد بود.
گفته میشود در سفر عراقچی زیرساختها و جزئیات اجرای خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری پیشنهاد شده از سوی فرانسه به ایران بررسی خواهد شد. به گفته برخی نمایندگان مجلس، این مبلغ از سوی کشورهای اروپایی در سه مرحله پرداخت میشود تا فعلا ایران گام سوم خود را اجرا نکند. شنبه شب نیز و در ادامه مذاکرات تهران و پاریس، حسن روحانی و امانوئل مکرون برای ششمین بار طی سه ماه اخیر یک مذاکره تلفنی دو ساعته در باب مسائل بانکی، اقتصادی و سیاسی داشتند. البته به گفته رئیس دفتر رئیسجمهور، بخشهای قابل توجهی از پیشنهاد فرانسه، از طرف ایران تغییر کرده است. وزیر امور خارجه کشورمان قرار است همراه با وزیر نیرو در قالب هیات سیاسی و اقتصادی در آستانه گام سوم کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران، با همتای روس خود نیز گفتوگو کند. ظریف اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی کشورمان را در مراحل پایانی تصمیم گیری خواند. در رویداد دیگری دیروز عصر خودروهای نظامی و پایگاه های متجاوزان صهیونیست در عمق خاک سرزمین های اشغالی، با موشک های حزباله لبنان مورد هدف قرار گرفتند.
در رویدادهای داخل نیز محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت با اعلام علت تاخیر در تصویب دو لایحه پالرمو و CFT گفت: اعضای مجمع در مورد کنوانسیونهای مرتبط با FATF منتظر بازخورد تعهدات قبلی ایران و انتفاع یا عدم انتفاع ایران و تعهدات اروپا در برجام هستند تا در مورد دو لایحه تصمیمگیری کنند. به گفته وی مجمع تشخیص مصلحت نظام ضرورتی برای بر تصویب این دو لایحه ندارد و ضربالاجلهای 4 ماهه FATF هم اهمیتی ندارد.
همچنین علی صحرایی، مدیرعامل بورس تهران در نشستی که شنبه با حضور وزیر اقتصاد برگزار شد، با اعلام سهم ۶۵ درصدی سرمایه گذاران حقیقی در معاملات و ارایه گزارش به وزیر اقتصاد، خواهان برقراری مجدد مالیات جذاب نقل و انتقال سهام شد.
ب) صنایع: پایه محصولهای پلیمری و شیمیایی از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی براساس قیمتهای جهانی برای مبادله در بورس کالا براساس نرخ دلار 11083.3 تومان اعلام شد. هفته پیش، بهای این محصولها با کاهش 197.2 تومان با دلار 11153.3 تومان اعلام شده بود در همین حال فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد در نشست با اعضای فراکسیون ولایی مجلس از ارسال برنامه پیشنهادی برای تحول نظام بانکی برای رئیسجمهور و بهسازی هیات مدیره بانکها با حضور حداقل یک عضو 35 ساله خبر داد. دیروز همچنین نمایندگان مجلس در جریان بررسی جزییات لایحه تجارت ، شرایط اجاره به شرط تملیک و مربوط به صنعت بورسی لیزینگ را تعیین و تصویب کردند.
ج) شرکتها: زمان عرضه اولیه دهمین شرکت بازار مشخص و مقرر شد ۱۰ درصد از سهام جنرال مکانیک چهارشنبه این هفته در بازار دوم معاملات فرابورس واگذار شود. در این رویداد 100 میلیون سهم «رنیک» با دامنه قیمت 785 تا 790 تومانی هرسهم و سهمیه حداکثر 300 سهمی هر سهامدار حقیقی و حقوقی عرضه اولیه میشود. طبق برخی شنیدهها عرضه اولیه بعدی هم احتمالا یک شرکت دارویی در نماد «دتوزیع» خواهد بود. در همین حال دیروز بلوک ۹.۵۶ و ۵.۲۲ درصدی سهام دو شرکت ایتالران و سرمایهگذاری ساختمان ایران در بازار پایه فرابورس و بورس تهران عرضه و به فروش رفت.
ایران خودرو پیرو درخواست برخی از مشتریان و بروز تاخیر طولانی در تحویل برخی از محصولها، امکان تبدیل به سایر خودروها را تا پایان ماه جاری اعلام کرد. در اطلاعیه ایران خودرو آمده که دارندگان قراردادهای فوق برای تعیین تکلیف تعهدات و تبدیل خودروهای ثبت نامی به سایر محصولها اقدام کنند. البته شرایط تبدیل این خودروها صرفا برای تعهدات معوق است. همچنین جلسه دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی مسعودی مقام مربوط به چرونده بانک سرمایه امروز راس ساعت ۹ در شعبه سوم تشکیل میشود.