به گزارش می متالز، شهر آبیک با جمعیتی حدود 60 هزار نفر در محاصره انواع آلایندگیها قرار گرفته و با صدور مجوزهای متعدد برای اکتشاف معادن در شمال شهر آبیک، آسایش و آرامش از چشم مردم این شهر ربوده شده است.
مردم علاوه بر تحمل بوی نامطبوع گاوداریها و مرغداریها و گرد و غبار ناشی از ریزگردهای جنوب و گازهای گلخانهای و بعضا سوخت مازوت نیروگاه شهید رجایی باید صدای انفجارهای گاه و بیگاه معادن را هم تحمل کنند.
شهرام احمدپور فرماندار شهرستان آبیک با اشاره به انفجار مهیب 28 مرداد ماه از سوی یک واحد معدنی اظهار کرد: در جلسه فوقالعاده شورای تامین شهرستان آبیک از مدیران این واحد معدنی دعوت به عمل آمده تا درباره علل انفجار در وسعت زیاد و عدم هماهنگی با مسوولان توضیحات خود را ارائه دهند؛ دادستان آبیک به عنوان مدعیالعموم فعالیت این واحد را متوقف کرده که در زمینه ادامه فعالیت آن، شورای تامین تصمیمگیری میکند.
وی افزود: مشاهدات صورت گرفته در زمینه انفجار مهیب واحد معدنی مذکور، دال بر این است که ضوابط فنی و قانونی را رعایت نکرده است.
فرماندار آبیک با تاکید بر اینکه واحدهای معدنی باید با رعایت شرایط و ضوابط قانونی، به فعالیت خود ادامه دهند ،ادامه داد: معادن فاقد مجوز باید تعطیل شوند، مجوزهای جدید معدنی هم که صادر شده باید ابطال شود؛ درخواست دادهایم مجوزهای معدنی که از قبل صادر شده اما هنوز کار آنها شروع نشده، نباید فعالیت داشته باشند چون پیغمبرکوه دیگر ظرفیت و تحمل واحد معدنی را ندارد.
وی افزود: در گذشته به واحدهای صنعتی شهرک صنعتی کاسپین 2خسارتهایی بر اثر انفجارات معادن وارد شده و اعتراضهایی هم صورت گرفته که این موضوع هم باید از سوی بهرهبرداران معادن مدیریت شود.
این مسوول تصریح کرد: با فعالیت هر واحد معدنی حتی اگر مجوز قانونی داشته باشد و بخواهد در تعارض با سلامت مردم بوده و مشکلات زیست محیطی برای منطقه داشته باشد مخالفیم و خواستار توقف و تعطیلی آن خواهیم بود زیرا برای مسوولان جان مردم مهمتر بوده و مخل آسایش مردم شدن و فقط به فکر سود و منفعت بودن، به هیچ عنوان پذیرفته نیست.
منوچهر حبیبی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در قزوین هر گونه فعالیت معدنی را تابع ضوابط و شرایط شواری عالی معادن استان و با مجوز این شورا دانست و اظهار کرد: رعایت مسائل زیست محیطی از نظر زیستی، گیاهی و جانوری در اولویت کاری مسوولان قرار دارد و وضعیت محیط نباید به گونهای به هم بخورد که بعدا با مشکل مواجه شویم.
وی افزود: در شورای عالی معادن استان تاکید شده که هر گونه اقدامی در شهرستان آبیک به ویژه انفجارها به دلیل مسائل آلودگی صوتی و گرد و غبار باید به نحوی باشد که موجبات نگرانی مردم را فراهم نکند و با هماهنگی مسوولان به ویژه فرماندار شهرستان آبیک باید انجام شود.
این مسوول ادامه داد: ضمن استفاده حداکثری از ظرفیت خدادادی معادن برای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال، باید مسائل زیست محیطی رعایت شده و به آرامش و حال مردم هم توجه شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری قزوین اضافه کرد: مقرر شده فرماندار شهرستان آبیک گزارشی از تمام مجوزهای معادن به ویژه معدنی که انفجار مهیب ایجاد کرده بود به مسوولان قزوین ارائه دهد تا در شورای عالی معادن استان و در صورت لزوم در شورای تامین استان موضوع مطرح و مورد بررسی قرار گرفته و تجدید نظر لازم صورت گیرد.
حبیبی در پاسخ به این سوال که آیا مجوز معدنی جدید در آبیک صادر میشود، خاطرنشان کرد: این موضوع تحقق مییابد و در صورتی که از لحاظ زیست محیطی مانع داشته باشد اجازه صدور مجوز را نمیدهیم؛ انفجار مهیب در معدنی که فعالیت آن متوقف شده قطعا کار درستی نبوده و تذکر لازم هم به صاحبان آن داده شده فعالیتش هم فعلا متوقف شده تا مجوزهای آن دوباره بررسی شود.
وی گفت: هر اقدام جدید واحد معدنی مذکور باید با هماهنگی با مدیریت ارشد شهرستان آبیک و در کلان، شورای عالی معادن استان قزوین انجام شود.
سعید احمدزاده دادستان عمومی و انقلاب شهرستان آبیک هم اعلام کرده میزان ماده منفجره واحد معدنی شمال شهر آبیک 15 تن بوده که تمام فعالیت های این واحد متوقف شده و تا زمانی که این واحد نسبت به أخذ مجوزهای لازم برای فعالیت سنگشکن و غیره اقدام نکند، اجازه فعالیت نخواهیم داد.
نبیل رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین اظهار کرد: در جلسه شورای عالی معادن استان قزوین توافق به این نحو صورت گرفت که سینهکار معادنی که در شمال شهر آبیک مشکل دارند، به بافت مسکونی آسیب میزنند و مزاحمت شهری ایجاد میکند تغییر یابد؛ البته بر اساس مصحلت منطقهای و بر اساس اختیارات قانونی، سینهکار قابل تغییر است.
وی افزود: در منطقه پیغمبرکوه آبیک محدوده معادن تعریف شده و براساس سیستم قانونی معادن فعالیت میکنند از سویی قانون معادن تکلیف واگذارکننده مناطق معدنی، میزان ذخیره و سایر موضوعات معادن را مشخص کرده است.
رئیس سازمان صمت استان قزوین ادامه داد: درباره میزان برداشت معادن، مرکزی در استانداری وجود دارد که معادن مصوبهای دارند و مطابق با آن، با هماهنگی استانداری آمار برداشت و انفجارهای آنها مشخص میشود و باید طبق آن مصوبه عمل کنند.
وی با بیان اینکه کارشناسی ازریابی در منطقه پیغمبرکوه و معدن مذکور انجام شده و قرار شده ارزیابی دقیقتر از وضعیت معدن مذکور صورت گیرد، خاطرنشان کرد: از معدنکار واحد معدنی آبیک، مطالبه لازم صورت گرفته و درخواست شده در سازمان صمت حضور یافته و توضیحات لازم را ارائه دهد که چرا به این کیفیت نسبت به انفجار ناحیه معدنی اقدام کرده است.
رئیس سازمان صمت استان قزوین در پاسخ به این سوال که آیا با تغییر سینهکار معادن شمال شهر آبیک، دوباره معادن در حوزه شهرستان آبیک فعالیت خواهند کرد، توضیح داد: منطقه اکتشافی و معدنی تعریف شده در منطقه آبیک بزرگ و پراکنده است و منطقه معدنی پهن است و در مکانی از همان مجموعه که به سمت شهر نیست و با شهر فاصله دارد و مزاحمت ایجاد نمیکند، سینهکار معادن انتقال مییابد.
نبیل ادامه داد: طبق شناسایی فرمانداری شهرستان آبیک و اعلام مسوولان این شهرستان، دو واحد معدنی وجود دارد که انفجارات آنها مزاحمت برای ساکنان ایجاد میکند که در زمینه انفجار آنها تدابیر لازم اندیشیده میشود.
وی اضافه کرد: برخی از معادنی هم که انفجارات آنها مشکلات خیلی پررنگی ندارند باید تعریف دقیقتر از نحوه انفجار آنها انجام شود تا مشکلی ایجاد نکنند.
این مسوول مطرح کرد: واحد معدنی که در شهر آبیک نسبت به انفجار مهیب ماده معدنی اقدام کرده، اگر ثابت شود که تخلف کرده، قطع به یقین تحت پیگیرد قانونی قرار میگیرد.
نبیل در پاسخ به این پرسش که آیا مجوز جدید معدنی در شمال شهر آبیک صادر خواهد شد، افزود: این موضوع متناسب با شرایط تصمیمگیری میشود و در اختیار شورای عالی معادن استان قزوین قرار دارد و تشکیلات این شورا باید تصمیم لازم را أخذ کنند.
وی با اشاره به وجود 16 معدن در شهرستان آبیک ادامه داد: از این تعداد، سه معدن فعال است و اکتشافات جدید در حد مطالعات و گمانهزنی بوده و هنوز به مرحله بهرهبرداری از معدن نرسیده است.
وی درباره ممنوعه اعلام شدن پیغمبرکوه آبیک در زمینه اکتشاف معدن اذعان کرد: این موضوع در شورای عالی معادن استان قزوین مطرح شده اما هنوز به جمعبندی نرسیده و توسط این شورا باید تصمیمگیری شود.